Теми статей
Обрати теми

Коли атестувати медсестру, яка вийшла на роботу після закінчення відпустки для догляду за дитиною

Редакція ББ
Відповідь на запитання

КОЛИ АТЕСТУВАТИ МЕДСЕСТРУ, ЯКА ВИЙШЛА НА РОБОТУ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК, головний спеціаліст Департаменту економіки і фінансової політики Міністерства охорони здоров’я України

 

Медична сестра перебувала у відпустці для догляду за дитиною в період з 13.07.2006 по 29.04.2009 р. Дія присвоєної їй першої кваліфікаційної категорії за спеціальністю «Медична сестра операційна» закінчилася 25.11.2008 р. Протягом якого періоду після виходу медичної сестри на роботу їй можна підвищувати заробітну плату за наявність першої категорії? Коли медична сестра повинна пройти наступну атестацію?

 

Відповідно до

наказу Міністерства охорони здоров’я «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007 р. № 742* (далі — наказ № 742) з метою підвищення кваліфікації, професійного рівня, вдосконалення та поліпшення якості медичного обслуговування населення проводиться атестація молодших спеціалістів з медичною освітою.

* Див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 22, с. 5.

Основним завданням атестації молодших спеціалістів з медичною освітою є визначення обсягу знань, практичних навичків, ступеня володіння ними, застосування в професійній діяльності, своєчасного підвищення кваліфікації фахівців та вирішення питань щодо подальшого їх використання.

Право на атестацію мають

:

— молодші спеціалісти з медичною освітою всіх спеціальностей, що отримали освітньо-кваліфікаційний рівень

«молодший спеціаліст» або «бакалавр» у вищих навчальних закладах I — IV рівнів акредитації;

— особи, що мають незакінчену вищу освіту та в установленому порядку допущені до медичної діяльності на посадах, які вони обіймають;

— особи, що не мають відповідної освіти, але допущені Міністерством охорони здоров’я України або МОЗ СРСР до роботи на посадах молодших спеціалістів з медичною освітою (середніх медичних працівників). Такі особи проходять атестацію за спеціальностями, до яких належать ці посади.

Установлено

два види атестації молодших спеціалістів з медичною освітою:

— атестація на присвоєння кваліфікаційної категорії;

— атестація на підтвердження кваліфікаційної категорії.

Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою здійснюється

один раз на п’ять років.

За бажанням фахівця за наявності необхідного стажу роботи атестація на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії може бути проведена і через менший строк, але не раніше ніж через рік з моменту попередньої атестації. У разі позачергової атестації термін наступної атестації встановлюється через п’ять років.

Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою може проводитися за спеціальностями як за основним місцем роботи, так і при роботі за сумісництвом.

Від атестації звільняються вагітні жінки, а також особи, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною

, згідно з чинним законодавством. Термін їх чергової атестації відповідно переноситься наказом керівника закладу.

У зазначеному випадку

після виходу медичної сестри з відпустки для догляду за дитиною наказом керівника закладу термін її чергової атестації переноситься на п’ять місяців, тобто на термін, який пройшов з часу закінчення дії присвоєної їй першої кваліфікаційної категорії (25.11.2008 р.) до дня виходу її на роботу після закінчення відпустки для догляду за дитиною (29.04.2009 р.).

На цей час їй установлюється посадовий оклад з урахуванням першої кваліфікаційної категорії за спеціальністю «Медична сестра операційна».

Для присвоєння (підтвердження) кваліфікаційної категорії медична сестра повинна подати документи, зазначені в пп. 1.24 і 1.25 наказу № 742, секретарю відповідної атестаційної комісії не пізніше ніж за два місяці до її засідання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі