Теми статей
Обрати теми

Ведення бухгалтерського обліку бюджетних організацій у селищі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ БЮДЖЕТНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У СЕЛИЩІ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У комунальній власності територіальної громади селища знаходяться установи: ясла-садок, селищна бібліотека, амбулаторія. Бухгалтерський облік фінансово-господарських операцій в установах раніше здійснювався централізованою бухгалтерією. У 2002 році централізовану бухгалтерію за рішенням селищної ради було реорганізовано і створено відділ бухгалтерського обліку та звітності селищної ради. При цьому працівники централізованої бухгалтерії були прийняті у відділ і стали посадовими особами місцевого самоврядування. Ясла-садок, селищна бібліотека та амбулаторія були структурними підрозділами селищної ради, і бухгалтерський облік цих підрозділів вівся зазначеним відділом. Але для отримання ліцензій на право надання послуг ясла-садок, селищна бібліотека та амбулаторія були згодом зареєстровані як окремі юридичні особи. Чи має право тепер відділ бухгалтерського обліку та звітності продовжувати централізовано обслуговувати зазначені установи?

(Донецька обл.)

 

Відповідно до

п. 6 Інструкції по бухгалтерському обліку в установах і організаціях, що перебувають на Державному бюджеті СРСР, затвердженої наказом Міністерства фінансів СРСР від 10.03.87 р. № 61, що діє в частині, яка не суперечить вимогам Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ та яка не застосовується в частині меморіальних ордерів, централізовані бухгалтерії створюються при міністерствах, відомствах, виконавчих комітетах рад народних депутатів та їх управліннях (відділах), а також при центральних міських і районних лікарнях та інших установах.

Якщо централізована бухгалтерія обслуговує бюджетні організації різних сфер, то фінансування повинно проводитися за відповідними кодами функціональної класифікації видатків (далі —

КФК).

Нагадаємо, що відповідно до

наказу Міністерства фінансів України «Про бюджетну класифікацію та її запровадження» від 27.12.2001 р. № 604 фінансування проводиться:

— виконкому — за КФК 010116 «Органи місцевого самоврядування»;

— ясел-садка — за КФК 070101 «Дошкільні заклади освіти»;

— бібліотеки — за КФК 110201 «Бібліотеки»;

— амбулаторії — за КФК 080300 «Поліклініки і амбулаторії».

Як зазначалося в

листі Міністерства фінансів України від 17.05.2002 р. № 041-303/8-1320, у зв’язку з ліквідацією централізованих бухгалтерій їх працівники звільняються з дотриманням вимог ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. Ці працівники можуть бути прийняті на вакантні посади спеціалістів до штату виконавчих комітетів рад на засадах, передбачених ст. 10 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III. При цьому оплата праці працівників має здійснюватися за умовами, визначеними постановою КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268.

Відділ бухгалтерського обліку та звітності не може виконувати функції централізованої бухгалтерії і за своєю сутністю є бухгалтерією місцевої ради.

У зв’язку з тим, що відділ бухгалтерського обліку та звітності є структурним підрозділом селищної ради і не є централізованою бухгалтерією, а зазначені вами в запитанні бюджетні організації (ясла-садок, селищна бібліотека, амбулаторія) на сьогодні не є структурними підрозділами селищної ради, як раніше, а представляють собою окремі юридичні особи, ведення бухгалтерського обліку цих установ відділом здійснюватися

не може .

У цьому випадку за відсутності централізованої бухгалтерії до штатних розписів таких установ необхідно ввести посади бухгалтерів, які і будуть здійснювати бухгалтерський облік у зазначених установах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі