Теми статей
Обрати теми

Індексація грошових доходів: відповіді на запитання

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ГРОШОВИХ ДОХОДІВ: ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ

 

Ольга ХРИСТЕНКО, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Медсестра районної лікарні працювала на 0,5 ставки (основне місце роботи). З 01.03.2009 р. її переведено на повну ставку. Чи вважається цей місяць базовим для індексації заробітної плати?

(Вінницька обл.)

 

Основні принципи, якими необхідно керуватися при проведенні індексації грошових доходів населення, установлено:

Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (у редакції від 06.02.2003 р. № 491-IV, далі Закон про індексацію) ;

Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами та доповненнями, далі — Порядок № 1078).

Згідно зі

ст. 2 Закону про індексацію та п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, яка включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер.

При розрахунку величини приросту індексу споживчих цін для проведення індексації використовується такий показник, як базовий місяць.

Пунктом 5 Порядку № 1078

установлено, що в разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих за цей місяць, не проводиться.

При цьому слід пам’ятати, що місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки у випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078).

Водночас якщо працівника переведено з 0,5 ставки на повну ставку і в місяці його переходу не було збільшення окладу (чи інших постійних складових заробітної плати) за посадою, яку обіймає цей працівник, то місяць переходу не вважається базовим і індексація продовжується на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.

 

Столяра центральної районної лікарні з посадовим окладом 741 грн. зараховано на роботу в листопаді 2008 року. З 01.02.2009 р. його прийнято на 0,25 ставки за сумісництвом. З 05.05.2009 р. йому надано ще 0,25 ставки посади за сумісництвом. Який місяць вважати базовим для індексації заробітної плати?

(Вінницька обл.)

 

Згідно зі

ст. 10 Закону про індексацію та п. 7 Порядку № 1078 індексація доходів працюючого населення проводиться за основним місцем роботи. Дохід за сумісництвом індексується в розмірі, який з урахуванням оплати праці за основним місцем роботи не перевищує прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Інакше кажучи, спочатку індексуються доходи працівника за основним місцем роботи, а потім  дохід, отриманий за сумісництвом.

Причому загальний індексований дохід, отриманий за основним місцем роботи та за сумісництвом, не повинен перевищувати розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2009 році він становить 669 грн.).

Тому необхідність у проведенні індексації заробітної плати за сумісництвом виникає тільки у випадку, якщо заробітна плата працівника за основним місцем роботи нижче 669 грн. У цьому випадку індексації підлягає сума зарплати працівника, отримана ним за сумісництвом, що дорівнює різниці між 669 грн. та зарплатою за основним місцем роботи.

У разі сумісництва в одній установі при підвищенні грошових доходів працівника за рахунок збільшення заробітної плати за однією з професій місяць, в якому відбулося підвищення, слід вважати базовим при проведенні індексації.

Отже, при індексації заробітної плати працівника-сумісника можлива ситуація, коли базові місяці та індекси для проведення індексації за основним місцем роботи і за сумісництвом можуть не збігатися.

У цьому випадку заробітна плата працівника за основним місцем роботи перевищує 669 грн., отже, заробітна плата, отримана ним за сумісництвом,

індексації не підлягає.

Зростання грошових доходів працівника у зв’язку з прийняттям його на роботу за сумісництвом, а також у зв’язку з переведенням на більшу ставку на роботі за сумісництвом не вплине на порядок проведення індексації. Базовим місяцем для проведення індексації заробітної плати працівника є листопад 2008 року, якщо за період з листопада 2008 року не було підвищення заробітної плати цього працівника ані за основним місцем роботи, ані за сумісництвом.

При цьому слід зауважити, що механізм проведення індексації доходів новоприйнятих працівників Порядком № 1078 не визначено. Базовий місяць при проведенні індексації заробітної плати нових працівників адміністрацією установи встановлюється самостійно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі