Теми статей
Обрати теми

Деякі питання оплати праці працівників бухгалтерських служб

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ БУХГАЛТЕРСЬКИХ СЛУЖБ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Чи можна виплачувати бухгалтеру надбавку за складність та напруженість у роботі?

(Чернігівська обл.)

 

Так, можна

. Згідно з п.п. 2 п. 3 постанови № 1298 та п.п. 2 п. 4 наказу № 557 працівникам може встановлюватися надбавка за складність та напруженість у роботі в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки).

При цьому якщо працівнику встановлено надбавку за високі досягнення у праці та/або надбавка за виконання особливо важливої роботи, то граничний розмір цих надбавок (з урахуванням надбавки за складність та напруженість у роботі) для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

У разі несвоєчасного виконання завдань, погіршення якості роботи та порушення трудової дисципліни надбавка скасовується або її розмір зменшується.

Право встановлювати конкретні розміри надбавок та доплат

у межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі доходів та витрат, надано керівнику установи (п. 4 постанови № 1298).

Інакше кажучи, надбавку за складність та напруженість у роботі може бути встановлено будь-якій категорії персоналу установи, у тому числі й бухгалтерам, за розпорядженням керівника в межах фонду оплати праці.

У 2009 році слід ураховувати положення

постанови КМУ «Деякі питання організації бюджетного процесу» від 26.11.2008 р. № 1036, згідно з якою розпорядники бюджетних коштів повинні планувати видатки, пов’язані зі стимулюванням працівників тільки за умови забезпечення в повному обсязі обов’язкових виплат із зарплати, інших соціальних виплат. Надбавка за складність та напруженість у роботі не є обов’язковою виплатою, однак, якщо в кошторисі установи передбачено достатньо коштів на оплату праці і вона не має заборгованості перед працівниками із заробітної плати та інших соціальних виплат, така надбавка може виплачуватися за рішенням керівника в межах фонду оплати праці.

 

Чи можна виплачувати премію щомісячно за рахунок економії фонду оплати праці (економія виникла через відсутність працівників, які перебувають на лікарняному, у декретній відпустці або звільнилися)?

(Чернігівська обл.)

 

Так, можна

. Статтею 97 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. визначено, що умови впровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються установами, організаціями самостійно в колективному договорі з дотриманням норм та гарантій, передбачених законодавством.

Так, згідно з

п.п. «в» п. 4 постанови № 1298 і п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівникам бюджетних установ надано право затверджувати порядок та розміри преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи в межах фонду оплати праці.

Таким чином, усі питання, пов’язані з преміюванням працівників, визначаються в колективному договорі або в окремому Положенні про преміювання, яке затверджується як додаток до колективного договору.

У Положенні про преміювання визначається коло працівників, на яких поширюється дія системи преміювання, показники, умови, розмір, строки, а також порядок нарахування премій за кожною категорією працівників. Рекомендується також обговорити випадки, коли працівників може бути позбавлено премії. Рішення про зменшення розміру премій керівник має право прийняти одноосібно, якщо відповідним Положенням про преміювання не передбачено інше.

Премії працівникам можуть виплачуватися

за будь-який проміжок часу, наприклад за підсумками роботи за місяць, квартал тощо. На це звертало увагу Мінпраці в листі від 01.10.2007 р. № 700/13/84-07. Єдине обмеження — те, про яке вже зазначалося: премії повинні виплачуватися в межах фонду оплати праці.

Таким чином, якщо за підсумками місяця виникла економія фонду оплати праці, то такі кошти може бути спрямовано на преміювання працівників бухгалтерії.

Нагадаємо: згідно з

п.п. 4 п. 5 наказу № 557 преміювання керівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступників здійснюється за рішенням вищого за рівнем органу в межах наявних коштів на оплату праці.

 

Чи може надаватися матеріальна допомога на оздоровлення при виході бухгалтера в щорічну відпустку?

(Чернігівська обл.)

 

Так, може.

Підпунктом «б» п. 4 постанови № 1298, а також п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівникам бюджетних установ надано право надавати працівникам у межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисах доходів та витрат, матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік (крім матеріальної допомоги на поховання).

З цього випливає, що матеріальну допомогу (у тому числі на оздоровлення) може бути надано

всім працівникам, які перебувають у трудових відносинах з бюджетною установою, незалежно від їх категорії. Водночас зауважимо: вона не є обов’язковою виплатою. Рішення про її виплату керівник приймає за наявності достатніх коштів. Матеріальна допомога на оздоровлення виплачується в межах фонду оплати праці, затвердженого в кошторисі доходів та витрат бюджетної установи. Якщо коштів, передбачених у кошторисі на виплату матеріальної допомоги, недостатньо, то виплата матеріальної допомоги здійснюватися не може. Якщо коштів вистачає, то підставою для її надання є заява працівника та відповідний наказ керівника.

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення понад установлений розмір, навіть за наявності економії фонду оплати праці, є порушенням чинного законодавства.

 

НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Наказ № 557

— наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Постанова № 1298 — постанова КМУ «Про оплату праці працівників на підставі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі