Теми статей
Обрати теми

Пільги студенту з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при реєстрації шлюбу

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПІЛЬГИ СТУДЕНТУ З ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, ПРИ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

Чи втрачає пільги студент з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також статус особи з числа таких дітей при реєстрації шлюбу?

 

Відповідно до

ч. 1 ст. 6 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа визначає

Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон), який вважається складовою частиною законодавства про охорону дитинства.

Статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, — це визначене відповідно до законодавства становище дитини, яке надає їй право на повне державне забезпечення та отримання передбачених законодавством пільг та яке підтверджується комплектом документів, що засвідчують обставини, через які дитина не має батьківського піклування.

Абзацом 7 ч. 3 ст. 4 Закону

встановлено, що державні соціальні стандарти і нормативи встановлюються щодо мінімального стандарту щомісячного утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа за умови навчання їх у вищих навчальних закладах до досягнення ними 23-річного віку або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Згідно з

ч. 1 та 3 ст. 8 Закону держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа.

Право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Слід зазначити, що

постанова КМУ «Про Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини» від 24.09.2008 р. № 866 визначає механізм діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини. Проте вказана постанова не скасовує права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на повне державне забезпечення при продовженні ними навчання до закінчення відповідних навчальних закладів, яке гарантоване законом.

Таким чином, студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні, при реєстрації шлюбу статусу осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не втрачають і користуються всіма пільгами передбачених законодавством України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі