Теми статей
Обрати теми

Необхідність проведення процедур закупівель

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НЕОБХІДНІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ПРОЦЕДУР ЗАКУПІВЕЛЬ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Бюджетом міста по одному об’єкту (система вуличного освітлення) передбачено фінансування за двома кодами економічної класифікації видатків: КЕКВ 1137 в сумі 99000 грн. та КЕКВ 1165 (утримання мереж вуличного освітлення) в сумі 276710 грн. Просимо надати роз’яснення щодо необхідності проведення тендерної процедури на загальну суму 375710 грн. за обома КЕКВ чи тільки за КЕКВ 1165 на суму 276710 грн.?

(Харківська обл.)

 

Відповідно до

п. 5 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 921 (у редакції постанови КМУ від 19.11.2008 р. № 1017), далі — Положення № 921, це Положення застосовується до всіх закупівель товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) становить не менше ніж 100 тис. грн., а робіт — 300 тис. грн.

Основним моментом при цьому є правильне визначення предмета закупівлі.

Нагадаємо, що під

предметом закупівлі розуміють визначені замовником (за обсягом, номенклатурою або місцем поставки товару (виконання робіт, надання послуг)) товари, роботи чи послуги, на які в межах єдиної процедури закупівлі дозволяється подавати тендерні пропозиції або пропозиції, внесені на переговорах при застосуванні процедури закупівлі в одного учасника.

Крім того, нагадаємо, що саме розуміють під товарами та послугами.

Товари

— це продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому, газоподібному стані, включаючи електроенергію, а також послуги, пов’язані з поставкою товарів, якщо їх вартість не перевищує вартості самих товарів.

Послуги

— будь-яка закупівля, крім товарів і робіт, включаючи підготовку спеціалістів, забезпечення транспортними засобами та засобами зв’язку, освоєння технологій, наукові дослідження, медичне та побутове обслуговування, поточний ремонт, а також консультаційні послуги.

Предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником виходячи з наведених визначень та на основі

Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97, затвердженого наказом Держстандарту України від 30.12.97 р. № 822, за показником п’ятого знака (класифікаційне угруповання «категорія») із зазначенням у дужках конкретної назви товару чи послуги.

Під час визначення предмета закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається на основі

Правил визначення вартості будівництва ДБН Д.1.1-1-2000, затверджених наказом Держбуду України від 27.08.2000 р. № 174 (у редакції наказу Держбуду України від 17.06.2003 р. № 85).

Тому насамперед слід визначитися, що саме закуповуватиметься за вказані суми: закупівля запчастин, проведення ремонтних робіт, оплата електроенергії тощо, тобто визначити

предмет закупівлі.

Також є сенс звернутися до розрахунків, які ви здійснювали при складанні кошторису.

Адже, як визначено в

п. 22 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, показники видатків або надання кредитів з бюджету, що включаються до проекту кошторису, повинні бути обґрунтовані відповідними розрахунками за кожним кодом економічної класифікації видатків або класифікації кредитування бюджету і деталізовані за видами та кількістю товарів (робіт, послуг) із зазначенням вартості за одиницю.

Після чіткого визначення предметів закупівлі ви зможете визначитися щодо відповідності їх сум п. 5 Положення № 921 та виходячи з цього необхідності проведення тендерних торгів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі