ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДИТЯЧІЙ ЛІКАРНІ
Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
У дитячій багатопрофільній лікарні лікуються діти віком від народження до 18 років. Як правильно виписувати харчування дітям: виходячи з норм, визначених дієт-столами чи за віком дітей? Чи існують норми харчування дітей відповідно до їх віку? Які нормативні документи існують з цього питання?
(м. Харків)
На сьогоднішній день норми харчування дітей в дитячих лікарнях регулює
наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333 (далі — наказ № 333) .Наказ
застосовується на території України відповідно до вказівки Міністерства охорони здоров’я України «Про доведення Переліку наказів МОЗ СРСР, які застосовуються в Україні» від 28.05.96 р. № 165.Хоча цей нормативний документ дуже застарілий, на жаль, на теперішній час ніяких інших нормативних документів щодо норм харчування дітей в лікувальних закладах не існує.
Наведемо норми харчування дітей в дитячих лікарнях, визначені
наказом № 333, у табл. 1:
Таблиця 1
Найменування продуктів | Кількість продуктів у грамах |
Хліб житній | 75 |
Хліб пшеничний | 175 |
Борошно пшеничне | 35 |
Борошно картопляне | 8 |
Крупа і макаронні вироби | 85 |
Картопля | 350 |
Овочі — зелень | 400 |
Фрукти свіжі | 150 |
Фрукти сухі | 20 |
Цукор, солодощі | 80 |
Кава | 3 |
Чай | 0,2 |
М’ясо — птиця | 150 |
Риба | 75 |
Молоко | 450 |
Сир | 50 |
Сметана | 25 |
Масло тваринне | 55 |
Олія рослинна | 10 |
Яйця | 1 шт. |
Сіль (спеції) | 10 |
Як бачимо, норми продуктів харчування дітей загальні для всіх вікових категорій, що ускладнює задачу кухарів та дієтсестер, адже кількість споживання їжі, наприклад, грудною дитиною та дитиною віком 16 років дуже різниться.
Але, не зважаючи на це, наведені в
наказі № 333 норми є граничними і їх необхідно дотримуватись.Відносно нові норми харчування дітей з розбивкою за віком існують для спеціальних закладів охорони здоров’я. Так, наприклад, протитуберкульозні заклади керуються
Нормами харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу, у протитуберкульозних закладах (грамів брутто на день на одного хворого або інфікованого), затвердженими постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1752.Для вирішення питання щодо норм продуктів харчування за віком доцільно звертатись до різноманітних збірників, довідників та іншої спеціальної літератури.
Так, наприклад, зразковий об’єм (у мл) або середня маса (у г) окремих страв для дітей віком від 1 до 14 років наведено у книзі «Харчування дітей» під редакцією доктора медичних наук, професора В. Д. Отт, автори — М. І. Снігур та З. Т. Корешкова, Київ «Радянська школа», 1988 рік.
Наведемо ці об’єми у табл. 2:
Таблиця 2
Страва | Вік | ||||
1 — 1,5 | 1,5 — 3 | 3 — 7 | 7 — 11 | 11 — 14 | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Сніданок | |||||
Каша або овочева страва | 150 | 200 | 200 | 300 | 350 |
Кава, чай, молоко | 150 | 150 | 200 | 200 | 200 |
Обід | |||||
Салат | — | 50 | 60 | 75 | 90 |
Супи, бульйони | 100 | 150 | 250 | 300 | 400 |
М’ясна котлета, суфле | 50 | 60 | 80 | 100 | 120 |
Гарнір | 100 | 120 | 120 | 150 | 200 |
Компот, кисіль | 100 | 150 | 180 | 200 | 200 |
Полуденок | |||||
Кефір, молоко | 150 | 200 | 200 | 200 | 200 |
Печиво, булка | 15 | 15/45 | 25/60 | 100 | 100 |
Фрукти | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
Вечеря | |||||
Овочева страва або каша | 180 | 200 | 200 | 300 | 350 |
Молоко, кефір | 100 | 150 | 200 | 200 | 200 |
Хліб на цілий день | |||||
Пшеничний | 40 | 60 | 110 | 70 | 100 |
Житній | 10 | 30 | 60 | 150 | 200 |
Але, якщо ви користуєтесь такими нормами, гранична кількість продуктів харчування в будь-якому разі повинна відповідати нормам, наведеним у
наказі № 333.