Теми статей
Обрати теми

Пільги для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до трьох років

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІЛЬГИ ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, ЯКІ ЗНАХОДЯТЬСЯ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ ДО ТРЬОХ РОКІВ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Якими пільгами користуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які навчалися по держзамовленню і в теперішній час знаходяться у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

(м. Глухів)

 

Відповідно до

ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV за учнями та студентами із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при наданні академічної відпустки за медичним висновком зберігається на весь період такої відпустки повне державне утримання та виплачується стипендія.

Кодексом законів про працю

визначено, що медичним висновком вважається той, який отримує жінка в медичній установі у зв’язку з вагітністю і пологами. Тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, яка надається жінці на підставі цього висновку, обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів).

Повне державне утримання в навчальних закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в академічній відпустці, передбачає

протягом усього періоду забезпечення безкоштовним харчування, одягом, взуттям та м’яким інвентарем.

Порядок призначення і виплати стипендій регулюється

постановою КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882.

Відповідно до

п. 24 цієї постанови студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, виплачується допомога в розмірі соціальної стипендії, яку вони отримували до початку академічної відпустки за медичними показаннями. Однак допомога виплачується лише 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів).

Крім того, матері, які мають дітей віком до трьох років, згідно зі ст. 13 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-ХII мають право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Допомога виплачується органами праці та соціального захисту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі