Теми статей
Обрати теми

Чи можливе безоплатне користування автомобілем

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ МОЖЛИВЕ БЕЗОПЛАТНЕ КОРИСТУВАННЯ АВТОМОБІЛЕМ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На підставі договору про співпрацю вища за рівнем бюджетна організація згідно з актом передала в безоплатне користування автомобіль для виконання соціальної програми «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю». Договором обумовлено час користування автомобілем та повернення автомобіля після закінчення терміну користування. Спільна діяльність направлена на виконання Указу Президента України «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей» від 11.07.2005 р. № 1086/2005 та Закону України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» від 21.06.2001 р. № 2558-III.

Під час ревізії спеціалісти органу ДКРС установили порушення та нарахували орендну плату за користування автомобілем у сумі 14000 грн. Чи є правомірними дії спеціалістів органу ДКРС?

(м. Київ)

 

Почнемо з того, що визначеними вами нормативними документами, а саме

Указом Президента України «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей» від 11.07.2005 р. № 1086/2005 та Законом України «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» від 21.06.2001 р. № 2558-III, безоплатна передача товарно-матеріальних цінностей між організаціями для виконання заходів, передбачених у зазначених нормативних документів, не передбачена.

Крім того, безоплатна передача необоротних активів у тимчасове користування

не передбачена й основним нормативним документом, який регламентує методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про необоротні активи, — Інструкцією з обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженою наказом Державного казначейства України від 17.07.2000 р. № 64 (у редакції наказу Державного казначейства України від 21.02.2005 р. № 30).

Передача майна в безкоштовне користування повинна бути обумовлена нормативним документом.

Так, наприклад, безкоштовне користування кафедрами вищих медичних закладів освіти майном лікувально-профілактичних закладів, на території яких вони розташовуються, передбачено

Положенням про клінічний лікувально-профілактичний заклад охорони здоров’я, затвердженим наказом МОЗ України від 05.06.97 р. № 174.

Тобто, як правильно визначили спеціалісти органу ДКРС, які проводили у вас ревізію фінансово-господарської діяльності,

законних підстав для безоплатної передачі автомобіля в тимчасове користування у цьому випадку немає. Тому при такій необхідності може йтися лише про орендні відносини, які оформляються договором про оренду.

При цьому нагадаємо, що оренда автомобіля має обмеження щодо ціни орендованого автомобіля. Так, відповідно до

п. 5 постанови КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332) установлено, що державні органи, а також установи та організації, які утримуються за рахунок державного, республіканського Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів, можуть укладати договори оренди легкових автомобілів, вартість яких не перевищує граничних сум витрат, затверджених постановою № 332, тобто 60 тис. грн.

Розрахунок та справляння плати за оренду державного майна слід проводити відповідно до вимог

Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. № 786 (далі — Методика № 786).

Згідно з

п. 7 Методики № 786 розмір річної орендної плати в разі оренди окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого майна) установлюється за згодою сторін, але не менш як 10 % вартості орендованого майна.

Виходячи із зазначеного при оренді автомобіля необхідно знати його вартість.

Орендодавець може здійснювати незалежну оцінку майна, що передається в оренду, результати якої є чинними протягом 6 місяців від дня її проведення, якщо інший термін не передбачено у звіті з незалежної оцінки.

Таким чином, порушення, встановлені спеціалістами органу ДКРС, є правомірними. Що стосується суми нарахованої орендної плати, то ви можете перевірити правильність її розрахунку спеціалістами органу ДКРС виходячи з вищенаведених вимог.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі