Теми статей
Обрати теми

Оплата праці викладачів дитячої школи мистецтв

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ВИКЛАДАЧІВ ДИТЯЧОЇ ШКОЛИ МИСТЕЦТВ

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Згідно зі

ст. 12 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III (далі — Закон № 1841) дитяча школа мистецтв належить до початкових спеціалізованих установ мистецтва системи позашкільної освіти. Положення про позашкільний навчальний заклад затверджене постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 433 (далі — Положення № 433). Безпосередньо Положення про початковий спеціалізований навчальний заклад мистецтва (школу естетичного виховання) затверджене наказом Мінкультури від 06.08.2001 р. № 523 (далі — Положення № 523).

Умови оплати праці, у тому числі педагогічних та керівних працівників позашкільних закладів, визначено

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з

п. 90 Інструкції № 102 керівникам гуртків (секцій, студій та інших форм роботи гуртків) позашкільних закладів освіти, для яких ці заклади є основним місцем роботи, заробітна плата визначається в порядку, установленому п. 68 Інструкції № 102.

У свою чергу, у

п. 68 Інструкції № 102 визначено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень та діленням цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів та робочих днів у різні місяці року.

Статтею 22 Закону № 1841

визначено: норма годин на тарифну ставку керівників гуртків, секцій, студій, клубів, творчих об’єднань позашкільного навчального закладу, а також педагогічних працівників початкових спеціалізованих навчальних закладів мистецтва (шкіл естетичного виховання) становить 18 навчальних годин на тиждень. Оплата здійснюється відповідно до обсягу педагогічного навантаження.

 

ПОГОДИННА ОПЛАТА ПРАЦІ

 

Для забезпечення навчального процесу дитячою школою мистецтв залучаються внутрішні та зовнішні сумісники. Чи може внутрішній та зовнішній сумісники (кожний окремо), яких уведено до тарифікаційного списку, виконувати та отримувати, крім цього, погодинну оплату праці?

(Луганська обл.)

 

Законодавчі підстави для укладення працівниками разом з основним трудовим договором трудових договорів на роботу за сумісництвом дає

ст. 21 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Сумісництвом

вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час у тій же (внутрішнє сумісництво) або іншій установі, організації (зовнішнє сумісництво). При прийнятті працівника за сумісництвом необхідно враховувати вимоги:

Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — наказ № 43);

постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245).

Працівники, які працюють за сумісництвом, отримують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт та відповідно до прийнятої в установі системи оплати праці. Це передбачено

ст. 1021 КЗпП. Нарахування заробітної плати внутрішнім сумісникам здійснюється окремо за основною посадою та за роботу за сумісництвом.

Щодо внутрішнього сумісництва в навчальних закладах, то зауважимо таке.

Пунктом 91 Інструкції № 102 установлено, що керівні та педагогічні працівники навчальних закладів можуть виконувати педагогічну роботу в цьому ж закладі, крім своєї основної роботи. Кількість годин такої роботи обмежено (див. таблицю):

 

Категорія працівників

Обсяг годин

мають за основною посадою повний посадовий оклад (ставку)

мають за основною посадою 0,5 посадового окладу (ставки)

Директори, їх заступники з навчальної роботи в дитячих музичних, художніх школах, школах мистецтв, школах загальної музичної освіти (абз. 3 п. 91 Інструкції № 102)

У середньому не більше 12 годин на тиждень

У середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік)

Інші працівники (абз. 4 п. 91 Інструкції № 102)

У середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік)

 

Зауважимо, що виконання такої роботи

не є сумісництвом (п. 8 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого наказом № 43). Згідно з абз. 6 п. 91 Інструкції № 102 оплата за зазначену норму годин провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) в порядку, передбаченому відповідно для вчителів, викладачів та керівників гуртків (за тарифікацією).

За години педагогічної роботи або занять з гуртками, виконані,

як виняток, у зв’язку з виробничою необхідністю понад норму, зазначену в п. 91 Інструкції № 102, здійснюється погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік (абз. 7 п. 91 Інструкції № 102).

Зверніть увагу: згідно з

п. 3 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого наказом № 43, педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік не є сумісництвом. Виконання такої роботи допускається в робочий час з дозволу керівника закладу без утримання заробітної плати (п. 12 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого наказом № 43).

Як передбачено

абз. 2 п. 90 Інструкції № 102, керівникам гуртків (секцій, студій та інших форм роботи гуртка), для яких робота в позашкільному закладі освіти не є основною, заробітна плата визначається виходячи з фактичної кількості годин занять з гуртківцями та годинної ставки, визначеної шляхом ділення місячної ставки заробітної плати на 76,2 години.

Згідно з

п. 73 Інструкції № 102 погодинна оплата педагогічних працівників допускається тільки при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин учителів, вихователів, викладачів, що тривала не більше двох місяців, а також при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи.

Отже, оплата за години педагогічної роботи працівників, які є зовнішніми сумісниками, проводиться тільки на умовах погодинної оплати

. На цих же умовах проводиться оплата за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу педагогічних працівників.

Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника здійснюється з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому

п. 68 Інструкції № 102.

 

ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ВИРОБНИЧА НЕОБХІДНІСТЬ»

 

Як розуміти поняття «у зв’язку з виробничою необхідністю» та «як виняток» працівники можуть виконувати викладацьку роботу понад норму (абз. 7 п. 91 Інструкції № 102)? Чи є якісь критерії?

(Луганська обл.)

 

Дійсно, як зазначалося в попередньому запитанні,

як виняток (у зв’язку з виробничою необхідністю), керівні та педагогічні працівники навчального закладу можуть виконувати викладацьку роботу в тому ж закладі понад норму, установлену в п. 91 Інструкції № 102. За виконання такої роботи здійснюється погодинна оплата за фактично відпрацьовану кількість годин, але не більше 240 годин на рік.

Зауважимо, що поняття «виробнича необхідність» у трудовому законодавстві не визначено. У цьому випадку під терміном слід розуміти причини, що можуть негативно вплинути на нормальний хід роботи навчального закладу, якщо адміністрація не вживатиме відповідних заходів щодо запобігання їм. Інакше кажучи, виробнича необхідність — це винятковий, заздалегідь непередбачуваний випадок у ході навчально-виховного процесу.

Керівництво позашкільним навчальним закладом здійснює директор, який має вищу педагогічну освіту та стаж педагогічної роботи понад три роки, успішно пройшов підготовку та атестацію керівних кадрів освіти.

Згідно з

п. 37 Положення № 433 та п. 5.3 Положення № 523 до обов’язків керівника позашкільного навчального закладу належить, зокрема, організація навчально-виховного процесу. У разі настання причин, що можуть вплинути на нормальний хід навчально-виховного процесу, керівник повинен вжити заходів щодо їх усунення.

Переліку випадків, коли у зв’язку з виробничою необхідністю керівні та педагогічні працівники навчального закладу можуть виконувати педагогічну роботу в тому ж закладі понад норму, установлену в

п. 91 Інструкції № 102, не існує. Це можуть бути: тимчасова відсутність основного вчителя через хворобу чи з інших причин, відсутність учителів з відповідних дисциплін тощо.

У кожному конкретному випадку рішення про можливість виконувати викладацьку роботу в тому ж закладі понад норму, установлену в

п. 91 Інструкції № 102, педагогічними працівниками на умовах погодинної оплати приймає керівник або заступники з навчальної роботи навчального закладу.

 

ОБСЯГ ПЕДАГОГІЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ СУМІСНИКІВ

 

Яку кількість годин на місяць, включаючи погодинну оплату, можна оплачувати внутрішньому суміснику і яку кількість годин — зовнішньому?

(Луганська обл.)

 

Згідно зі

ст. 1 Закону № 1841 педагогічне навантаження педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів — це час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу педагогічними працівниками позашкільного навчального закладу.

Як визначено

п. 31 Положення № 433, обсяг педагогічного навантаження в позашкільному навчальному закладі визначається керівником згідно із законодавством та затверджується відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування, до сфери управління якого належить цей заклад.

Відповідно до

абз. 2 п. 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження між учителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склалися у закладі (з урахуванням вимог КЗпП).

Обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник

за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується (абз. 3 п. 63 Інструкції № 102).

Як уже зазначалося, відповідно до

п. 3 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого наказом № 43, педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік не є сумісництвом. Виконання такої роботи допускається в робочий час з дозволу керівника закладу без утримання заробітної плати (п. 12 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого наказом № 43).

Також не є сумісництвом педагогічна робота керівних та інших працівників навчальних закладів (

п. 8 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого наказом № 43).

Тому відповідно до

абз. 3 п. 91 Інструкції № 102 директори, їх заступники з навчальної роботи в дитячих музичних, художніх школах, школах мистецтв, школах загальної музичної освіти можуть проводити викладацьку діяльність у середньому не більше 12 годин на тиждень, якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад.

Інші працівники установ освіти можуть вести викладацьку діяльність або заняття в гуртках у цій же установі освіти в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік)

, якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (абз. 4 п. 91 Інструкції № 102).

У випадках, коли перелічені вище працівники мають за основною посадою 0,5 посадового окладу (ставки), їм дозволяється провадити викладацьку діяльність у середньому не більше 3 годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік)

(абз. 5 п. 91 Інструкції №102).

Крім того, як виняток, у зв’язку з виробничою необхідністю понад норму

, зазначеною в п. 91 Інструкції № 102, здійснюється погодинна оплата за фактичну кількість годин, але не більше 240 годин на рік (абз. 7 п. 91 Інструкції № 102).

Щодо

зовнішніх сумісників, то для них необхідно дотримуватись вимог п. 2 постанови № 245, згідно з яким тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день та повного робочого дня у вихідний день. Оплата праці сумісників здійснюється за фактично виконану роботу.

Крім того, відповідно до

п.п. 3.12 Переліку робіт, що не є сумісництвом, затвердженого наказом № 43, такі працівники можуть виконувати педагогічну роботу на умовах погодинної оплати в межах 240 годин на рік у робочий час з дозволу керівника закладу без утримання заробітної плати.

 

СУМІСНИКІВ МАЄ БУТИ ОБОВ’ЯЗКОВО ВВЕДЕНО ДО ТАРИФІКАЦІЙНОГО СПИСКУ

 

Чи правомірні дії бухгалтерії щодо оплати праці сумісників як внутрішніх, так і зовнішніх, коли оплачується тільки фактично відпрацьовані години на місяць, але не більше 0,5 ставки без уведення до тарифікаційного списку?

(Луганська обл.)

 

Ні, не правомірні

. Згідно з Інструкцією № 102 заробітна плата педагогічних працівників у розрахунку на місяць визначається перед початком кожного навчального року в ході проведення тарифікації. Її розмір розраховують виходячи з кваліфікаційної категорії працівника, його тарифного розряду, посади, установленої ставки зарплати, тижневого навантаження, підвищень, доплат та надбавок.

Результати тарифікації оформляють у вигляді тарифікаційних списків. Для педагогічних працівників дошкільних установ форму тарифікаційного списку наведено в

додатку 3 до Інструкції № 102.

Тарифікаційний список, підписаний членами тарифікаційної комісії, є основним документом для визначення посадових окладів працівників навчального закладу. Найменування посад у тарифікаційному списку повністю повинні відповідати найменуванню посад, затверджених у штатному розписі.

До тарифікаційного списку має бути включено всіх педагогічних працівників навчального закладу, з якими оформлено трудові відносини

(у тому числі сумісники та особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років), а також вакантні посади. Вакантні посади зазначаються з установленням середніх окладів, визначених згідно з Єдиною тарифною сіткою для відповідних категорій працівників.

Згідно з

наказом Міністерства культури і туризму України «Про затвердження зразків документації для початкових спеціалізованих творчих навчальних закладів (шкіл естетичного виховання)» від 18.07.2006 р. № 571/0/16-06 тарифікаційний список складається на 1 вересня.

Після розгляду та затвердження тарифікаційною комісією тарифікаційний список узгоджується з профспілковим комітетом, підписується директором, головним бухгалтером та до 15 вересня подається на затвердження до управління (відділу) культури (освіти) за підпорядкованістю закладу.

У кожному випадку змін у розмірах оплати праці складається новий тарифікаційний список станом на день змін.

Тарифікаційний список є основним документом для розрахунку фонду оплати праці педагогічних працівників

. Оплата праці сумісників без уведення їх до тарифікаційного списку є порушенням.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі