Теми статей
Обрати теми

Деякі питання щодо пенсійного забезпечення

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ЩОДО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Наталія Шамбір, заступник завідуючого секретаріатом Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів

 

У слідчому ізоляторі знаходиться медична частина, в якій працюють: начальник медичної частини, лікар-психіатр, лікар-терапевт, лікар-стоматолог, лікар-рентгенолог, лікар-фтизіатр, лікар-дерматовенеролог, фельдшер, медичні сестри, рентгенолаборант, дезінфектор, провізор. Є клініко-діагностична лабораторія, в якій працює лаборант.

Чи мають право зазначені працівники на призначення пенсії за вислугу років?

(Сумська обл.)

 

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV

(набув чинності з 01.01.2004 р.) збережено порядок та умови визначення права на пенсію за вислугу років усіх категорій осіб, які мали таке право до його прийняття, у тому числі медичних працівників.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років

, затверджено постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909 (із наступними змінами). Згідно із зазначеним Переліком право на пенсію за вислугу років мають лікарі та середній медичний персонал, зокрема, лікарняних закладів.

При визначенні права на пенсію за вислугу років осіб, які працюють у закладах і установах системи Міністерства внутрішніх справ, необхідно додатково користуватися

Переліком закладів охорони здоров’я МВС України, затвердженим наказом Міністерства внутрішніх справ України від 04.11.2003 р. № 1296. Згідно з цим Переліком до лікарняних закладів (тобто тих, робота в яких на посадах лікарів та середнього медичного персоналу зараховується до стажу, який дає право на пенсію за вислугу років) належать: госпіталь; лікарня; медико-санітарна частина (у тому числі медичний пункт батальйону, полку, бригади, медичний пункт об’єднаних внутрішніх військ МВС України); медичний центр (медичний реабілітаційний центр, у тому числі дитячий); психоневрологічний диспансер (центр психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору).

 

 

Як правильно при підвищенні посадових окладів державним службовцям заднім числом вказати у довідці про перерахунок пенсії розмір надбавки за високі досягнення в праці?

(м. Чернігів)

 

При видачі довідки про зарплату для перерахунку пенсії, призначеної відповідно до

Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон про держслужбу), перш за все необхідно з’ясувати, до якої категорії належить пенсіонер: чи він продовжує працювати на посаді, з якої призначено пенсію; чи він уже не працює або працює на іншій посаді, ніж та, з якої призначено пенсію.

Якщо пенсіонер продовжує працювати на посаді, з якої призначено пенсію, то перерахунок пенсії проводиться на підставі довідки про заробітну плату, що одержується на момент перерахунку. Тобто враховується його місячна зарплата, яку він отримав у місяці її підвищення. У цьому випадку враховуються у тому числі зміни складових зарплати, які відбулися після призначення пенсії.

Якщо пенсіонер на момент перерахунку пенсії не працює або працює на іншій посаді, ніж та, з якої йому призначено пенсію, то премія та надбавки (крім надбавок за знання та використання в роботі іноземної мови, за почесне звання «заслужений», за роботу з таємними документами залежно від ступеня таємності інформації, доплати за науковий ступінь кандидата та доктора наук)

ураховуються в середніх розмірах визначених законодавством таких виплат за відповідною посадою (посадами) у тому державному органі, звідки особа вийшла на пенсію, на момент виникнення права на перерахунок. Середній розмір премії та надбавки визначається виходячи з фонду оплати праці, який склався у місяці підвищення зарплати працюючим державним службовцям, нових умов оплати праці та кількості працюючих державних службовців на відповідній посаді. Надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови, за почесне звання «заслужений», за роботу з таємними документами залежно від ступеня таємності інформації, доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук ураховуються в розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України на момент виникнення права на перерахунок, якщо вони були фактично встановлені особі.

Надбавки і премії при обчисленні пенсії враховуються у тому місяці, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю. Проте є випадки, коли перерахована зарплата виплачується пізніше. У цих випадках при перерахунку пенсії має значення, чи були перераховані лише надбавки і премії, чи вся заробітна плата, включаючи оклад.

Якщо у місяці підвищення заробітної плати державним службовцям усі складові заробітної плати (у тому числі посадовий оклад) були виплачені без урахування змін в оплаті праці і перерахунок заробітної плати здійснено у наступних місяцях, до заробітної плати для перерахунку пенсії, визначеної у вищезазначеному порядку, включаються суми, які доплачені в наступних місяцях внаслідок змін в умовах праці.

У разі якщо у місяці підвищення заробітної плати у розрахунковій відомості посадовий оклад визначено відповідно до нових умов оплати праці, то й інші складові включаються до заробітної плати у розмірах, що ввійшли до розрахункової відомості за цей місяць. У цьому випадку подальші перерахунки розмірів премій і надбавок при перерахунку пенсії не враховуються.

Якщо після зміни умов оплати праці не виплачуються надбавки та премії або виплачуються у менших розмірах,

пенсіонер має право перевірити доцільність визначення зарплати за іншим варіантом, а саме: з урахуванням надбавок і премій, одержаних до призначення пенсії. За цим варіантом усі виплати, одержані пенсіонером до призначення пенсії (крім посадових окладів, надбавок за ранг та вислугу років), що враховуються під час обчислення пенсії відповідно до ст. 37 Закону про держслужбу, у тому числі надбавки за знання та використання в роботі іноземної мови, за почесне звання «заслужений», за роботу з таємними документами залежно від ступеня таємності інформації, доплати за науковий ступінь кандидата та доктора наук, визначаються за останні 24 календарні місяці роботи, що дає право на цей вид пенсії, або за будь-які 60 календарних місяців такої роботи поспіль перед зверненням за пенсією незалежно від наявності перерв протягом цього періоду на цій роботі. Середньомісячна сума зазначених виплат за 24 або 60 календарних місяців визначається діленням загальної суми цих виплат за 24 календарні місяці роботи поспіль перед зверненням за пенсією чи за 60 календарних місяців роботи поспіль відповідно на 24 або 60. Зазначені виплати, одержані після 01.01.2006 р. (після прийняття постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268, якою змінено структуру заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам апарату органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів), коригуються у Порядку коригування розміру виплат, що включаються в заробіток для обчислення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу», затвердженому спільним наказом Мінпраці та Мінфіну України від 11.08.2003 р. № 226/509.

У всіх вищезазначених випадках посадовий оклад, надбавки за ранг та вислугу років ураховуються в розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України на момент виникнення права на перерахунок за відповідною посадою та рангом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі