Теми статей
Обрати теми

Визначення ваги продуктів харчування при проведенні інвентаризації

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИЗНАЧЕННЯ ВАГИ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

В установі — дитячому оздоровчому закладі є продуктова комора. Як провести інвентаризацію таких продуктів харчування, як картопля, морква тощо, які надходять тоннами? При проведенні інвентаризації переважувати їх кілограмами дуже трудомісткий процес. Можливо, існує інший метод, наприклад, заміру?

(Полтавська обл.)

 

Основним нормативним документом, який визначає порядок проведення інвентаризації, є

Інструкція з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затверджена наказом Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98 р. № 90 (далі — Інструкція № 90).

Відповідно до

п.п. 1.5.9 Інструкції № 90 інвентаризація продуктів харчування повинна проводитись не менше одного разу на квартал.

Крім того, як визначено в

розд. IV Інструкції з обліку продуктів харчування в лікувально-профілактичних та інших установах охорони здоров’я, які перебувають на Державному бюджеті СРСР, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 05.05.83 р. № 530 (далі — Інструкція № 530), у міжінвентаризаційний період повинні проводитися раптові інвентаризації продуктів харчування (суцільні чи вибіркові). Вибірковій інвентаризації насамперед підлягають найбільш цінні продукти харчування.

Інструкцію № 530

можна взяти за основу обліку продуктів харчування не тільки у сфері охорони здоров’я, а й в інших галузях бюджетної сфери у зв’язку з тим, що інших інструкцій з обліку продуктів харчування на сьогоднішній день не існує.

Якщо при вибірковій інвентаризації будуть виявлені порушення та недостачі, то необхідно провести позачергову суцільну інвентаризацію продуктів харчування.

У ході проведення інвентаризації інвентаризаційна комісія повинна виявити залишки продуктів харчування на харчоблоці та в коморі, де вони зберігаються. Потім комісія співставляє дані інвентаризації з даними бухгалтерського обліку та встановлює результати — надлишки чи недостачі.

У вашому випадку в бухгалтерському обліку картопля та морква обліковуються в тоннах, тому і залишки таких продуктів харчування

повинні бути визначені при інвентаризації в тоннах.

Згідно з

п. 1.19 Інструкції № 90 наявність цінностей при інвентаризації виявляється шляхом обов’язкового підрахунку, зважування, обміру тощо виходячи зі встановлених одиниць виміру. Найменування цінностей, і об’єктів (предметів), що  інвентаризуються, та їх кількість відображаються в описах за субрахунками, номенклатурою та в одиницях виміру, прийнятих в обліку. У цьому випадку одиниця виміру — тонна.

Що стосується можливості визначення ваги (або об’єму) матеріалів на підставі технічних розрахунків, передбачених

п. 1.19 Інструкції № 90, то для продуктів харчування, які надходять тоннами, це положення не може застосовуватися. Воно може бути застосовано для розрахунку об’єму, наприклад, будматеріалів, таких як пісок, який зберігається насипом, шляхом визначення об’єму піраміди піску в метрах кубічних з урахуванням його щільності.

Для визначення великої ваги товарно-матеріальних цінностей застосовуються тоннажні ваги.

Відповідно до

п. 1.15 Інструкції № 90 відповідальність за дотримання порядку проведення інвентаризації несе інвентаризаційна комісія, визначена наказом керівника, яка повинна забезпечити процес проведення інвентаризації засобами вимірювання. Якщо проведення інвентаризації зазначених вами продуктів харчування забезпечити тоннажними вагами неможливо, то зважування необхідно проводити за допомогою тих вагів, які є в наявності.

Також відповідно до

п. 8 Інструкції № 530 склади (комори) мають бути оснащені необхідними ваговими приладами, мірною тарою, інструментами і пристосуваннями для розтину тари, холодильними установками, вентиляційними пристроями.

Ваги, важки, мірні ємкості повинні мати свідоцтво Держповерителя щодо своєчасної їх повірки.

Крім того, нагадаємо, що зважування продуктів харчування необхідно проводити

не лише при проведенні інвентаризації, а в першу чергу при їх отриманні.

Так, відповідно до

п. 11 Інструкції № 530 продукти харчування, які надходять на склад (комору) установи, підлягають перевірці щодо відповідності їх асортименту та кількості (рахунку, вазі, об’єму і якості), вказаним у супровідному документі.

Тому перевірку ваги продуктів харчування ви повинні проводити насамперед при їх отриманні, а вже потім при проведенні інвентаризації у строки, встановлені

Інструкцією № 90.

До речі, дитячі оздоровчі заклади повинні керуватися

Державними санітарними правилами і нормами «Улаштування, утримання і організація режиму діяльності дитячих оздоровчих закладів» ДСанПіН 5.5.5.23-99, затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 26.04.99 р. № 23.

Відповідно до п. 8.2 зазначених Правил овочі і фрукти повинні зберігатися у сухому, добре вентильованому приміщенні у скринях або на стелажах, що містяться на відстані не менше 15 см від підлоги, при температурі повітря 3 — 5 °C. Зберігання овочів насипом неприпустиме.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі