Теми статей
Обрати теми

Багатолітні насадження підлягають оприбуткуванню

Редакція ББ
Відповідь на запитання

БАГАТОЛІТНІ НАСАДЖЕННЯ ПІДЛЯГАЮТЬ ОПРИБУТКУВАННЮ

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На території установи ростуть декілька фруктових дерев і берези, які не значаться на балансі. Чи необхідно їх оприбутковувати?

(Київська обл.)

 

Так, багатолітні насадження, які розташовані на території установ, необхідно обліковувати на балансі. Для обліку багатолітніх насаджень

Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, передбачено однойменний субрахунок 108 «Багатолітні насадження».

Згідно з

Порядком застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, на субрахунку 108 обліковуються багатолітні насадження, до яких належать:

— штучні багатолітні насадження незалежно від їх віку;

плодово-ягідні насадження всіх видів (дерева та кущі);

озеленювальні та декоративні насадження на вулицях, площах, у парках, садах, скверах, на території установ, у дворах житлових будинків;

— живі огорожі, снігозахисні та полезахисні смуги;

— насадження для укріплення пісків і берегів річок;

— яро-балочні насадження тощо;

— штучні насадження ботанічних садів та інших науково-дослідних установ і навчальних закладів для наукових цілей та інші штучні багатолітні насадження.

При цьому молоді насадження усіх видів враховуються

окремо від насаджень, що досягли повного розвитку, тобто віку початку плодоношення, зімкнення крон тощо.

Якщо в результаті проведення інвентаризації виявлено

надлишки багатолітніх насаджень, які з якихось причин не відображені в обліку, то їх слід оприбуткувати:

— за вартістю їх придбання або первісною вартістю (фактичними витратами на їх придбання, спорудження та виготовлення), якщо раніше установа понесла витрати на придбання зелених насаджень, але в обліку вони не оприбутковувалися (складається бухгалтерська довідка);

— за вартістю аналогічних насаджень, які значаться в обліку, якщо витрати на садіння дерев не проводилися. Якщо аналогічних об’єктів на обліку немає, то вартість насаджень можна дізнатися в організації вищого рівня або в Зеленбуді.

Сума виявлених надлишків включається до Довідки про надходження в натуральній формі, яка подається органам Державного казначейства до закінчення звітного періоду. Форму Довідки наведено в

додатку 43 до Порядку обслуговування державного бюджету за витратами, затвердженого наказом Держказначейства України від 25.05.2004 р. № 89 .

До оприбуткування неврахованих багатолітніх насаджень слід ставитися з відповідальністю, адже, якщо невраховані насадження виявлять працівники КРУ під час проведення перевірки, це розцінюватиметься як порушення, а саме заниження в обліку вартості активів, якщо спочатку установа сплачувала за садіння дерев. Якщо ж витрати на садіння дерев установою не проводилися, то невраховані насадження визнаються надлишками.

Нагадаємо, що облік необоротних активів, у тому числі й багатолітніх насаджень, ведеться в повних гривнях, без копійок. Під час надходження багатолітніх насаджень одночасно створюється (збільшується) фонд у необоротних активах, облік якого ведеться на субрахунку 401 «Фонд у необоротних активах».

Багатолітні насадження, що зараховуються до складу необоротних активів, приймаються на відповідальне зберігання відповідною матеріально відповідальною особою.

Аналітичний облік багатолітніх насаджень ведеться в інвентарних картках

типової форми № ОЗ-8 (бюджет) «Інвентарна картка обліку основних засобів в бюджетних установах (для тварин і багаторічних насаджень), затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, та Інструкції з їх складання» від 02.12.97 р. № 125/70. Цим же наказом затверджено типові форми первинних документів для відображення операцій з надходження, вибуття та руху основних засобів.

Багатолітні насадження враховуються за інвентарними об’єктами із зазначенням виду насаджень, кількості висаджених одиниць і площі.

Покажемо в таблиці, як у бухгалтерському обліку оприбутковувати невраховані багатолітні насадження.

 

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

дебет

кредит

Оприбутковано надлишки багатолітніх насаджень

323

711

364

323

108

364

811

401

 

Детальніше про особливості обліку зелених насаджень, які розташовані на території установ, можна дізнатися зі статті «Якщо на території установи є зелені насадження» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 18, с. 24).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі