Теми статей
Обрати теми

Щодо надання пільг громадянам, які отримали статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського

Редакція ББ
Роз'яснення

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ЩОДО НАДАННЯ ПІЛЬГ ГРОМАДЯНАМ, ЯКІ ОТРИМАЛИ СТАТУС ОСОБИ, ЩО ПРОЖИВАЄ І ПРАЦЮЄ (НАВЧАЄТЬСЯ) НА ТЕРИТОРІЇ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ, ЯКОМУ НАДАНО СТАТУС ГІРСЬКОГО

Роз’яснення від 01.08.2009 р.

 

Відповідно до частини першої статті 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах, установлюються Кабінетом Міністрів України. На виконання зазначеної норми Закону прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 11 серпня 1995 р. № 648 «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах», згідно з якою на підприємствах, в установах, організаціях та військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та Державної кримінально-виконавчої служби, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також встановлені за рішенням Кабінету Міністрів або за його дорученням, підвищуються на 25 відсотків. Таке підвищення здійснюється і в разі, коли підприємство, установа, організація розташовані за межами населеного пункту, якому надано статус гірського, але мають філії, представництва, відділення, інші відокремлені підрозділи і робочі місця в населених пунктах, що мають статус гірських. Підвищення тарифних ставок і посадових окладів зазначених осіб здійснюється в межах асигнувань відповідних бюджетів.

Відповідно до частини другої статті 6 зазначеного Закону розмір державних пенсій, стипендій, усіх передбачених законодавством видів державної матеріальної допомоги громадянам, які отримали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20 відсотків. Фінансування збільшення розміру пенсій, передбачене зазначеною частиною, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Таким чином, питання надання пільг громадянам, які отримали статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, законодавством врегульоване.

 

Коментар редакції

 

ЯКЩО ВИ ПРАЦЮЄТЕ, ПРОЖИВАЄТЕ ЧИ НАВЧАЄТЕСЯ В НАСЕЛЕНОМУ ПУНКТІ З «ГІРСЬКИМ» СТАТУСОМ

Згідно зі

ст. 6 Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.95 р. № 56/95-ВР (далі — Закон № 56/95) громадянам, які отримали статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, який має статус гірського, надаються пільги, а саме:

— підвищуються на 25 % тарифні ставки і посадові оклади працівників, військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та Державної кримінально-виконавчої служби;

— збільшуються на 20 % розміри державних пенсій, стипендій, усіх передбачених законодавством видів державної матеріальної допомоги.

Зауважимо, що

Перелік населених пунктів, яким надається статус гірських, затверджений постановою КМУ від 11.08.95 р. № 647.

У

Роз’ясненні, що коментується, КМУ підкреслив: питання надання пільг громадянам, які отримали статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, законодавством урегульовано.

Ми, у свою чергу, розставимо деякі акценти.

Підвищення посадових окладів

. Згідно з п. 1 ст. 6 Закону № 56/95 умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах, установлюються Кабінетом Міністрів України.

Так, відповідно до

постанови КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах» від 11.08.95 р. № 648 (далі — постанова № 648) в установах, організаціях та військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифна ставка і посадові оклади працівників, військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та Державної кримінально-виконавчої служби, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також встановлені за рішенням КМУ або за його дорученням, підвищуються на 25 %.

При цьому підвищення тарифних ставок та посадових окладів працівникам бюджетних установ і організацій, військовослужбовцям та особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ та Державної кримінально-виконавчої служби здійснюється

в межах асигнувань відповідних бюджетів.

Зауважимо, що згідно з

ч. 1 ст. 5 Закону № 56/95 статус особи, яка проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, що має статус гірського, надається громадянам, які постійно проживають, працюють або навчаються на денних відділеннях навчальних закладів у цьому населеному пункті, про що виконавчим органом відповідної місцевої ради видається посвідчення установленого зразка.

У зв’язку з цим у

листі від 23.06.2008 р. № 403/13/84-08 Мінпраці підкреслило: дія постанови № 648 поширюється на працівників, які постійно працюють в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, незалежно від того, проживають вони в цьому населеному пункті чи ні.

Згідно з

ч. 2 ст. 5 Закону № 56/95, якщо установа, організація розташовані за межами населеного пункту, якому надано статус гірського, але мають філії, представництва, відділення, інші відокремлені підрозділи та робочі місця в населених пунктах, що мають статус гірських, на працівників, які постійно в них працюють, поширюється статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського. У зв’язку з цим дія постанови № 648 поширюється і на таких працівників.

Таким чином, обов’язковою умовою підвищення посадового окладу на 25 % є розташування постійного робочого місця працівника в населеному пункті, якому надано статус гірського.

У разі якщо робоче місце працівника знаходиться в населеному пункті, який не має статусу гірського, то права на підвищення посадових окладів на 25 % відповідно до

постанови № 648 ці працівники не мають.

Збільшення стипендій та державних видів матеріальної допомоги.

Щодо збільшення розміру стипендій, то про це чітко зазначено в п. 91 постанови КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882, а саме: «Стипендіатам, які постійно проживають на території населеного пункту або навчаються в навчальному закладі, що розташований у населеному пункті, якому надано статус гірського, виплачується додаткова стипендія в розмірі 20 % мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії відповідного типу навчального закладу».

З цього випливає, що стипендіати, які до вступу до навчальних закладів проживали в населеному пункті зі статусом гірського, а під час навчання тимчасово проживають за місцем знаходження навчального закладу, права на підвищену стипендію не мають. Стипендія їм призначається на загальних підставах.

Щодо такого виду державної матеріальної допомоги, як допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, то зазначимо таке. Як відомо, розраховуються такі види допомоги виходячи з середньої заробітної плати, тому їх розміри вже враховують підвищення виплат, передбачених

Законом № 56/95.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі