Теми статей
Обрати теми

Право на виплату матеріальної допомоги

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРАВО НА ВИПЛАТУ МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Спеціаліст (бухгалтер) сільради захворів, а через 4 місяці (30.12.2008 р.) йому встановили I групу інвалідності. 03.01.2009 р. він написав заяву на виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань на 2009 рік та виплату компенсації за невикористану відпустку, а 04.01.2009 р. — заяву на звільнення. 21.01.2009 р. працівник помер. Чи мала право сільрада виплатити в цьому випадку матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та компенсацію за невикористану відпустку?

(Хмельницька обл.)

 

Згідно зі

ст. 3 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) за бажанням працівника перед звільненням, крім звільнення за порушення трудової дисципліни, йому має бути надано невикористану відпустку. Якщо ж працівник відмовляється використовувати належну йому відпустку, йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткових відпусток працівникам, які мають дітей.

Як випливає зі

ст. 116 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. , компенсацію за невикористану відпустку має бути виплачено в день звільнення, а якщо працівник у цей день не працював — не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Тобто виплата компенсації за невикористану відпустку при звільненні — обов’язок, а не право роботодавця. Порушення цієї вимоги розцінюється як порушення законодавства про працю, що тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб згідно зі ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X у розмірі від 30 до 100 нмдг (від 510 до 1700 грн.).

Компенсація за невикористану відпустку надається незалежно від причин звільнення. Компенсації підлягають усі дні невикористаних працівником щорічних та додаткових відпусток на дітей, незалежно від того, скільки років вони не надавалися.

При виплаті компенсації за невикористану щорічну основну відпустку матеріальна допомога на оздоровлення, що надається до такої відпустки,

не компенсується і не виплачується*.

* Докладніше про порядок виплати компенсації за невикористану відпустку читайте у статті «Виплачуємо компенсацію за невикористану відпустку» («Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 25, с. 19).

Щодо матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань зазначимо таке.

Згідно зі

ст. 33 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII державним службовцям може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань.

Відповідно до

п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури і умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 надавати працівникам матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань мають право керівники відповідних державних органів у межах затвердженого фонду оплати праці в розмірі, що не перевищує середньомісячну заробітну плату працівника.

Інакше кажучи,

рішення про надання матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань у кожному конкретному випадку приймає керівник відповідного органу виходячи з обставин, викладених у заяві працівника. Можливість надання матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань залежить від наявності коштів для її виплати.

У день звільнення

з працівником має бути здійснено остаточний розрахунок. При цьому йому обов’язково має бути виплачено:

заробітну плату за фактично відпрацьований час;

компенсацію за невикористану відпустку. При цьому в разі звільнення працівника до закінчення року, за який він уже отримав відпустку повної тривалості, відрахування із заробітної плати надмірно виплаченої суми відпускних не здійснюються (ст. 22 Закону про відпустки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі