Теми статей
Обрати теми

Працівник хворів у навчальній відпустці: чи оплачувати листок непрацездатності?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРАЦІВНИК ХВОРІВ У НАВЧАЛЬНІЙ ВІДПУСТЦІ: ЧИ ОПЛАЧУВАТИ ЛИСТОК НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ?

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівниця написала заяву на надання навчальної відпустки з 30.03.2009 р. на 20 календарних днів. Водночас з 23.03.2009 р. по 03.04.2009 р. вона хворіла, на підтвердження чого було надано листок непрацездатності. Як у цьому випадку його оплачувати?

(м. Харків)

 

Працівникам, які поєднують роботу з навчанням, роботодавець зобов’язаний надати додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням. Право на додаткову оплачувану відпустку працівникам, які навчаються у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі, закріплено

ст. 215 — 217 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) та ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Порядок надання навчальних відпусток розглядався в «Бюджетній бухгалтерії», 2007, № 19. Стисло розглянемо деякі моменти.

1. Додаткова навчальна відпустка надається

тільки за основним місцем роботи. Працівникам, які уклали трудовий договір за сумісництвом, навчальна відпустка не надається. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 16.05.2006 р. № 172/13/116-01. На період навчальної відпустки, що надається за основним місцем роботи, на роботі за сумісництвом слід надавати відпустку без збереження заробітної плати згідно з п. 14 ст. 25 Закону про відпустки.

2. Навчальна відпустка надається тільки працівникам, які

навчаються успішно. Поняття «успішне навчання» Мінпраці роз’яснило в листі від 06.09.2005 р. № 09-402: це навчання студентів, які не мають академзаборгованості за минулий курс і на початок наступної сесії виконали з позитивною оцінкою не менше 75 % контрольних робіт, а решту 25 % контрольних робіт та курсових подали для рецензії. Дані про успішність містить Довідка про участь у навчально-екзаменаційній сесії, що надається навчальним закладом (друга відрізна частина довідки-виклику).

3. Відпустка у зв’язку з навчанням

надається за навчальний рік, а не за календарний. При цьому навчальний рік триває 12 місяців і починається, як правило, 1 вересня.

4. Відпустку у зв’язку з навчанням має бути надано працівнику при поданні ним необхідних документів

у будь-який момент починаючи з дати укладення трудового договору.

5. Підставою для надання працівнику додаткової навчальної відпустки є

довідка-виклик на сесію з навчального закладу, в якому навчається працівник, та заява працівника.

6. За час відпусток у зв’язку з навчанням за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата (

ст. 217 КЗпП). При розрахунку середньої заробітної плати керуються Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

7. Оплаті підлягають

усі календарні дні відпустки, у тому числі вихідні та святкові дні, що підтверджує Мінпраці в листі від 08.11.2004 р. № 18-561. Згідно з ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки святкові та неробочі дні не враховуються тільки при визначенні тривалості щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей. При цьому навчальна відпустка на святкові та неробочі дні не продовжується.

8. За невикористані дні навчальної відпустки компенсація

не виплачується, у тому числі й при звільненні.

9. Відпускні за час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням має бути видано працівнику не пізніше ніж

за три дні до початку відпустки в найближчий день, установлений для виплати заробітної плати (ст. 21 Закону про відпустки).

10. Якщо щорічна відпустка збігається з додатковою

відпусткою у зв’язку з навчанням, щорічну відпустку має бути продовжено або перенесено на інший період (п. 4 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки).

А як бути, якщо під час перебування в навчальній відпустці працівник захворів? Зауважимо, що перенесення або продовження навчальної відпустки в разі, якщо працівник в період навчальної відпустки захворів, чинним законодавством

не передбачено.

Більше того, дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період перебування працівника в навчальній відпустці, не оплачуються

. Це передбачено:

п. 4 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439;

п. 6 ч. 1 ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Таким чином: якщо працівник захворів під час перебування в навчальній відпустці, то навчальна відпустка оплачується в загальному порядку, а

дні тимчасової непрацездатності, що припадають на період навчальної відпустки, не оплачуються.

У вашій ситуації листок непрацездатності відкрито до початку навчальної відпустки, а закрито вже в період перебування в такій відпустці.

У цьому випадку оплата листка непрацездатності повинна здійснюватися так:

оплаті підлягають робочі дні, що припадають на період тимчасової непрацездатності до початку навчальної відпустки (з 23.03.2009 р. по 27.03.2009 р.). Оскільки це перші п’ять днів хвороби, то їх має бути оплачено за рахунок установи. Робочі дні, що припадають на період тимчасової непрацездатності та збігаються з періодом навчальної відпустки, оплаті не підлягають (з 30.03.2009 р. по 03.04.2009 р.).

Можлива зворотна ситуація: коли період тимчасової непрацездатності починається під час перебування працівника в навчальній відпустці, а закінчується вже після закінчення такої відпустки.

У переліку випадків, за яких листок непрацездатності не видається, випадок перебування працівника в навчальній відпустці відсутній (

п. 3.15 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ України від 13.11.2001 р. № 455). Тому в цьому випадку працівнику видається листок непрацездатності в загальному порядку, тобто на весь період тимчасової непрацездатності починаючи з дня її встановлення.

Оплата листка непрацездатності здійснюється так: робочі дні, що припадають на період тимчасової непрацездатності та збігаються з періодом навчальної відпустки, оплаті не підлягають. Робочі дні, що припадають на період хвороби та настали після закінчення навчальної відпустки, оплачуються в загальному порядку. При визначенні джерела оплати таких днів (кошти установи чи Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності) необхідно виходити з першого дня тимчасової непрацездатності, зазначеного в листку непрацездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі