Теми статей
Обрати теми

Водій хворів чотири місяці, після чого йому встановлено ІІ групу інвалідності: як правильно його звільнити?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВОДІЙ ХВОРІВ ЧОТИРИ МІСЯЦІ, ПІСЛЯ ЧОГО ЙОМУ ВСТАНОВЛЕНО ІІ ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ: ЯК ПРАВИЛЬНО ЙОГО ЗВІЛЬНИТИ?

 

Ольга ВІТКОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Водій лікувально-профілактичної установи хворів упродовж чотирьох місяців (з 17.12.2008 р. по 13.04.2009 р.). З 14.04.2009 р. йому встановлено ІІ групу інвалідності. У висновку МСЕК зазначено, що працівнику протипоказана важка робота та рекомендовано легший труд. Працівник звернувся із заявою звільнити його за п. 2 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги. Чи можемо ми звільнити його за цією статтею або звільнення в цьому випадку має відбуватися за ч. 5 ст. 40 КЗпП?

(м. Харків)

 

Перш за все зазначимо, що звільнення на підставах, передбачених

ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП), відбувається з ініціативи власника чи уповноваженого ним органу. Це означає, що ініціатором звільнення має виступати роботодавець, а не працівник. Звільнення з ініціативи роботодавця не вимагає написання працівником заяви з проханням про звільнення.

У ситуації, зазначеній у запитанні, працівника може бути звільнено за

п. 2 ст. 40 КЗпП, однак при цьому слід мати на увазі деякі особливості. Розглянемо їх.

Пунктом 2 ст. 40 КЗпП

передбачено: трудовий договір, укладений на невизначений термін, може бути розірвано власником або уповноваженим ним органом у разі виявленої невідповідності працівника посаді чи виконуваній роботі в результаті недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, що перешкоджають продовженню цієї роботи.

Інакше кажучи, на підставі

п. 2 ст. 40 КЗпП працівника може бути звільнено зважаючи на виявлену в процесі роботи невідповідність посаді (виконуваній роботі) у результаті:

недостатньої кваліфікації. Наприклад, якщо унаслідок проведення атестації буде виявлено некомпетентність працівника; у результаті дисциплінарного стягнення водія транспортного засобу позбавлять права керувати транспортним засобом;

погіршення стану здоров’я. Виконувану роботу може бути протипоказано працівнику за станом здоров’я. Стан здоров’я визначають медичні працівники, наприклад, під час проведення обов’язкового періодичного медогляду.

Про невідповідність працівника може свідчити і бути підставою для розірвання трудового договору висновок медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), якщо працівника визнано інвалідом і йому рекомендовано іншу роботу (або взагалі трудову рекомендацію МСЕК не надано).

Працівника може бути звільнено за

п. 2 ст. 40 КЗпП тільки за наявності фактичних даних, що підтверджують невідповідність працівника посаді або виконуваній роботі.

У цьому випадку такими фактичними даними є висновок МСЕК про встановлення інвалідності та рекомендації про легшу роботу.

При звільненні за

п. 2 ст. 40 КЗпП слід мати на увазі таке:

1. Звільнення працівника допустиме лише в тому випадку, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу.

Це передбачено безпосередньо ч. 2 ст. 40 КЗпп. Крім того, ст. 170 КЗпП зобов’язала роботодавця перевести працівника, який потребує надання легшої роботи згідно з медичним висновком, за його згодою на таку роботу.

Роботодавець повинен запропонувати працівнику іншу відповідну роботу, показану йому за станом здоров’я, якщо така робота в організації наявна. Пропозицію працівнику іншої відповідної роботи слід здійснювати у письмовій (довільній) формі та під його підпис. Якщо працівник відмовляється від переведення на іншу роботу (або така робота в організації відсутня), його звільняють за

п. 2 ст. 40 КЗпп.

При цьому відмову працівника від запропонованої роботи також доцільно оформляти письмово та під підпис працівника.

2. Не допускається звільнення, якщо працівник перебуває на лікарняному чи у відпустці.

Це обмеження передбачено ч. 3 ст. 40 КЗпП, якою встановлено: не допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 ст. 40 КЗпП), а також у період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

3. Звільнення допускається тільки за згодою профспілки.

Згідно зі ст. 43 КЗпП розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП може бути здійснено тільки за попередньою згодою профспілки (профспілкового представника), членом якої є працівник. Відповідно якщо працівник не є членом профспілки, то погоджувати звільнення не потрібно.

Звільнення проводиться на підставі наказу керівника, який може бути складено таким чином:

 

 

НАКАЗ

 

12.05.2009

Харків № 157

 

Про звільнення Шматька П. В.

 

ЗВІЛЬНИТИ:

ШМАТЬКА Петра Вікторовича, водія, з 12 травня 2009 року у результаті виявленої невідповідності працівника виконуваній роботі за станом здоров’я, п. 2 ст. 40 КЗпп.

Підстави:

1. Довідка МСЕК про встановлення ІІ групи інвалідності та рекомендації про переведення на легшу роботу поліклініки № 5 Московського району м. Харкова від 14.04.2009 р.

2. Заява Шматька П. В. про відмову про переведення на легшу роботу.

Бухгалтерії провести зі Шматьком П. В. остаточний розрахунок, виплатити вихідну допомогу у розмірі середньомісячного заробітку та компенсацію за невикористану відпустку*.

 

Керівник

Підпис В. Кононенко

 

* Нагадаємо також, що згідно з п. 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП, якщо працівник звільняється на підставі, передбаченій п. 2 ст. 40 КЗпП, надлишково виплачену суму відпускних за дні відпустки, надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року, не утримують.

 

 

У трудовій книжці працівника в розділі «Відомості про роботу» у графі 3 робиться запис: «

Звільнено з роботи за станом здоров’я, п. 2 ст. 40 КЗпП України».

Щодо звільнення за

п. 5 ст. 40 КЗпП, то зазначимо таке. Згідно з цією підставою трудовий договір може бути розірвано з ініціативи роботодавця в разі нез’явлення на роботу протягом більше чотирьох місяців підряд унаслідок тимчасової непрацездатності, не враховуючи відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо законодавством не встановлено триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, що втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом чи професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Загалом, як було зазначено, строк нез’явлення на роботу унаслідок тимчасової непрацездатності, що є причиною звільнення, визначено в чотири місяці підряд. Це означає, що вихід працівника на роботу хоча б на один день перериває перебіг чотиримісячного строку. У разі якщо він після цього знову тимчасово втрачає працездатність, обчислення чотиримісячного строку має початися заново.

Таким чином, у день звільнення працівник має продовжувати хворіти, інакше звільнення за

п. 5 ст. 40 КЗпП не може бути.

Нагадаємо, що обчислення строків здійснюється згідно зі

ст. 2411 КЗпП, якою передбачено: строк, що обчислюється місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, що обчислюється місяцями, припадає на такий місяць, в якому немає відповідного числа, то строк закінчується в останній день цього місяця.

У вашому випадку працівник захворів 17 грудня 2008 року. Чотиримісячний строк спливає 17 квітня 2009 року. Але оскільки 14 квітня 2009 року працівника визнано інвалідом і у висновку МСЕК зазначено, що йому рекомендовано роботу, однак легшу, то фактично працівник мав вийти на роботу. Унаслідок чого чотиримісячний строк урвався, тому звільнити його на підставі п. 5 ст. 40 КЗпП уже неможливо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі