Теми статей
Обрати теми

Документи про освіту

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОКУМЕНТИ ПРО ОСВІТУ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У нашому навчальному закладі навчаються особи як за бюджетні кошти, так і на контрактній основі. Які з цих осіб мають право отримувати документи про освіту безоплатно, а які повинні сплачувати за їх виготовлення?

(м. Запоріжжя)

 

Перелік і зразки документів про освіту та вчені звання затверджені

постановою КМУ «Про документи про освіту та вчені звання» від 12.11.97 р. № 1260 (далі — постанова № 1260).

Згідно з

п. 2 постанови № 1260 виготовлення документів про освіту та вчені звання, бланки яких є документами суворої звітності (крім бланків академічної довідки, Похвального листа, Похвальної грамоти), здійснюється відповідно за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також власних (спеціальних) коштів навчальних закладів.

Зокрема, відповідно до

п. 3 Порядку використання у 2009 році коштів, передбачених у державному бюджеті для виготовлення випускних документів про освіту, затвердженого постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 133, для осіб, які навчалися за кошти державного та місцевих бюджетів, за рахунок бюджетних коштів виготовляються:

— свідоцтва про базову загальну середню освіту;

— атестати про повну загальну середню освіту;

— бланки додатків до свідоцтва про базову загальну середню освіту;

— бланки додатків до атестата про повну загальну середню освіту;

— свідоцтва про закінчення спеціальної загальноосвітньої школи (для дітей, що мають вади у фізичному чи розумовому розвитку);

— бланки похвальних листів «За високі досягнення у навчанні»;

— бланки похвальних грамот «За особливі досягнення у навчанні»;

— золоті медалі «За високі досягнення у навчанні»;

— срібні медалі «За досягнення у навчанні».

Виготовлення інших документів про освіту, а також про вчені звання здійснюється

за рахунок коштів осіб, які їх отримують.

Тобто, враховуючи зазначене,

для осіб, які навчаються на платній основі, всі документи про освіту виготовляються за кошти осіб, які їх отримують. Для осіб, які навчаються за бюджетні кошти, перелічені документи виготовляються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету, а всі інші види документів про освіту — за кошти осіб, які їх отримують.

Вартість виготовлення

документів про освіту та вчені звання не повинна перевищувати двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 34 грн. (п. 2 постанови № 1260).

При цьому слід звернути увагу на

лист Міністерства освіти і науки України від 19.06.2009 р. № 1/9-417, в якому йдеться про те, що вартість виготовлення одного диплома про вищу освіту (молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста і магістра) на основі фотокомп’ютерних технологій згідно з кошторисом Державного підприємства «Державний центр прикладних інформаційних технологій» складає 35,04 грн.* Вартість одного диплома спеціаліста про перепідготовку з присвоєнням кваліфікації, а також диплома бакалавра (магістра) для іноземних громадян, які закінчили вищий навчальний заклад України, складає 18,00 грн., вартість одного додатка до диплома про вищу освіту — 0,96 грн.

У зв’язку з цим Міносвіти наголосило, що встановлення плати за дипломи та додатки понад їх офіційно визначені вартості

неприпустимо.

Звернемо також особливу увагу на

лист Держказначейства від 17.06.2009 р. № 15-06/1605-9817, в якому вказано, що документи про освіту не можуть бути визнані активами установи і повинні обліковуватися на позабалансовому обліку до дня їх використання, у зв’язку з тим, що вони є іменними документами, призначеними для передачі фізичним особам.

Водночас Держказначейство зазначає, що оскільки бланки документів про освіту та вчені звання є

документами суворої звітності, їх облік повинен здійснюватися на позабалансовому рахунку 08 «Бланки суворого обліку».

Крім того, відповідно до зазначеного

листа надходження коштів на виготовлення документів від осіб, за рахунок яких вони повинні виготовлятися, згідно з Переліком груп власних надходжень бюджетних установ, вимогами щодо їх утворення та напрямами використання, затвердженими постановою КМУ від 17.05.2002 р. № 659, належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ — плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх функціональними повноваженнями.

Тобто, незважаючи на те, що згідно з

п.п. 8 п. 9 Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженого постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38, платною послугою, яка може надаватися державними начальними закладами, є лише відшкодування витрат на виготовлення та оформлення атестатів доцента, професора, старшого наукового співробітника, свідоцтва про закінчення аспірантури, докторантури, інших документів про вчені звання, крім тих, що виготовляються за рахунок коштів державного бюджету, Держказначейство вважає допустимою платною послугою — відшкодування витрат по всіх документах, які відповідно до чинного законодавства виготовляються за рахунок осіб, які отримали навчання. Це обумовлено тим, що документи про освіту як офіційні документи засвідчують закінчення вищого чи середнього спеціального навчального закладу, отримання професії, присвоєння вченого звання, ступеня і водночас підтверджують надання освітніх послуг.

Наведемо основні бухгалтерські проводки щодо цього питання.

 

№ з/п

Зміст операцій

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

1

Нарахована плата за документи про освіту

364

711

2

Плата за документи надійшла:

— на спеціальний рахунок навчального закладу

323

364

— до каси навчального закладу

301

364

3

Зарахована сума, унесена до каси, на спеціальний рахунок навчального закладу

323

301

4

Перераховані кошти за виготовлення документів про освіту

364 (675)

323

5

Отримані документи про освіту

331

364 (675)

Одночасно

08

6

Видані документи про освіту (списана вартість документів про освіту)

811

331

Одночасно

08

 

Слід відмітити, що навчальні заклади ведуть книгу (журнал) обліку і видачі документів про освіту та додатків до них. Ця книга прошивається, нумерується та скріплюється печаткою навчального закладу. До неї необхідно внести такі дані:

— порядковий реєстраційний номер, який складається з двох чисел, записаних через дріб, — порядковий номер і останні дві цифри року, коли видавався документ (наприклад, 51/01 означає, що виданий документ зареєстрований у книзі під № 51 у 2001 році);

— прізвище, ім’я та по батькові особи, якій видано документ;

— назву документа (атестат, свідоцтво або диплом);

— номер та серію документа про освіту;

— дату видачі документа про освіту;

— назву спеціальності або професії;

— присвоєну кваліфікацію;

— дату і номер протоколу державної атестаційної (екзаменаційної) комісії;

— підпис особи, яка видала документ;

— підпис випускника, що отримав документ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі