Теми статей
Обрати теми

Оплата праці викладачів колледжу в літні місяці

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ОПЛАТА ПРАЦІ ВИКЛАДАЧІВ КОЛЕДЖУ В ЛІТНІ МІСЯЦІ

 

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Як оплачувати в літні місяці (зокрема липень) керівництво групою та перевірку письмових робіт викладачам вищих навчальних закладів І — ІІ рівнів акредитації (коледж)?

(Сумська обл.)

 

Оплата праці педагогічних працівників установ та закладів освіти здійснюється згідно з

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Заробітна плата в розрахунку на місяць визначається в ході проведення тарифікації. Її розмір розраховують виходячи з посади, кваліфікаційної категорії працівника, його тарифного розряду, установленої ставки зарплати, тижневого навантаження, підвищень, доплат та надбавок.

Результати тарифікації оформляють у вигляді тарифікаційних списків. Для викладачів та інших педагогічних працівників форму тарифікаційного списку наведено в

додатку 2 до Інструкції № 102.

Порядок визначення заробітної плати викладачів вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації (крім педагогічних училищ) установлено

п. 78 Інструкції № 102.

Середню місячну заробітну плату визначають шляхом множення годинної ставки викладача на уставлений йому обсяг річного навантаження та ділення цього добутку на 10 навчальних місяців. Згідно з

п.п. «б» п. 64 Інструкції № 102 ставка заробітної плати (посадовий оклад) викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації виплачується за 3 години викладацької роботи в середньому на день (720 год. на рік).

Годинну ставку визначають шляхом ділення місячної ставки заробітної плати на середньомісячну норму навчального навантаження (72 год.). Цей показник розраховують з урахуванням розміру підвищень посадового окладу (

п. 34 Інструкції № 102).

Пунктом 78 Інструкції № 102

визначено, що встановлена середньомісячна заробітна плата виплачується викладачу за роботу протягом навчального року, уключаючи час роботи в період канікул, який не збігається з відпусткою.

Пунктом 88 Інструкції № 102

установлено, що під час канікул оплата праці педагогічних працівників вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, які виконують педагогічну роботу, провадиться в порядку, установленому п. 71 Інструкції № 102.

У свою чергу, у

п. 71 Інструкції № 102 передбачено, що за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб із числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в тій же установі, здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Таким чином, якщо під час канікул викладачі коледжу виконують педагогічну роботу, то оплата їх праці здійснюється з розрахунку заробітної плати, установленої при тарифікації,

яка передувала початку канікул.

Щодо встановлення доплат за перевірку письмових робіт та керівництво групою, то зазначимо таке.

Доплата за перевірку письмових робіт

. Згідно з п. 37 Інструкції № 102 викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації доплата за перевірку письмових робіт проводиться в таких розмірах (у відсотках до ставки заробітної плати):

— з мови і літератури —

20 %;

— з математики —

15 %;

— з іноземної мови, стенографії, технічної механіки (конструювання) та креслення —

10 %.

Доплата за перевірку письмових робіт здійснюється

з урахуванням установленої норми навчального навантаження. У випадках, коли викладач має навантаження більше або менше 18 годин на тиждень (72 год. на місяць), доплата відповідно збільшується або зменшується (п. 39 Інструкції № 102).

З урахуванням

пп. 78 і 88 Інструкції № 102 за час канікул викладачі отримують заробітну плату, установлену при тарифікації, що передувала початку канікул (у тому числі і за перевірку письмових робіт).

Доплата за керівництво групою

. Викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації провадиться додаткова плата за керівництво групою в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) згідно з п. 36 Інструкції № 102. Розмір доплати за керівництво групою не залежить від тижневого навантаження викладача.

При цьому слід мати на увазі, що викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації

додаткова оплата за керівництво групою не проводиться за місяць відсутності учнів, а саме (п. 36 Інструкції № 102):

— у період перебування учнів на виробничій (технологічній, переддипломній) та навчальній практиці, якщо вона триває понад місяць та проводиться за межами населеного пункту, де розташовано навчальний заклад;

— у разі випуску учнів у місяці, що передує червню.

Викладач може здійснювати керівництво групою

тільки в одній групі п. 36 Інструкції № 102 .

Таким чином, з урахуванням пп. 78 і 88 Інструкції № 102 за час канікул викладачі отримують заробітну плату, установлену при тарифікації, що передувала початку канікул (у тому числі й доплату за керівництво групою), за винятком випадків, наведених в п. 36 Інструкції № 102.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі