Теми статей
Обрати теми

Суми індексації заробітної плати беруть участь у розрахунку лікарняних

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СУМИ ІНДЕКСАЦІЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ БЕРУТЬ УЧАСТЬ У РОЗРАХУНКУ ЛІКАРНЯНИХ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи включаються до розрахунку середньої заробітної плати для оплати листків непрацездатності суми індексації заробітної плати?

(Полтавська обл.)

 

Так, включаються

. Пояснимо чому.

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах розраховується згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Згідно з

п. 7 Порядку № 1266 середня заробітна плата обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат (основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (у тому числі в натуральній формі)), які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР ( далі — Закон про оплату праці), підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, та з яких сплачуються страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Нагадаємо: документом, прийнятим відповідно до

Закону про оплату праці, є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 ( далі — Інструкція № 5).

Таким чином, до середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності і допомоги по вагітності та пологах включаються виплати, що відповідають таким вимогам:

1) включаються до фонду оплати праці згідно з

Інструкцією № 5;

2) обкладаються податком з доходів фізичних осіб;

3) на ці виплати було нараховано внески до фондів соціального страхування.

Відповідно до

п.п. 2.2.7 Інструкції № 5 суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, включаються до фонду оплати праці (є додатковою заробітною платою). Із суми індексації заробітної плати утримується податок з доходів фізичних осіб та з них сплачуються внески до фондів соціального страхування.

Таким чином, суми індексації заробітної плати включаються до розрахунку середньої заробітної плати для оплати листків непрацездатності на загальних підставах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі