Теми статей
Обрати теми

Про перенесення додаткової соціальної відпустки у разі тимчасової непрацездатності працівника

Редакція ББ
Лист від 19.02.2009 р. № 34/13/116-09

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПРО ПЕРЕНЕСЕННЯ ДОДАТКОВОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПУСТКИ У РАЗІ ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ПРАЦІВНИКА

Лист від 19.02.2009 р. № 34/13/116-09

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто <...> звернення та повідомляється.

Відповідно до частини шостої статті 20 Закону України «Про відпустки» додаткові соціальні відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 зазначеного Закону, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному статтею 11 цього Закону.

Пунктом першим частини другої статті 11 Закону України «Про відпустки» передбачено, що відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

Статтею 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків, як тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Отже, якщо тимчасова непрацездатність працівника наступила під час його перебування у соціальній відпустці за статтею 19 Закону України «Про відпустки», ця відпустка має бути продовжена на кількість календарних днів хвороби або перенесена на інший період і відповідно листок тимчасової втрати працездатності підлягає оплаті.

 

Директор департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

ЧИ ОПЛАЧУВАТИ ЛИСТОК НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ ПРАЦІВНИКУ, ЯКЩО ВІН ХВОРІВ ПІД ЧАС ВІДПУСТКИ НА ДІТЕЙ: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНПРАЦІ

Відомо, що в разі настання тимчасової непрацездатності під час перебування працівника в щорічній

(основній чи додатковій) відпустці йому надається допомога по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах. Це передбачено абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі Закон № 2240). При цьому згідно зі ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) у цьому випадку щорічну відпустку має бути перенесено на інший період або продовжено на кількість календарних днів хвороби.

А якщо працівник захворів під час перебування в додатковій відпустці на дітей? Такий вид відпустки не належить до щорічних, а є соціальним видом відпусток

(абз. 5 п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки). При цьому у Законі № 2240 не міститься прямої норми щодо оплати (чи неоплати) листків непрацездатності, виданих працівнику в разі його хвороби в період відпустки на дітей. У зв’язку з цим за роз’ясненнями звернулися до Мінпраці.

Важливим у

листі, що коментується, є такий висновок Мінпраці: у разі хвороби працівника під час перебування в додатковій відпустці на дітей листок непрацездатності підлягає оплаті на підставі, що таку відпустку згідно із Законом про відпустки має бути перенесено на інший період або продовжено на кількість календарних днів хвороби.

Від себе додамо: про те, що листок непрацездатності має бути оплачено, непрямо випливає із

Закону № 2240. Так, у ч. 1 ст. 36 Закону № 2240 міститься перелік випадків, коли допомога по тимчасовій непрацездатності не надається, а саме:

1) у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

2) у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

6) за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Як бачимо, зазначений перелік не містить заборони щодо оплати листка непрацездатності працівнику, якщо він хворів у період відпустки на дітей. Крім того,

Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455, не містить заборони на видачу листка непрацездатності в разі хвороби працівника в період його перебування в будь-якій з відпусток.

Усе це дає підставу стверджувати, що листок непрацездатності, виданий працівнику в разі його хвороби під час відпустки на дітей, може бути оплачено. Тепер із цього приводу є й відповідне підтвердження Мінпраці.

Узагальнимо викладене в таблиці:

 

Вид відпустки

Оплата лікарняного в разі хвороби працівника під час перебування у відпустці

Підстава

Щорічна (основна та додаткова) відпустка

Оплачують на загальних підставах

Абз. 3 ч. 2 ст. 35 Закону № 2240

Відпустка на дітей

Оплачують на загальних підставах

Ч. 1 ст. 36 Закону № 2240

Навчальна, творча відпустка, відпустка без збереження заробітної плати*

Не оплачують

П. 6 ч. 1 ст. 36 Закону № 2240

* Зауважимо, що перенесення або продовження відпустки в разі хвороби працівника під час його перебування в таких відпустках чинним законодавством не передбачено.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі