Теми статей
Обрати теми

Навчання школярів у МНВК

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАВЧАННЯ ШКОЛЯРІВ У МНВК

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

До міжшкільного навчально-виробничого комбінату возять учнів 10 — 11 класів. Але деякі школи не возять учнів до комбінату, а з ними у школах займаються майстри виробничого навчання, які входять до штату комбінату. Чи є це порушенням?

(м. Прилуки)

 

Згідно із

Законом України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV міжшкільні навчально-виробничі комбінати (далі — комбінат) належать до навчальних закладів системи загальної середньої освіти. Вони координують профорієнтаційну методичну роботу з трудового навчання та виховання в загальноосвітніх школах і є центром трудової підготовки старшокласників.

Положення про міжшкільний навчально-виробничий комбінат

затверджено наказом Міносвіти України від 30.11.93 р. № 430 (далі — Положення № 430).

Згідно з

п. 1 Положення № 430 міжшкільний навчально-виробничий комбінат — це навчально-виховний комплекс, який задовольняє потреби громадян, держави та суспільства в поглибленні базової трудової підготовки школярів 8 — 11 (10 — 11) класів, здійснює професійне консультування учнівської молоді, організовує їх добровільну працю та забезпечує реалізацію потреб особи в отриманні професії та кваліфікації відповідно до її інтересів, здібностей, наявних умов.

Організація трудової підготовки учнів у комбінаті здійснюється на підставі навчального плану, який складається керівництвом комбінату на основі базових навчальних планів, розроблених Міністерством освіти. Навчальний план комбінату затверджує його рада (

п. 11 Положення № 430).

Направлення учнів шкіл до комбінату та їх зарахування здійснюється на підставі заяви учнів і письмової згоди їх батьків з урахуванням профвідбору.

Згідно з

п. 13 Положення № 430 школи, які направляють учнів до комбінату для трудової підготовки, передають комбінату педагогічне навантаження з трудового навчання, курсів за вибором, факультативів, гуртків , в обсязі якого забезпечується якісне опанування учнями вибраного напряму діяльності.

Як передбачено

п. 15 Положення № 430, навчання учнів може здійснюватися в кабінетах, навчально-виробничих майстернях, лабораторії комбінату, а також на підставі відповідних договорів у виробничих майстернях інших навчальних закладів Міносвіти України, навчальних господарствах, цехах підприємств, на будівельному майданчику, полях, фермах тощо.

Таким чином, навчання учнів може провадитися безпосередньо у приміщенні школи за наявності належним чином оснащених навчально-виробничих майстерень на підставі відповідного договору між школою та комбінатом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі