Теми статей
Обрати теми

Щодо обслуговування карткових рахунків бюджетних установ

Редакція ББ
Лист від 13.03.2009 р. № 15-09/735-3970

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

Щодо обслуговування карткових рахунків бюджетних установ

Лист від 13.03.2009 р. № 15-09/735-3970

 

Державне казначейство України розглянуло лист Національного банку України щодо обслуговування карткових рахунків бюджетних установ і повідомляє наступне.

З метою зменшення готівкового обігу в бюджетній сфері установам та організаціям, які отримують кошти з державного та місцевих бюджетів, дозволено проводити операції із застосуванням банківських платіжних карток згідно з вимогами Порядку обслуговування державного бюджету за видатками та операціями з надання та повернення кредитів, наданих за рахунок коштів державного бюджету, затвердженого наказом Державного казначейства України від 25.05.2004 р. № 89 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 10.06.2004 р. за № 716/9315.

Зазначеним Порядком передбачено

використання корпоративних платіжних карток лише довіреними особами бюджетних установ для отримання готівки та здійснення безготівкових розрахунків, пов’язаних з господарською діяльністю установи, на представницькі потреби та витрати на відрядження у межах кошторисних призначень.

Також у Порядку передбачено, що для проведення операцій із застосуванням платіжних карток на картковий рахунок платіжним дорученням зараховуються кошти шляхом їх переказу з відповідних рахунків бюджетної установи. При казначейському обслуговуванні сума платіжного доручення на перерахування коштів складається на підставі заявки розпорядника бюджетних коштів.

Довірена особа бюджетної установи

зобов’язана подати до бухгалтерії установи авансовий звіт про використання коштів з банківської платіжної картки разом із підтвердними документами (виписка з карткового рахунка, чек банкомата, касовий чек) та залишком невикористаної готівки.

При цьому

з довіреними особами бюджетних установ укладаються угоди про їх повну відповідальність. Тобто за таких умов кошти, зараховані на карткові рахунки, є підзвітними коштами фізичних осіб і контроль та відповідальність за їх цільовим використанням покладається на керівництво бюджетних установ відповідно до законодавства.

Залишки

коштів, не використані довіреною особою у визначені терміни, повертаються на рахунок, з якого вони були перераховані.

Відповідно до пунктів 2.1 та 2.4 Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 19.04.2005 р. № 137, емісія платіжних карток у межах України проводиться виключно банками, що уклали договір з платіжною організацією відповідної платіжної системи та отримали її дозвіл на виконання цих операцій. Укладання договору про надання та використання платіжної картки здійснюється згідно із законодавством України та правилами платіжної системи.

Згідно з пунктом 2.8 зазначеного Положення залежно від умов, за якими здійснюються розрахунки за операціями з використанням платіжних карток, можуть застосовуватися дебетова, дебетово-кредитна та кредитна платіжні схеми.

Зважаючи на вищевикладені норми бюджетного законодавства, умови, за якими здійснюються розрахунки держателів платіжних карток — розпорядників бюджетних коштів, можуть передбачати

виключно дебетову схему без виникнення будь-яких непередбачуваних видатків. Відповідно можливість виникнення заборгованості держателя корпоративної платіжної картки — бюджетної установи перед банком-емітентом не може передбачатися.

Щодо виникнення овердрафту — надання короткострокового кредиту клієнту в разі перевищення суми операції за платіжною карткою залишку коштів на його картрахунку або встановлення ліміту кредитування, то така заборгованість, як зазначалось вище, не може виникнути. Також відповідно до статті 21 Бюджетного кодексу України бюджетні установи не мають права здійснювати запозичення у будь-якій формі або надавати за рахунок бюджетних коштів позички юридичним та фізичним особам, крім випадків, передбачених законом про Державний бюджет України.

 

Заступник Голови О. Чечуліна

 

Коментар редакції

 

ЯК ЗДІЙСНЮВАТИ РОЗРАХУНКИ З ВИКОРИСТАННЯМ ПЛАТІЖНИХ КАРТОК

У цьому

листі Держказначейство розглядає порядок використання корпоративних платіжних карток довіреними особами бюджетних установ. До речі, це питання докладно висвітлювалося у статті «Оплата видатків та розрахункові операції у запитаннях та відповідях» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 11, с. 16). Тому на порядку видачі платіжних карток не зупинятимемося.

Мабуть, єдине, на що хотілося б звернути увагу, стосується здійснення розрахунків з використанням платіжних карток довіреною особою — працівником бюджетної установи.

Як передбачено

п. 3.10 Положення про порядок емісії платіжних карток та здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого постановою Правління НБУ від 19.04.2005 р. № 137 (далі — Положення), банківська платіжна картка може використовуватися довіреною особою як для отримання готівки, так і для здійснення безготівкових розрахунків, пов’язаних з господарською діяльністю установи, у тому числі на представницькі потреби та витрати на відрядження.

Однак це не означає, що підзвітна особа може зняти з картки необхідну суму готівки та витратити її на потреби, не пов’язані з господарською діяльністю установи, наприклад на особисті потреби, а потім відшкодувати відповідну суму бюджетній організації.

Кошти, зараховані на картку, є підзвітними сумами довіреної особи, і за їх використання їй обов’язково потрібно відзвітувати шляхом подання до бухгалтерії Звіту про використання коштів, наданих на відрядження або під звіт за формою, затвердженою

наказом ДПАУ від 19.09.2003 р. № 440. До речі, не забудьте з такою особою укласти договір про повну матеріальну відповідальність.

З

п. 2.8 Положення випливає, що залежно від умов здійснення розрахунків з використанням платіжних карток може застосовуватися дебетова, дебетово-кредитова та кредитова платіжні системи.

Держказначейство в

листі, що коментується, допускає застосування виключно дебетової схеми розрахунків. Така схема передбачає здійснення клієнтом операцій з використанням платіжної картки в межах залишку коштів, які обліковуються на його картковому рахунку, або за рахунок коштів клієнта за заздалегідь оплаченою платіжною карткою, що обліковуються на консолідованому рахунку банку.

Завдяки такій схемі розрахунків унеможливлено виникнення заборгованості держателя корпоративної картки — бюджетної установи перед банком-емітентом.

Такі умови застосування платіжних карток зумовлено вимогами бюджетного законодавства і насамперед

Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-III (далі — БКУ). Так, відповідно до ч. 3 ст. 21 БКУ бюджетні установи не мають права здійснювати запозичення в будь-якій формі або надавати за рахунок бюджетних коштів позики юридичним та фізичним особам, крім випадків, передбачених законом про Державний бюджет України. При цьому під запозиченням розуміються операції, пов’язані з отриманням бюджетом коштів на умовах зворотності, платності та строковості, у результаті яких виникають зобов’язання держави, АРК чи місцевого самоврядування перед кредиторами.

Таким чином, підзвітна особа при здійсненні розрахунків з використанням платіжної картки не може здійснювати запозичення в будь-якій формі. І крім того, не слід забувати, що розпорядники бюджетних коштів можуть брати бюджетні зобов’язання та здійснювати видатки виходячи з бюджетних асигнувань, передбачених кошторисом.

У бухгалтерському обліку операції з використання платіжної картки відображаються такими записами:

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Перераховано кошти на картковий рахунок

311 (313, 314)

321 (323, 324)

2

Знято кошти з карткового рахунка підзвітною особою

362

311 (313, 314)

3

На підставі Звіту про використання коштів

придбано МШП підзвітною особою

221

362

801 (802, 811 — 813)

411

відображено витрати на відрядження

801 (802, 811 — 813)

362

4

До каси установи підзвітною особою повернено залишок невитраченої готівки

301

362

5

Повернено залишок невикористаної готівки на рахунок, з якого їх було перераховано

321 (323, 324)

301

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі