Теми статей
Обрати теми

Деякі питання оплати оренди державного майна

Редакція ББ
Постанова від 25.03.2009 р. № 316

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Деякі питання оплати оренди державного майна

Постанова від 25.03.2009 р. № 316

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1. Установити, що до 1 січня 2010 р. орендні ставки, визначені в додатку 2 до Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. № 786, крім ставок, визначених пунктами 1 — 3 зазначеного додатка, застосовуються у розмірі 45 відсотків встановленого обсягу.

2. Для проведення розрахунків за чинними договорами оренди державного нерухомого майна, що укладені до набрання чинності цією постановою, застосовується орендна ставка, визначена відповідно до пункту 1 цієї постанови.

3. Фонду державного майна разом з Міністерством фінансів внести у місячний строк пропозиції щодо уточнення показників Державного бюджету України на 2009 рік з урахуванням цієї постанови.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко

 

Коментар редакції

 

ПЛАТУ ЗА ОРЕНДУ ДЕРЖМАЙНА ЗНИЖЕНО

Як відомо, при визначенні розміру орендної плати бюджетні установи, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, керуються

Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженою постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика).

Крім того, у 2009 році, як і в минулі роки, при визначенні ставок орендної плати за користування комунальним майном у містах обласного значення, містах Києві і Севастополі

орендні ставки за державне майно, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, є індикативними та застосовуються як стартові при проведенні конкурсу, що передбачено ст. 73 Закону про держбюджет-2009. Свого часу Кабмін розпорядженням від 23.05.2007 р. № 301-р рекомендував органам місцевого самоврядування при визначенні розміру орендної плати за комунальне майно керуватися Методикою. Цим документом установлено механізм розрахунку орендної плати, а також ставки орендної плати, що застосовуються залежно від цільового призначення нерухомого майна.

Відповідно до

постанови, що коментується, Кабмін до 01.01.2010 р. знизив ставки орендної плати за використання нерухомого майна. При розрахунку орендної плати необхідно ставки орендної плати, наведені в додатку 2 до Методики, застосовувати в розмірі 45 % від установленої величини.

Однак слід мати на увазі, що зниження ставок орендної плати

не стосується орендарів нерухомого майна, які використовують держмайно для розміщення:

— казино, інших гральних закладів, гральних автоматів;

— пунктів продажу лотерейних квитків, пунктів обмінів валюти;

— фінансових установ, ломбардів, бірж, брокерських, дилерських, маклерських, ріелторських контор (агентств нерухомості), банкоматів;

— ресторанів з нічним режимом роботи;

— торговельних об’єктів з продажу ювелірних виробів, виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, антикваріату, зброї;

— операторів телекомунікацій, які надають послуги мобільного зв’язку, операторів та провайдерів телекомунікацій, які надають послуги з доступу до Інтернету.

Для таких орендарів розмір плати за оренду держмайна залишиться на колишньому рівні.

Як зазначається в

постанові, розрахунок орендної плати за новими — зниженими — орендними ставками поширюється на діючі договори оренди, які було укладено до набуття чинності цим документом. Постанова набрала чинності 14.04.2009 р. («Урядовий кур’єр» від 14.04.2009 р. № 67).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі