Теми статей
Обрати теми

Провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, сільськими амбулаторіями та ФАП

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПРОВАДЖЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ, ПОВ’ЯЗАНОЇ З ОБІГОМ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, СІЛЬСЬКИМИ АМБУЛАТОРІЯМИ ТА ФАП

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Центральна районна лікарня є комунальною власністю міста, фінансується з міського бюджету і надає медичні послуги населенню міста та району. З районного бюджету одержує трансферти на обслуговування населення району. У зв’язку з тим, що в сільських амбулаторіях, фельдшерсько-акушерських пунктах (ФАП) немає ліцензії на отримання, зберігання, транспортування та використання наркотичних засобів, якими необхідно щоденно забезпечувати онкологічних хворих, лікарня закуповує їх самостійно за бюджетні кошти та передає на підставі довіреності сільської ради відповідальним особам (фельдшерам і медичним сестрам сільських амбулаторій та ФАП). Сільські амбулаторії та ФАП до нашої лікарні не відносяться, а знаходяться на балансі сільської ради та підпорядковуються їй. Чи має право наша лікарня видавати наркотичні препарати медичним закладам району?

(Миколаївська обл.)

 

Почнемо з того, що

наркотичні засоби — це природні чи синтетичні речовини, препарати, рослини, включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770 (далі — Перелік № 770), який визначає види наркотичних засобів і психотропних речовин.

Основні засади діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, визначені

Законом України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.95 р. № 60/95-ВР (далі — Закон № 60/95).

Згідно зі

ст. 17 Закону № 60/95 діяльність з виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин, включених до таблиць II і III, та прекурсорів, включених до таблиці IV Переліку № 770, здійснюється юридичними особами всіх форм власності за наявності в них ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності.

Одна ліцензія може бути видана на

декілька видів діяльності, пов’язаних з обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, строком на 5 років. Без наявності ліцензії здійснювати діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів і психотропних речовин, заборонено.

Кожна юридична особа, яка проводить будь-яку діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів та психотропних речовин, повинна мати ліцензію, оформлену саме для неї.

Відповідно до

п.п. 5.1.5 Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у державних і комунальних закладах охорони здоров’я України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.97 р. № 356 (далі — Порядок № 356), фельдшерсько-акушерські пункти, здоровпункти промислових підприємств постачаються наркотичними, психотропними лікарськими засобами та прекурсорами, занесеними до списку № 1 таблиці IV Переліку № 770, безпосередньо з лікувально-профілактичних закладів, до яких вони відносяться за структурною підпорядкованістю, згідно з порядком, визначеним керівниками цих закладів охорони здоров’я.

У вашому випадку сільські амбулаторії та ФАП за структурною підпорядкованістю відносяться не до лікувально-профілактичного закладу, а до сільської ради, що унеможливлює отримання ними наркотичних препаратів без наявності у них ліцензії.

У зв’язку з цим є два шляхи виходу з цієї ситуації:

— отримати ліцензію на провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів і психотропних речовин сільською радою для структурних підрозділів — сільських амбулаторій і ФАП;

— проводити обслуговування онкологічних хворих району відповідними спеціалістами центральної районної лікарні.

Отримання ліцензії проводиться відповідно до вимог

Порядку ліцензування діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 05.12.2007 р. № 1387 (далі — Порядок № 1387).

Дія цього

Порядку поширюється на суб’єктів господарювання, зареєстрованих в установленому законодавством порядку як юридичні особи, незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності.

Для отримання ліцензії суб’єкту господарювання, який бажає отримати ліцензію відповідно до

п. 6 Порядку № 1387, необхідно до органу ліцензування (Комітету з контролю за наркотиками) подати такі документи:

— заяву, в якій зазначаються його найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код; вид діяльності, на провадження якої суб’єкт господарювання має намір отримати ліцензію. У разі наявності у суб’єкта господарювання філій чи інших відокремлених підрозділів, які провадитимуть діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у заяві зазначається їх місцезнаходження;

— копію свідоцтва про державну реєстрацію;

— документи, на підставі яких провадиться діяльність, пов’язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, суб’єктом господарювання або його філіями чи іншими відокремленими підрозділами.

Як визначено у

ст. 8 Закону № 60/95, необхідно надати органу ліцензування такі відомості та документи:

— свідоцтво (посвідчення, сертифікат спеціаліста), що підтверджує професійну придатність керівника юридичної особи або керівника відповідного підрозділу юридичної особи для зайняття діяльністю з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що ліцензується;

— довідки відповідного державного або комунального закладу охорони здоров’я про відсутність у працівників, які за своїми службовими обов’язками отримають (чи мають) доступ безпосередньо до наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, психічних розладів, пов’язаних зі зловживанням алкогольними напоями, наркотичними засобами чи психотропними речовинами, а також про відсутність серед зазначених працівників осіб, визнаних непридатними до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), пов’язаних з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у порядку, установленому Кабміном;

— довідку Міністерства внутрішніх справ України про відсутність у працівників, які за своїми службовими обов’язками отримають (чи мають) доступ безпосередньо до наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, не знятої чи не погашеної в установленому порядку судимості за вчинення середньої тяжкості, тяжких та особливо тяжких злочинів або за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у тому числі вчинені за межами України;

— дозвіл Міністерства внутрішніх справ України на використання об’єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Слід звернути увагу, що філії чи інші відокремлені підрозділи провадять діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів,

на підставі засвідченої органом ліцензування копії виданої ліцензії (п. 6 Порядку № 1387).

Саме засвідчена копія ліцензії є документом, що підтверджує право філії чи іншого відокремленого підрозділу суб’єкта господарювання на провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Тому і сільські лабораторії, і ФАП повинні мати засвідчені копії виданої ліцензії.

Згідно з

п.п. 5.3.5 Порядку № 356 у дільничних лікарнях, амбулаторіях i фельдшерсько-акушерських пунктах наркотичні, психотропні лікарські засоби та прекурсори, вказані у списку № 1 таблиці IV до Переліку № 770, повинні зберігатися у вогнетривких замкнених сейфах у матеріальних кімнатах, обладнаних згідно з Типовими вимогами по техніці укріплення та оснащенню засобами охоронно-пожежної сигналізації приміщень, де зберігаються наркотичні засоби, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14.01.94 р. № 147.

Запаси наркотичних і психотропних лікарських засобів повинні бути передбачені для надання хворим невідкладної медичної допомоги за життєвими показниками, а також для забезпечення онкологічних хворих.

Нормативні запаси наркотичних, психотропних лікарських засобів і прекурсорів списку № 1 таблиці IV

Переліку № 770 у дільничних лікарнях, амбулаторіях i фельдшерсько-акушерських пунктах не повинні перевищувати однотижневої потреби в них за умови дотримання схоронності цих засобів.

Нагадаємо, що призначення наркотичних і психотропних лікарських засобів лікарями та виконання цих призначень у лікувально-профілактичних закладах повинні оформлятися у спеціальному Листку призначень лікарями наркотичних і психотропних лікарських засобів i виконання цих призначень, форма № 9 якого визначена в додатку 8 до

Порядку № 356.

Листок призначень наркотичних лікарських засобів онкологічним хворим, яким створено стаціонар на дому, відповідальні посадові особи зобов’язані вести також в амбулаторіях, ФАП, де медичні працівники самостійно здійснюють ін’єкції наркотичних і психотропних лікарських засобів.

Докладніше щодо цього питання дивіться консультацію «Наркотичні засоби і психотропні речовини в закладах охорони здоров’я» («Бюджетна бухгалтерія», 2008, № 13, с. 33).

У випадку, якщо з будь-яких причин сільській раді буде відмовлено в отриманні ліцензії на провадження діяльності її структурними підрозділами, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, обслуговування онкологічних хворих району повинна забезпечити районна лікарня.

Керівник лікарні повинен своїм наказом визначити коло медичних працівників, які будуть щоденно забезпечувати онкологічних хворих району наркотичними засобами, і порядок здійснення такого забезпечення (надання автотранспорту, визначення маршруту тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі