Теми статей
Обрати теми

Утворення цільових фондів органами місцевого самоврядування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

УТВОРЕННЯ ЦІЛЬОВИХ ФОНДІВ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи можуть органи місцевого самоврядування створювати цільові фонди? За рахунок яких джерел вони можуть формуватися? Чи можуть гранти зараховуватися до цільового фонду?

(Львівська обл.)

 

Відповідно до

ст. 140 Конституції України місцеве самоврядування є правом територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, визначеному законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Матеріальною та фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме та нерухоме майно,

доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, які перебувають у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їх спільної власності, що перебувають в управлінні районних та обласних рад.

Основним документом, що визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, а також основи організації та діяльності, правовий статус і відповідальність органів та посадових осіб органів місцевого самоврядування, є

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон).

Органи місцевого самоврядування є юридичними особами, яким надаються відповідні повноваження, у межах яких вони діють самостійно та несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до

Закону.

Зауважимо, що тривалий час

Закон (ст. 68) дозволяв органам місцевого самоврядування створювати позабюджетні цільові фонди та мати позабюджетні цільові (у тому числі валютні) кошти, тоді як у ч. 8 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-ІІІ (далі — БКУ) містилася заборона на створення позабюджетних фондів органами місцевого самоврядування. Таку невідповідність було усунено завдяки внесенню змін до ст. 68 Закону відповідно до Закону України від 06.09.2005 р. № 2813-IV.

У результаті цього, як визначено у

ст. 68 Закону, органам місцевого самоврядування надано право на створення цільових фондів, які є складовою частиною спеціального фонду відповідного місцевого бюджету. Порядок формування та використання коштів цільових фондів визначається положенням про ці фонди, яке затверджується відповідною місцевою радою. При цьому питання створення цільових фондів належать виключно до компетенції органів місцевого самоврядування та приймаються на пленарних засіданнях.

Таким чином, порядок створення та використання цільових фондів, які створюються рішенням місцевих рад, сьогодні врегульовано на законодавчому рівні. Надання органам місцевого самоврядування права на створення цільових фондів як складової частини спеціального фонду відповідного місцевого бюджету спрямовано насамперед на надання цьому процесу прозорості в частині формування та використання коштів місцевих бюджетів.

При цьому слід мати на увазі, що

підставою для рішення відповідної ради про створення спеціального фонду у складі місцевого бюджету може бути виключно закон про Державний бюджет України, що передбачено п. 5 ст. 13 БКУ.

Так, відповідно до

Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI (п. 7 ст. 48) до джерел формування спеціального фонду місцевих бюджетів у 2009 році може бути віднесено надходження до цільових фондів , утворених Верховною радою АР Крим та місцевими радами.

Щодо джерел формування цільових фондів, утворених органами місцевого самоврядування відповідно до вимог чинного законодавства у складі спеціального фонду місцевого бюджету, то до таких коштів можуть належати будь-які надходження, не заборонені бюджетним законодавством та не віднесені

БКУ до доходів загального фонду бюджету.

Гранти або технічна допомога — це кошти, які відповідно до міжнародних договорів надаються на безоплатній основі для здійснення програм, проектів міжнародної технічної допомоги з метою проведення реформ та реалізації програм соціально-економічного розвитку.

Якщо положенням про створення цільового фонду місцевого бюджету серед джерел формування передбачено такі надходження, як гранти, то вони зараховуються до складу цього фонду та використовуються відповідно до затверджених напрямів використання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі