Теми статей
Обрати теми

Щодо деяких питань продовження договорів оренди державного майна

Редакція ББ
Лист від 27.07.2009 р. № 10-16-10753

ФОНД ДЕРЖАВНОГО МАЙНА УКРАЇНИ

ЩОДО ДЕЯКИХ ПИТАНЬ ПРОДОВЖЕННЯ ДОГОВОРІВ ОРЕНДИ ДЕРЖАВНОГО МАЙНА

Лист від 27.07.2009 р. № 10-16-10753

 

Змінами, які внесено до статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (далі — Закон) Законом України від 19.02.2009 р. № 1022-VI, передбачено, що після закінчення терміну договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов’язки за договором, має переважне право, за інших рівних умов, на укладення договору оренди на новий термін, крім випадків, якщо орендоване майно необхідне для потреб його власника, і у разі якщо власник має намір використовувати орендоване майно для власних потреб, він повинен письмово попередити про це орендаря

не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну договору.

У даному випадку власника майна — державу представляє орган, уповноважений управляти майном, що знаходиться в оренді, який відповідно до статті 6 Закону України «Про управління державним майном» розробляє стратегію розвитку державних підприємств, здійснює контроль за ефективним використанням та збереженням об’єктів, що перебувають в його управлінні.

Таким чином, орган, уповноважений управляти майном, що знаходиться в оренді, в силу вимог Закону зобов’язується розглядати питання про використання орендованого майна для власних потреб та приймати відповідне рішення не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну договору оренди. У цей же термін повинен бути повідомлений орендар та орендодавець майна.

Отримання від органу, уповноваженого управляти майном, повідомлення про використання орендованого майна для власних потреб після спливу встановленого Законом тримісячного терміну не буде мати правових наслідків, оскільки такий термін визначений Законом і не може бути змінений суб’єктами даних правовідносин.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» орендар, який належно виконує свої обов’язки за договором оренди нерухомого майна, строк дії якого закінчується, має право на продовження договору оренди на новий строк, але не більше ніж на два роки. Орендар, який має намір скористатися таким правом, повинен повідомити про це орендодавця не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди нерухомого майна.

Якщо на момент отримання повідомлення орендаря, який належно виконує свої обов’язки за договором оренди, про продовження договору оренди на новий строк відсутнє повідомлення органу управління про використання орендованого майна для власних потреб, орендодавець має право до закінчення терміну дії договору укласти додатковий договір про продовження дії договору оренди.

При цьому додаткового погодження органу управління на продовження дії договору не потребується.

Ураховуючи зазначені вище зміни в законодавстві, не слід зазначати в договорах оренди, що питання продовження строку дії договору оренди обов’язково погоджується з органом, уповноваженим управляти майном, що знаходиться в оренді. До того ж ця умова, вказана у Типовому договорі оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, затвердженому наказом Фонду державного майна України від 23.08.2000 р. № 1774, не належить до істотних умов договору оренди, визначених статтею 10 Закону, і тому не є обов’язковою для відображення у конкретних договорах.

Враховуючи зміни до статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та до статті 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», якими визначені умови продовження договорів оренди нерухомого майна, орендодавець без додаткового погодження органу управління продовжує дію договору оренди за умови, якщо:

орендар належним чином виконує свої обов’язки за договором оренди державного нерухомого майна;

орендар не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору повідомив орендодавця про намір продовжити договір на новий строк (вимога діє у 2009 році);

за три місяці до спливу строку договору не надійшло повідомлення від органу, уповноваженого управляти майном, що знаходиться в оренді, про неможливість продовження дії договору оренди у зв’язку з наміром використовувати це майно для власних потреб.

 

В. о. Голови Фонду Д. Парфененко

 

Коментар редакції

 

ЯК ПРОДОВЖИТИ ДОГОВОРИ ОРЕНДИ: РОЗ’ЯСНЮЄ ФОНД ДЕРЖМАЙНА

У цьому

листі ФДМУ роз’яснює окремі питання щодо порядку продовження договорів оренди державного майна.

Нагадаємо, що цього року у

ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII (далі — Закон № 2269) було внесено зміни згідно із Законом України від 19.02.2009 р. № 1022-VI. Так, чинна редакція ч. 3 ст. 17 Закону № 2269 передбачає, що після закінчення терміну дії договору оренди орендар, який належним чином виконував свої обов’язки за договором, має переважне право, за інших рівних умов, на укладення договору оренди на новий термін, крім випадків, якщо орендоване майно необхідне для потреб його власника. Якщо власник має намір використовувати орендоване майно для власних потреб, він повинен письмово попередити про це орендаря не пізніше ніж за три місяці до закінчення терміну дії договору.

Практично зразу після внесених змін ФДМУ і Держкомпідприємництва в

листі від 06.04.2009 р. № 10-16-6719/3722 звертали увагу на те, що почастішали випадки, коли органи, уповноважені управляти державним майном, та/або балансоутримувачі відмовляються продовжувати договірні відносини через те, що це майно необхідне їм для власних потреб.

Тому в

листі, що коментується, ФДМУ акцентує увагу на обов’язку органів, уповноважених управляти майном, розглядати питання про використання орендованого майна для власних потреб і ухвалення відповідних рішень не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку договору оренди. Про це рішення необхідно повідомити орендаря та орендодавця майна в зазначений термін.

Якщо ж таке повідомлення буде отримано після закінчення встановленого терміну, то, як зауважує ФДМУ, цей факт не матиме жодних правових наслідків, оскільки зазначений термін не може бути змінено суб’єктами правових відносин.

Крім того, можливість продовження терміну дії договору оренди державного та комунального майна передбачено

ст. 73 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI. Так, орендарям державного та комунального майна, що належним чином виконували свої обов’язки за договором оренди, термін дії якого закінчується, надано право на продовження договору на новий термін, що не може перевищувати два роки. Орендар, який має намір скористатися таким правом, повинен не пізніше ніж за місяць до закінчення дії договору оренди нерухомого майна повідомити орендаря про своє бажання.

У результаті внесених змін виникло запитання: чи необхідно в разі продовження договору оренди на новий термін звертатися до органу, уповноваженого управляти таким майном, для погодження?

Як наголошується в документі, що коментується, якщо на момент отримання повідомлення орендаря про продовження договору оренди на новий термін відсутнє повідомлення органу управління про використання орендованого майна для власних потреб, орендодавець

має право до закінчення терміну дії договору укласти додатковий договір про продовження договору оренди.

Таким чином, ФДМУ у

листі доходить висновку: орендодавець без додаткового погодження з органом управління має право самостійно приймати рішення про продовження терміну дії договору оренди за умови, що:

— орендар належним чином виконує свої обов’язки за договором оренди державного нерухомого майна;

— орендар не пізніше ніж за місяць до закінчення терміну договору повідомив орендодавця про намір продовжити договір на новий термін (ця вимога діє у 2009 році);

— за три місяці до закінчення терміну договору не отримано повідомлення від органу, уповноваженого управляти майном, що знаходиться в оренді, про неможливість продовження терміну дії договору оренди у зв’язку з наміром використовувати це майно для власних потреб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі