Теми статей
Обрати теми

Додаткова відпустка на дітей розлученій жінці

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОДАТКОВА ВІДПУСТКА НА ДІТЕЙ РОЗЛУЧЕНІЙ ЖІНЦІ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Після розлучення з чоловіком надала до відділу кадрів копію свідоцтва про розлучення, копію паспорта з відміткою про розірвання шлюбу, копію ідентифікаційного коду, копію свідоцтва про народження дитини, довідку з сільської ради, в якій зазначено, що дитина проживає разом із матір’ю. За 2008 і 2009 роки не користувалася соціальною відпусткою на дітей. При звільненні за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) у січні 2009 року мені не було виплачено компенсацію за невикористану соціальну відпустку. Які ще документи необхідно подати, щоб мені компенсували відпустку на дітей?

(Дніпропетровська обл.)

 

Насамперед розглянемо порядок надання додаткових оплачуваних соціальних відпусток працівникам, які мають дітей.

Підставою для надання таких видів відпусток є

ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), ст. 1821 і 1861 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Стаття 19 Закону про відпустки

передбачає, що додаткова соціальна відпустка тривалістю 7 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів, надається, зокрема, одинокій матері.

Для цілей

ст. 19 Закону про відпустки застосовується поняття «одинока мати», визначене в п. 5 ч. 12 ст. 10 Закону про відпустки, а саме: одинокою вважається мати, яка виховує дитину без батька.

Участь батька чи інших осіб в утриманні дитини не позбавляє матір статусу одинокої

. На це Мінпраці звертало увагу в листах від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13, від 20.04.2005 р. № 36-152, від 06.07.2006 р. № 247/13/116-06, від 04.06.2007 р. № 132/13/133-07. Також згідно з роз’ясненнями Мінпраці відповідно до зазначеного визначення до категорії одинокої матері належать:

— жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

— удова;

жінка, яка виховує дитину без батька (у тому числі й розлучена жінка, яка сама виховує дитину, якщо батько не проживає разом із дитиною та відсутні інші докази його участі у вихованні дитини, і за цих самих умов жінка, яка вийшла заміж, але її дитину новим чоловіком не всиновлено).

Таким чином, у цьому випадку жінка відповідатиме поняттю «одинока мати» (як розлучена жінка, яка виховує дитину без батька)

за умови, що батько не проживає разом із дитиною та відсутні інші докази його участі у вихованні дитини. При цьому право на додаткову відпустку розлучена жінка має незалежно від того, отримує вона аліменти від батька дитини чи ні.

Для надання відпустки на дітей жінка повинна подати відповідну

заяву, а також документи, що підтверджують право на таку відпустку. Насамперед такими документами є: копія свідоцтва про народження дитини та копія свідоцтва про розірвання шлюбу.

Крім того, щоб розлучену жінку визнали одинокою для надання додаткової відпустки,

вона повинна навести докази того, що виховує дитину без батька. Згідно з листом Мінпраці від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13, якщо жінкою не буде підтверджено той факт, що вона дійсно виховує дитину сама, без участі батька, роботодавець може відмовити їй у наданні такої відпустки.

У

листі від 06.07.2006 р. № 247/13/116-06 Мінпраці підкреслило: батька тільки тоді може бути визнано таким, що бере участь у вихованні дитини, коли він або проживає разом із дитиною, або є інші докази щоденної участі батька у вихованні дитини. Для підтвердження факту, що батько не бере участі у вихованні дитини, може бути надано, наприклад, довідку з ЖЕКу про реєстрацію особи за місцем проживання, рішення органів опіки та піклування або суду щодо виховання батьком дитини тощо.

Дещо пізніше в

листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 Мінпраці констатувало: законодавством не передбачено, які саме документи повинна надати жінка, яка виховує дитину без батька. А також зазначило таке: подання тільки довідки з ЖЕКу, що дитина проживає разом із матір’ю, не дає достатніх підстав стверджувати, що батько не бере участі в її вихованні, та навело примірний перелік документів, що можуть підтверджувати цей факт, а саме:

1)

довідка з ЖЕКу про реєстрацію особи за місцем проживання;

2)

рішення суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;

3)

рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;

4)

рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини тощо.

У цьому випадку працівницею для підтвердження того, що вона виховує дитину сама, без участі батька, було подано

довідку з сільської ради, в якій зазначено, що дитина проживає разом із матір’ю.

Якщо виходити з роз’яснень Мінпраці, наведених у

листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13, то зазначеної довідки недостатньо для доказу того, що жінка виховує дитину без батька. Керуючись цим, працівниці при звільненні не було виплачено компенсацію за невикористану додаткову відпустку на дітей, оскільки жінка не мала на неї права (не підтверджено факт, що вона виховує дитину сама, без участі батька).

Як відомо,

листи роз’яснюють порядок застосування тієї чи іншої норми закону або підзаконного акта і мають рекомендаційний характер. Водночас роз’яснення питань законодавства щодо надання відпусток належать безпосередньо до компетенції Мінпраці. У зв’язку з цим при наданні додаткових відпусток на дітей необхідно враховувати роз’яснення цього відомства, наведені в листі від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13. Тому для підтвердження права на додаткову відпустку працівниці необхідно було також подати документи, що рекомендуються Мінпраці в листі та зазначені вище.

Однак, ураховуючи те, що позиція Мінпраці з цього питання змінювалася, редакцією зроблено запит до цього відомства, щоб визначити, якою вона є на сьогодні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі