Теми статей
Обрати теми

Як обліковувати витрати на перевезення матеріальних цінностей

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЯК ОБЛІКОВУВАТИ ВИТРАТИ НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ МАТЕРІАЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙ

 

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Бюджетною установою придбано вугілля, дрова і паливні гранули за КЕКВ 1166 «Оплата інших енергоносіїв». При цьому до ціни придбаних енергоносіїв включено послуги, пов’язані з перевезенням, і вантажно-розвантажувальні послуги. Витрати на оплату таких послуг також здійснюються за КЕКВ 1166. Як правильно обліковувати такі витрати?

Чи включаються до первісної вартості вугілля, дров, паливних гранул витрати на оплату таких послуг?

(м. Яворів)

 

Основним документом, що визначає порядок обліку запасів, до складу яких належать вугілля, дрова і паливні гранули, є

Інструкція з обліку запасів бюджетних установ, затверджена наказом Державного казначейства України від 08.12.2000 р. № 125 (далі — Інструкція № 125).

У бухгалтерському обліку запаси, придбані установою, обліковуються за

первісною вартістю з урахуванням таких особливостей.

Так,

не відносяться на збільшення первісної вартості витрати, пов’язані з найманням транспорту для перевезення запасів. Ці витрати відносяться на фактичні витрати установи за відповідними кодами економічної класифікації видатків (далі — КЕКВ), за якими вони були передбачені кошторисом (п. 49 Інструкції № 125).

За загальним правилом видатки, пов’язані з оплатою послуг з перевезення матеріальних цінностей, здійснюються за КЕКВ 1135 «Оплата транспортних послуг і утримання транспортних засобів». Проте в цій ситуації установа отримує запаси, щодо яких установлено інший порядок здійснення видатків на транспортування.

Так, відповідно до

Роз’яснень щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджених наказом Державного казначейства України від 04.11.2004 р. № 194 (у редакції наказу від 08.12.2006 р. № 330), за КЕКВ 1166 «Оплата інших енергоносіїв» здійснюється оплата інших енергоносіїв: дрова, мазут, торф, вугілля тощо, включаючи витрати, пов’язані з їх вантаженням та перевезенням.

Таким чином, витрати, пов’язані з оплатою вантажно-розвантажувальних послуг і перевезенням такого виду запасів, як вугілля, дрова і паливні гранули, не включаються до їх первісної вартості і здійснюються за тим самим КЕКВ, за яким отримуються зазначені запаси, тобто за КЕКВ 1166.

У бухгалтерському обліку операції, пов’язані з придбанням запасів, розглянемо на прикладі.

Установою придбано за рахунок коштів загального фонду такі види палива: дрова, вугілля, паливні гранули на загальну суму 8190 грн. (у тому числі ПДВ — 1365 грн.). У накладній, виписаній постачальником, окремим рядком виділено вартість транспортних послуг — 240 грн. (у тому числі ПДВ — 40 грн.).

 

№ з/п

Зміст операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Оприбутковано вугілля, дрова і паливні гранули

235

675

6825

2

Віднесено на видатки установи суму ПДВ, сплаченого при їх придбанні*

801 (802)

675

1365

3

Списано на видатки установи вартість транспортних послуг

801 (802)

675

240

4

Перераховано оплату за:

— отримані запаси

675

321

8190

— транспортні послуги

675

321

240

* Суми ПДВ, сплачені при придбанні запасів, не відносяться на збільшення їх первісної вартості (п. 50 Інструкції № 125). При придбанні запасів за рахунок коштів загального фонду зазначені суми відносяться на видатки установи за відповідними КЕКВ. У нашому випадку такі видатки здійснюються за КЕКВ 1166 «Оплата інших енергоносіїв».

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі