Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога держслужбовцям. Визначення розрахункового періоду

Редакція ББ
Відповідь на запитання

МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯМ: ВІДПОВІДАЄМО НА ВАШІ ЗАПИТАННЯ

 

Порядок розрахунку матеріальної допомоги держслужбовцям уже неодноразово розглядався на сторінках нашого видання. Однак до редакції продовжують надходити листи, в яких ви просите роз’яснити його на конкретних прикладах. Ідучи назустріч побажанням, цю консультацію ми присвятили відповідям на ваші запитання.

 

ВИЗНАЧЕННЯ РОЗРАХУНКОВОГО ПЕРІОДУ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Які місяці слід ураховувати при нарахуванні матеріальної допомоги (у розмірі середньомісячної заробітної плати) на оздоровлення, яка надається до відпустки з 01.07.2009 р. по 31.07.2009 р., якщо відпускні та матеріальну допомогу буде виплачено в червні 2009 року?

(м. Чернівці)

 

Згідно зі

ст. 35 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII щорічна відпустка державним службовцям надається з виплатою допомоги на оздоровлення.

Підпунктом 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268

(далі — постанова № 268) установлено, що матеріальна допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується в розмірі, який не перевищує середньомісячну зарплату працівника.

Це означає, що матеріальна допомога на оздоровлення надається тільки при виході в

щорічну основну відпустку. Тобто подією, у зв’язку з якою призначається матеріальна допомога на оздоровлення, є щорічна основна відпустка.

Як передбачено

ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, відпускні за час щорічної відпустки виплачуються не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати. Як правило, у цей же строк разом з відпускними виплачується і матеріальна допомога на оздоровлення. Так, у вашому випадку до відпустки, що надається з 1 липня 2009 року, відпускні та матеріальну допомогу на оздоровлення має бути виплачено не пізніше 26 червня 2009 року.

Як уже зазначалося, матеріальну допомогу на оздоровлення виплачують у розмірі, що не перевищує

середньомісячної заробітної плати працівника. Її розраховують згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Згідно з

абзацом 3 п. 2 Порядку № 100 середньомісячна заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують події, у зв’язку з якою за працівником зберігається середня заробітна плата.

Подією, у зв’язку з якою нараховується матеріальна допомога на оздоровлення, є щорічна відпустка. У зв’язку з цим середню заробітну плату за час щорічної відпустки та матеріальну допомогу на оздоровлення, які буде виплачено в червні 2009 року,

має бути включено за розрахунковою відомістю до заробітку липня 2009 року. Отже, при нарахуванні матеріальної допомоги на оздоровлення, що надається до відпустки з 01.07.2009 р. по 31.07.2009 р., розрахунковим періодом будуть 2 календарні місяці, що передують цій події, тобто травень — червень 2009 року. Аналогічні роз’яснення наведено в листі Мінпраці від 04.08.2006 р. № 771/13/84-06.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі