Теми статей
Обрати теми

Щодо зміни істотних умов договору

Редакція ББ
Лист від 11.08.2009 р. № 3303-27/708

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЩОДО ЗМІНИ ІСТОТНИХ УМОВ ДОГОВОРУ

Лист-роз’яснення від 11.08.2009 р. № 3303-27/708

 

У зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 р. № 697 «Про внесення змін до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» Мінекономіки надає наступні роз’яснення.

З 14.07.2009 р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 р. № 697 «Про внесення змін до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» (далі — постанова), якою передбачено заборону зміни істотних умов договору про закупівлю після підписання договору до повного виконання зобов’язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування видатків, зменшення сторонами ціни договору про закупівлю.

Порядок зміни істотних умов договору про закупівлю затверджений наказом Мінекономіки від 30.01.2009 р. № 62 (далі — Порядок).

За загальним правилом закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Також згідно зі статтею 5 Цивільного кодексу України акт цивільного законодавства не має зворотної дії в часі, крім випадків, коли він пом’якшує або скасовує цивільну відповідальність.

Таким чином, ураховуючи, що постанова не містить норму щодо зворотної дії в часі цієї постанови:

1.

Зміна істотних умов договору про закупівлю до набрання чинності постановою може здійснюватись з дотриманням вимог Положення та Порядку.

2.

Якщо до набрання чинності постановою був укладений договір (або було прийнято рішення про акцепт тендерної (цінової) пропозиції), зміна істотних умов укладеного договору після набрання чинності постановою може здійснюватись, коли в самому договорі та/або тендерній документації, запиті щодо цінових пропозицій відповідно був безпосередньо передбачений механізм (умови, випадки, порядок) зміни його істотних умов, який відповідав законодавству в сфері державних закупівель (у тому числі Порядку), що діяло на дату рішення про акцепт або дату укладення договору про закупівлю відповідно. При цьому у даному випадку зміна істотних умов договору здійснюється відповідно до зазначеного механізму (умов, випадків, порядку).

У разі коли договір про закупівлю (тендерна документація, запит щодо цінових пропозицій) містили

лише посилання на Порядок без деталізації умов і випадків зміни істотних умов договору, з дати набрання чинності постановою істотні умови такого договору про закупівлю не повинні змінюватися після підписання договору до повного виконання зобов’язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування видатків, зменшення сторонами ціни договору про закупівлю.

3.

Якщо постанова набрала чинності до дати розкриття тендерних (цінових) пропозицій, то тендерна документація (запит щодо цінових пропозицій) потребує внесення змін з метою приведення у відповідність з постановою в порядку, передбаченому Положенням.

4.

Якщо постанова набрала чинності після розкриття тендерних (цінових) пропозицій, але до дати акцепту, а тендерна документація (запит щодо цінових пропозицій) містила інформацію та умови щодо можливості зміни істотних умов договору, при укладанні договору сторони вносять до тексту договору умови щодо порядку зміни істотних умов договору про закупівлю відповідно до вимог постанови, і при цьому до тексту договору не вносяться передбачені тендерною документацією (запитом щодо цінових пропозицій) умови щодо порядку зміни істотних умов договору, які суперечать вимогам постанови.

 

Міністр економіки України Б. Данилишин

 

Коментар редакції

 

ПОРЯДОК ЗМІНИ ІСТОТНИХ УМОВ ДОГОВОРУ

У цьому

листі Мінекономіки роз’яснює порядок зміни істотних умов договору про закупівлю у зв’язку з набуттям чинності з 14.07.2009 р. постановою КМУ від 08.07.2009 р. № 697 (далі — постанова № 697) (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 27).

Як відомо, цим документом було внесено зміни до

Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою КМУ від 17.11.2008 р. № 921 (далі — Положення № 921), згідно з яким істотні умови договору про закупівлю не повинні змінюватися після підписання договору до повного виконання зобов’язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування витрат, зменшення сторонами ціни договору про закупівлю.

Як наслідок, за тими процедурами закупівлі, які було розпочато

з 14.07.2009 р., замовники не мають права вносити зміни до істотних умов договору про закупівлю відповідно до Порядку зміни істотних умов договору про закупівлю, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 30.01.2009 р. № 62 (далі — Порядок № 62). Що ж до тих процедур закупівель, які було розпочато до зазначеної дати, то зміна істотних умов договору може здійснюватися з дотриманням вимог Положення № 921 і Порядку № 62 з урахуванням таких особливостей:

 

Умова

Порядок зміни істотних умов договору

до 14.07.2009 р.

з 14.07.2009 р.

Договір про закупівлю укладено до 14.07.2009 р. (або прийнято рішення про акцепт тендерної (цінової) пропозиції)

Згідно з Положенням № 921 і Порядком № 62

Якщо в самому договорі та/або в тендерній документації, запиті цінових пропозицій було безпосередньо передбачено механізм (умови, випадки, порядок) зміни його істотних умов відповідно до законодавства у сфері закупівель (у тому числі Порядку № 62), що діяв на дату рішення про акцепт або укладення договору про закупівлю, то зміна істотних умов здійснюється відповідно до зазначеного механізму

Якщо в договорі про закупівлю (тендерній документації, запиті цінових пропозицій) містилося

тільки посилання на Порядок № 62 без деталізації умов і випадків зміни істотних умов договору, то істотні умови договору про закупівлю не повинні змінюватися після підписання договору до повного виконання зобов’язань сторонами, крім випадків зменшення обсягів закупівлі залежно від реального фінансування витрат, зменшення сторонами ціни договору про закупівлю

Дату розкриття тендерних (цінових) пропозицій призначено після 14.07.2009 р.

До тендерної документації (запиту цінових пропозицій) має бути внесено зміни з метою приведення її у відповідність до постанови № 697 у порядку, передбаченому Положенням № 921

Тендерні (цінові) пропозиції розкрито до 14.07.2009 р., а дата акцепту тендерної пропозиції випадає після 14.07.2009 р.

Якщо тендерна документація (запит цінових пропозицій) містила інформацію та умови про можливість зміни істотних умов договору, то при укладенні договору про закупівлю сторони вносять до тексту договору умови про порядок зміни істотних умов договору відповідно до вимог постанови № 697. При цьому якщо в тендерній документації (запиті цінових пропозицій) було передбачено умови про порядок зміни істотних умов договору, які суперечать постанові № 697, то така інформація в тексті договору не зазначається

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі