Теми статей
Обрати теми

Пільги з оподаткування для наукового інституту

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІЛЬГИ З ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ НАУКОВОГО ІНСТИТУТУ

 

Вікторія Матвєєва, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Науковий інститут, який підпорядковано НАН України, є неприбутковою організацією і має ознаку неприбутковості 0002. Основним видом діяльності інституту є дослідження і розробки у сфері природничих та технічних наук. Фінансування інституту здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, а також за рахунок коштів спеціального фонду (платні послуги, орендна плата, гранти тощо). На сьогодні інститут має пільги зі сплати податку на землю та податку на прибуток.

Інститут має свідоцтво про внесення його до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави. Дія свідоцтва закінчується 10.04.2009 р. Чи впливає це на право користування пільгами з податку на землю та податку на прибуток?

(м. Донецьк)

 

Насамперед розглянемо, на якій підставі науковий інститут користується пільгами з податку на прибуток та зі сплати земельного податку.

Пільги з оподаткування для неприбуткових організацій застосовуються тільки установами та організаціями, які

внесено до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі — Реєстр).

Унесення неприбуткових установ та організацій до Реєстру здійснюється податковими органами відповідно до

Положення про Реєстр неприбуткових організацій та установ, затвердженого наказом ДПАУ від 11.07.97 р. № 232.

При включенні неприбуткової організації до Реєстру їй за ідентифікаційним номером присвоюється відповідна ознака неприбутковості. Зокрема, установам і організаціям, створеним органами державної влади, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, присвоюється

ознака неприбутковості 0002.

Після цього такі організації можуть застосовувати пільговий режим оподаткування щодо отриманих доходів.

Насамперед це стосується доходів установ і організацій, що утримуються на рахунок коштів відповідних бюджетів, перелічених у

п.п. 7.11.2 Закону про податок на прибуток. Так, від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, отримані у вигляді:

— коштів або майна, що надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

— пасивних доходів;

— коштів або майна, що надходять до таких неприбуткових організацій як компенсація вартості отриманих державних послуг, у тому числі доходів державних професійно-технічних навчальних закладів, отриманих від виготовлення та реалізації товарів (виконання робіт, надання послуг), пов’язаних з їх основною, статутною діяльністю;

— дотацій або субсидій, отриманих з державного або місцевих бюджетів, державних цільових фондів або в межах благодійної, у тому числі гуманітарної або технічної допомоги, що надаються таким неприбутковим організаціям згідно з умовами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, що надаються таким неприбутковим організаціям або через них одержувачам відповідно до законодавства з метою зниження рівня таких цін.

Крім того, не обкладаються податком на прибуток

власні надходження бюджетних установ та організацій, які зараховуються до складу спеціального фонду кошторису таких установ. Це випливає з п.п. 7.11.8 Закону про податок на прибуток та Податкового роз’яснення про порядок оподаткування власних надходжень бюджетних установ і організацій у 2000 — 2001 роках, затвердженого наказом ДПАУ від 11.10.2001 р. № 409. Перелік власних надходжень бюджетних установ визначено постановою № 659.

Якщо неприбуткову організацію буде

виключено з Реєстру, то оподаткування доходів такої організації здійснюватиметься на загальних підставах з моменту виключення з Реєстру, тобто отримувані доходи обкладатимуться податком на прибуток у загальному порядку.

Порядок справляння земельного податку, а також перелік суб’єктів, звільнених від сплати земельного податку, установлено

Законом № 2535.

Так, згідно з

п. 4 ст. 12 Закону № 2535 від сплати земельного податку звільнено вітчизняні заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, фізкультури і спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів.

Крім того, пільга зі сплати земельного податку зберігається також у разі, якщо зазначені заклади надають платні послуги та мають інші джерела доходів, визначені як

власні надходження бюджетних установ. При цьому повинна дотримуватися умова — такі доходи мають надходити відповідно до вимог постанови № 659 та постанови КМУ «Про затвердження Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ» від 28.02.2002 р. № 228. Такої думки ДПАУ дотримується вже декілька років і висловлювала її в листах від 02.02.2004 р. № 1633/7/15-3417 та від 17.01.2006 р. № 533/7/15-0617.

Разом із тим, якщо установи та організації, що користуються пільгами зі сплати земельного податку,

здають в оренду окремі будівлі або їх частини, податок на земельні ділянки, зайняті цими будівлями (їх частинами), сплачують у встановлених розмірах на загальних підставах.

Як бачимо,

Закон № 2535 не вказує на можливість застосування пільги зі сплати земельного податку виключно за умови включення до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави.

Відповідно до

Положення про Державний реєстр наукових установ, яким надається підтримка держави, затвердженого постановою КМУ від 23.04.2001 р. № 380, до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, включаються науково-дослідні, науково-технічні установи всіх форм власності та вищі навчальні заклади III — IV рівнів акредитації всіх форм власності, діяльність яких має важливе значення для розвитку науки, економіки та виробництва.

І хоча в

п. 5 цього документа визначено, що наукові установи, включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, користуються податковими пільгами відповідно до законодавства, це ще не означає, що на такі установи автоматично поширюється пільговий режим оподаткування. Мета включення наукових установ до такого Реєстру — надання державної підтримки науковим установам, а не придбання пільг з оподаткування. Надання пільг науковим установам, уключеним до зазначеного Реєстру, має бути передбачено податковим законодавством. Як, наприклад, це передбачено п.п. 7.11.2 Закону про податок на прибуток, п. 4 ст. 12 Закону № 2535.

Тому включення наукового інституту до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, і наявність відповідного свідоцтва не є підставою для застосування (а в разі його відсутності — для незастосування) пільг зі сплати податку на землю та податку на прибуток.

Підставою для застосування таких пільг є

Закон про податок на прибуток та Закон № 2535. Тому, якщо дія свідоцтва про включення наукового інституту до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, закінчилася, це не тягне за собою втрату інститутом пільг з податку на землю та податку на прибуток.

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Закон про податок на прибуток —

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Постанова № 659

— постанова КМУ «Про затвердження переліку груп власних надходжень бюджетних установ, вимог щодо їх утворення та напрямів використання» від 17.05.2002 р. № 659.

Закон № 2535 — Закон України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі