Теми статей
Обрати теми

Надання платних послуг позашкільним навчальним закладом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДАННЯ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ ПОЗАШКІЛЬНИМ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи має право позашкільний навчальний заклад надавати послуги у житлово-комунальній сфері, а саме: надавати приміщення для тимчасового проживання та харчування як окремих громадян, так і студентських (учнівських) екскурсій та туристичних груп? Заклад фінансується з місцевого бюджету, обслуговується централізованою бухгалтерією відділу освіти виконавчого комітету міської ради, власних рахунків у Держказначействі не має.

(Запорізька обл.)

 

Позашкільний навчальний заклад

— це складова системи позашкільної освіти, яка надає знання, формуючи вміння та навички за інтересами, забезпечує потреби особистості у творчій самореалізації та інтелектуальний, духовний і фізичний розвиток, підготовку до активної професійної та громадської діяльності, створює умови для соціального захисту та організації змістовного дозвілля відповідно до здібностей, обдарувань та стану здоров’я вихованців, учнів і слухачів.

Відповідно до

ст. 28 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 р. № 1841-III державні, комунальні і приватні позашкільні навчальні заклади можуть надавати платні послуги відповідно до переліку, затвердженого КМУ, а саме Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженому постановою КМУ від 20.01.97 р. № 38 (далі — Перелік № 38).

Згідно з

п.п. 1 п. 8 Переліку № 38 державні навчальні заклади можуть надавати платні послуги щодо надання відомчих готелів (будинків, квартир для приїжджих) для тимчасового проживання туристів, учасників конференцій, симпозіумів, нарад, семінарів, олімпіад, фестивалів, конкурсів, змагань, походів тощо, окремих громадян.

Крім того, державні навчальні заклади можуть надавати платні послуги щодо надання в міжсезонний період (канікули, відпустки) гуртожитків вищих навчальних, інтернатних закладів, училищ, туристських баз, дитячо-юнацьких таборів та інших закладів освіти для тимчасового проживання та харчування як окремих громадян, так і студентських (учнівських) екскурсійних та туристичних груп (

п.п. 3 п. 8 Переліку № 38).

Таким чином, ті види платних послуг, які зазначені у запитанні, позашкільний навчальний заклад

має право надавати.

У зв’язку з тим, що позашкільний навчальний заклад не є самостійною юридичною особою, а

є структурним підрозділом відділу освіти, то спеціальний рахунок, на який буде надходити плата за послуги, повинен відкрити відділ освіти.

Зазвичай, окрім інших напрямів, фінансування відділу освіти проводиться за кодом функціональної класифікації 070101 «Дошкільні заклади освіти». За цим же КФК відділом освіти відкривається спеціальний рахунок для закладів дошкільної освіти.

Основні вимоги щодо надання платних послуг та можливі варіанти видатків, які можуть ураховуватися для розрахунку вартості послуг, визначені

Порядком надання платних послуг державними навчальними закладами, затвердженим спільним наказом Міністерства освіти України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України від 27.10.97 р. № 383/239/131 (далі — Порядок № 383).

Відповідно до

п. 2 Порядку № 383 розмір плати за той чи інший вид послуги визначається на підставі її ціни. Базою для визначення ціни послуги є розрахунок валових витрат, пов’язаних з наданням послуги, визначених відповідно до ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР.

Серед цих витрат:

— витрати на оплату праці;

— внески на соціальні заходи (на державне соціальне страхування, державне пенсійне страхування тощо);

— матеріальні витрати, у тому числі на придбання сировини, матеріалів, палива, енергії, інструментів, пристроїв, спеціального одягу і взуття, захисних пристроїв та спеціального харчування у випадках, передбачених законодавством; проведення поточного ремонту, технічного огляду і технічного обслуговування основних фондів, що використовуються для надання послуг; службові відрядження, оплату послуг зв’язку, засобів сигналізації, дозволів (ліцензій) для надання платних послуг тощо;

— знос основних фондів, що використовуються для надання послуг;

— інші витрати, зокрема, витрати на реалізацію послуг, тощо.

Слід також звернути увагу на те, що при обчисленні вартості конкретних видів послуг, зокрема, вказаних у

розділі 8 Переліку № 38, ураховуються особливості визначення складу витрат і ціноутворення, встановлені законодавчими актами для відповідних галузей (промисловості, сільського господарства, транспорту, будівництва, торгівлі і громадського харчування, побуту тощо).

Тобто, наприклад, при розрахунку вартості проживання необхідно врахувати тарифи на комунальні послуги і норми споживання комунальних послуг, які діють на відповідній території тощо.

З прикладами розрахунку вартості платних послуг, які надають навчальні заклади, ви можете ознайомитися в консультаціях «Платні послуги — додаткове залучення грошових коштів» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 12, с. 18) та «Калькуляція платних послуг у закладах освіти» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 21, с. 14).

Слід звернути увагу на ведення обліку платних послуг та способів отримання плати за них.

В навчальному закладі, який безпосередньо надає платні послуги проживання, доцільно вести оперативний облік у журналі (книзі) довільної форми. У такому журналі (книзі) доцільно відображати прізвище, ім’я, по-батькові особи, яка буде користуватися послугами проживання, термін проживання (час і дата в’їзду та виїзду), номер та дату документа про оплату.

Бухгалтерський облік нарахування та отримання плати за послуги, дебіторської та кредиторської заборгованості повинен вестися в централізованій бухгалтерії відділу освіти.

Що стосується отримання плати за послуги, то існують такі варіанти:

— одержувач послуги вносить плату за послугу на спеціальний рахунок відділу освіти через установи банків;

— одержувач послуги вносить плату за послугу до каси відділу освіти, а потім кошти перераховуються на спеціальний рахунок відділу освіти;

— одержувач послуги вносить плату за послугу до позашкільного навчального закладу, який у свою чергу передає кошти до каси відділу освіти або перераховує безпосередньо на спеціальний рахунок відділу освіти.

На останньому випадку зупинимося докладніше, звернувшись до

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637 ).

У зв’язку з тим, що у штатних розписах позашкільних навчальних закладів не передбачаються окремі штатні посади касирів*, такі обов’язки покладаються на іншого працівника.

* Відповідно до Рекомендацій щодо формування штатних розписів позашкільних навчальних закладів системи Міністерства освіти і науки України, визначених у листі Міносвіти від 01.09.2008 р. № 1/9-548, у позашкільних навчальних закладах системи Міністерства освіти і науки України посада касира не вводиться в тому закладі, де бухгалтерський облік ведеться в централізованому порядку.

Це допустимо відповідно до

п. 4.8 Положення № 637, в якому визначено, що підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов’язків можуть покладати згідно з письмовим розпорядженням керівника на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Згідно з

п. 2.8 Положення № 637 відокремлені підрозділи установ — юридичних осіб можуть здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас таких юридичних осіб або до будь-якого банку для її переказу і зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб.

Як визначено у п. 4.2 Положення № 637, відокремлені підрозділи установ, які проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, ведуть касову книгу, що видається і оформляється установою — юридичною особою, до складу якої вони входять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі