Теми статей
Обрати теми

Доплата за особливі умови праці бібліотекарю, який працює за сумісництвом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ДОПЛАТА ЗА ОСОБЛИВІ УМОВИ ПРАЦІ БІБЛІОТЕКАРЮ, ЯКИЙ ПРАЦЮЄ ЗА СУМІСНИЦТВОМ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

З 1 жовтня 2009 року згідно з постановою КМУ від 30.09.2009 р. № 1073 працівникам бібліотек установлено надбавку за особливі умови праці в розмірі 50 % посадового окладу.

1. Чи має право на виплату 50 % за особливі умови праці бібліотекар, який працює за сумісництвом на 0,5 ставки? Якщо так, то в якому розмірі виплачується надбавка: 50 % від посадового окладу чи 25 % від посадового окладу?

2. Чи має право на виплату 50 % за особливі умови праці вчитель, який виконує за суміщенням обов’язки бібліотекаря?

(м. Харків)

 

1. З 1 жовтня 2009 року згідно з

постановою КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073 (далі — постанова № 1073) установлено надбавку за особливі умови праці.

Надбавка встановлюється працівникам державних та комунальних бібліотек,

які здійснюють культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та обіймають посади, зазначені в додатку до Порядку виплати доплати за вислугу років працівникам державних та комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84 (далі — Порядок № 84).

Розмір надбавки фіксований — 50 % посадового окладу. Це означає, що надбавку за особливі умови праці не може бути встановлено в іншому розмірі, наприклад, 20 чи 30 % залежно від рішення керівника, а має встановлюватися

чітко в розмірі 50 % посадового окладу працівника.

Надбавка за особливі умови праці є

обов’язковою виплатою. Тобто керівники державних та комунальних бібліотек повинні забезпечити виплату надбавки за особливі умови праці в установленому розмірі працівникам бібліотек, яким належить ця надбавка.

Щодо сумісників зазначимо таке. Незалежно від того, який розмір заробітної плати, надбавок і доплат працівник отримує за основним місцем роботи, за виконання обов’язків

за іншою посадою на умовах сумісництва йому встановлюється оплата відповідно до цієї посади. Проте при встановленні надбавок і доплат слід зважати на встановлені чинним законодавством заборони щодо встановлення ним окремих видів надбавок і доплат.

Так, працівникам бібліотек, які працюють за сумісництвом, не встановлюється доплата за вислугу років (

п. 5 Порядку № 84).

Водночас безпосередньо

постановою № 1073, якою встановлено надбавку за особливі умови праці, не встановлено обмеження щодо виплати такої надбавки бібліотекарям, які працюють за сумісництвом.

Таким чином, бібліотекарю-суміснику встановлюється надбавка за особливі умови праці в розмірі 50 % до його посадового окладу (0,5 ставки).

2.

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником разом з основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві (установі, організації) протягом установленої законодавством тривалості робочого дня (п. 2 постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145).

Працівники, які виконують додаткову роботу в порядку поєднання посад, від основної роботи

не звільняються. Відмінною рисою цього способу виконання додаткових обов’язків є те, що поєднання професій (посад) можливе тільки за наявності вакантної посади.

Згідно з

п.п. 3 п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування та збільшення обсягу робіт, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки).

Такі доплати

не встановлюються керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів цих установ, їх заступникам.

Працівник за виконання робіт за суміщуваною посадою отримує тільки доплату до основного окладу.

У вашому випадку працівник обіймає посаду вчителя, посаду бібліотекаря він не обіймає, а отримує тільки доплату за виконання обов’язків бібліотекаря, працюючи вчителем. У зв’язку з цим доплата, передбачена

постановою № 1073, йому не встановлюється.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі