Теми статей
Обрати теми

Безоплатне отримання необоротних активів для виконання наукових завдань

Редакція ББ
Відповідь на запитання

БЕЗОПЛАТНЕ ОТРИМАННЯ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ ДЛЯ ВИКОНАННЯ НАУКОВИХ ЗАВДАНЬ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як у бухгалтерському обліку відобразити безоплатне отримання необоротних активів на баланс бюджетної установи (наукової організації) від бюджетної установи (університету)? Передача відбувається в межах одного розпорядника бюджетних коштів (Міністерства освіти і науки України) відповідно до умов договору про науково-технічну діяльність для виконання наукових завдань з дозволу Міністерства освіти і науки України. В яких формах звітності відображається така операція?

(м. Миколаїв)

 

Безоплатна передача товарно-матеріальних цінностей з балансу на баланс проводиться відповідно до вимог

Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої спільним наказом Державного казначейства України та Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181 (далі — Типова інструкція № 142/181 ).

Відповідно до

п. 21 Типової інструкції № 142/181 безоплатна передача матеріальних цінностей дозволяється:

— із балансів установ, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, —

у межах одного центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів);

— із балансів установ, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, —

у межах одного місцевого бюджету.

У вашому випадку безоплатна передача здійснюється в межах одного головного розпорядника бюджетних коштів, тому вона є

припустимою.

Підставою для передачі товарно-матеріальних цінностей з балансу на баланс установ, які належать до сфери управління одного й того самого головного розпорядника бюджетних коштів, є

рішення головного розпорядника бюджетних коштів.

У бухгалтерському обліку установи-одержувача ця операція відображається таким чином:

 

Зміст операції

Кореспонденція субрахунків

дебет

кредит

Безоплатно отримано на баланс необоротний актив з балансу іншої бюджетної установи

324

712

364

324

101 — 122

364

812

401

 

Незалежно від організаційно-правової форми господарювання, підпорядкування та форми власності юридичної особи, що передає необоротні матеріальні активи на безоплатній основі, бюджетна установа-одержувач відносить їх вартість

до доходів спеціального фонду. При цьому до закінчення звітного періоду установа-одержувач повинна подати до органу Держказначейства Довідку про надходження у натуральній формі.

Якщо умовами договору про співпрацю була заздалегідь передбачена передача необоротних активів з балансу університету на баланс вашої установи, то такі надходження повинні були плануватися в кошторисі установи за спеціальним фондом.

Якщо в кошторисі установи-одержувача безоплатне отримання необоротних активів не було заплановано, то вона повинна внести

зміни до спеціального фонду кошторису за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ.

Операції, проведені розпорядниками бюджетних коштів у натуральній формі, відображають у фінансовій звітності за окремими формами, складеними за певним видом надходжень.

Установами, що отримують гранти, дарунки, благодійну допомогу тощо, складається «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ» (

форма № 4-2д, № 4-2м). Такі кошти зазвичай не мають постійного характеру і плануються лише у випадках, що попередньо визначені КМУ або за вже укладеними договорами.

У випадку коли використання в науковій діяльності необоротних активів є

тимчасовим, вони можуть бути отримані за договором відповідального зберігання або договором позички на фактичний час їх використання.

Умови укладання таких договорів визначені у

Цивільному кодексі України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ).

Відповідно до

п. 1 ст. 936 ЦКУ за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов’язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності.

Зберігач зобов’язаний зберігати річ протягом строку, встановленого у договорі зберігання. Якщо зберігання здійснюється безоплатно, зберігач зобов’язаний дбати про річ, як про свою власну.

Користування річчю, яка прийнята на зберігання, допустиме лише з дозволу поклажодавця (

ст. 944 ЦКУ).

У випадку отримання товарно-матеріальних цінностей за договором зберігання їх облік повинен вестися на позабалансовому рахунку

02 «Активи на відповідальному зберіганні».

За

договором позички згідно зі ст. 827 ЦКУ одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом установленого строку. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

У випадку укладання договору позички товарно-матеріальні цінності на баланс установи, яка отримала їх у користування, не оприбутковуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі