Теми статей
Обрати теми

Харчування дітей у дитячій лікарні

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДИТЯЧІЙ ЛІКАРНІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У дитячій багатопрофільній лікарні лікуються діти віком від народження до 18 років. Як правильно виписувати харчування дітям: виходячи з норм, визначених дієт-столами чи за віком дітей? Чи існують норми харчування дітей відповідно до їх віку? Які нормативні документи існують з цього питання?

(м. Харків)

 

На сьогоднішній день норми харчування дітей в дитячих лікарнях регулює

наказ Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333 (далі — наказ № 333) .

Наказ

застосовується на території України відповідно до вказівки Міністерства охорони здоров’я України «Про доведення Переліку наказів МОЗ СРСР, які застосовуються в Україні» від 28.05.96 р. № 165.

Хоча цей нормативний документ дуже застарілий, на жаль, на теперішній час ніяких інших нормативних документів щодо норм харчування дітей в лікувальних закладах не існує.

Наведемо норми харчування дітей в дитячих лікарнях, визначені

наказом № 333, у табл. 1:

 

Таблиця 1

Найменування продуктів

Кількість продуктів у грамах

Хліб житній

75

Хліб пшеничний

175

Борошно пшеничне

35

Борошно картопляне

8

Крупа і макаронні вироби

85

Картопля

350

Овочі — зелень

400

Фрукти свіжі

150

Фрукти сухі

20

Цукор, солодощі

80

Кава

3

Чай

0,2

М’ясо — птиця

150

Риба

75

Молоко

450

Сир

50

Сметана

25

Масло тваринне

55

Олія рослинна

10

Яйця

1 шт.

Сіль (спеції)

10

 

Як бачимо, норми продуктів харчування дітей загальні для всіх вікових категорій, що ускладнює задачу кухарів та дієтсестер, адже кількість споживання їжі, наприклад, грудною дитиною та дитиною віком 16 років дуже різниться.

Але, не зважаючи на це, наведені в

наказі № 333 норми є граничними і їх необхідно дотримуватись.

Відносно нові норми харчування дітей з розбивкою за віком існують для спеціальних закладів охорони здоров’я. Так, наприклад, протитуберкульозні заклади керуються

Нормами харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу, у протитуберкульозних закладах (грамів брутто на день на одного хворого або інфікованого), затвердженими постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1752.

Для вирішення питання щодо норм продуктів харчування за віком доцільно звертатись до різноманітних збірників, довідників та іншої спеціальної літератури.

Так, наприклад, зразковий об’єм (у мл) або середня маса (у г) окремих страв для дітей віком від 1 до 14 років наведено у книзі «Харчування дітей» під редакцією доктора медичних наук, професора В. Д. Отт, автори — М. І. Снігур та З. Т. Корешкова, Київ «Радянська школа», 1988 рік.

Наведемо ці об’єми у табл. 2:

 

Таблиця 2

Страва

Вік

1 — 1,5

1,5 — 3

3 — 7

7 — 11

11 — 14

1

2

3

4

5

6

Сніданок

Каша або овочева страва

150

200

200

300

350

Кава, чай, молоко

150

150

200

200

200

Обід

Салат

50

60

75

90

Супи, бульйони

100

150

250

300

400

М’ясна котлета, суфле

50

60

80

100

120

Гарнір

100

120

120

150

200

Компот, кисіль

100

150

180

200

200

Полуденок

Кефір, молоко

150

200

200

200

200

Печиво, булка

15

15/45

25/60

100

100

Фрукти

100

100

100

100

100

Вечеря

Овочева страва або каша

180

200

200

300

350

Молоко, кефір

100

150

200

200

200

Хліб на цілий день

Пшеничний

40

60

110

70

100

Житній

10

30

60

150

200

 

Але, якщо ви користуєтесь такими нормами, гранична кількість продуктів харчування в будь-якому разі повинна відповідати нормам, наведеним у

наказі № 333.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі