Теми статей
Обрати теми

Робота за сумісництвом

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОБОТА ЗА СУМІСНИЦТВОМ

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці — начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства праці та соціальної політики України

 

На балансі сільської ради значиться сільський клуб. Чи вважається сумісництвом, якщо людина працює на 0,5 ставки прибиральницею в апараті управління сільської ради (ставку передбачено штатним розписом по апарату) і на 0,5 ставки прибиральницею сільського клубу (ставку передбачено штатним розписом по клубу). При прийнятті на роботу прибиральницею сільського клубу заява подавалася на ім’я сільського голови й трудова книжка зберігається в сільській раді. Яку роботу вважати основною, а яку — сумісництвом?

(Харківська обл.)

 

Законодавчі підстави для укладання працівниками разом з основним трудовим договором трудових договорів на роботу за сумісництвом дає

ст. 21 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р.

Згідно з

Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мінфіну, Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43), сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від роботи час в тій самій чи іншій установі, організації.

Згідно з

п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245 тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повний робочий день у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половину місячної норми робочого часу.

Працівники, які працюють за сумісництвом, отримують заробітну плату за фактично виконаний обсяг робіт і відповідно до прийнятої в установі системи оплати праці.

Нарахування заробітної плати сумісникам здійснюється окремо за основною посадою та за сумісництвом.

Трудовим законодавством не передбачено наявності у громадянина двох трудових книжок, і основним місцем роботи вважається те місце,

де ведеться трудова книжка. Якщо трудова книжка працівника ведеться в сільській раді, то це місце роботи є для нього основним.

Пунктом 11 Переліку робіт, які не є сумісництвом

(додаток до Положення № 43), передбачено: не є сумісництвом інша робота, що виконується в тому випадку, коли за основною роботою працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повний оклад (ставки) за основним місцем роботи.

Згідно з

наказом Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. посадовий оклад прибиральника встановлюється на рівні мінімальної заробітної плати, тобто в листопаді 2009 року в розмірі 744 грн.

Згідно з

наказом Міністерства культури і туризму України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на підставі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 р. № 745 (додаток 5) прибиральнику встановлено 1 — 2-й тарифний розряд, що на 1 листопада 2009 року відповідає посадовому окладу в розмірі 744 грн.

У вашому випадку працівник обіймає 0,5 посади прибиральниці в апараті сільської ради (посадовий оклад — 372 грн.) і 0,5 посади прибиральниці в сільському клубі (посадовий оклад — 372 грн.). Тобто оплата праці за основною роботою та іншою роботою в розмірі 744 грн. (372 грн. + 372 грн.) не перевищує повний посадовий оклад за основним місцем роботи (744 грн.). Тобто в цьому випадку

робота прибиральницею в сільському клубі не є сумісництвом.

 

 

Працюю в професійно-технічному навчальному закладі на посаді інспектора з кадрів (0,5 ставки) і виконую роботу паспортистки (0,5 ставки). Розмір цих окладів однаковий.

Чи можу я отримувати надбавку за складність та напруженість у роботі — 50 % від 0,5 окладу інспектора з кадрів і 50 % від 0,5 окладу паспортистки, що в результаті не перевищуватиме 50 % від одного повного окладу?

(м. Харків)

 

Пунктом 11 Переліку робіт, які не є сумісництвом

(додаток до Положення № 43), передбачено: не є сумісництвом інша робота, що виконується в тому випадку, коли за основною роботою працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повний оклад (ставки) за основним місцем роботи.

У вашому випадку

оплата праці за основною та іншою роботою не перевищує повний оклад (ставки) за основним місцем роботи. Отже, робота на посаді паспортистки не є сумісництвом. У цьому випадку йдеться про суміщення посад.

Суміщення професій (посад)

— це виконання працівником разом з основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві (установі, організації) протягом установленої законодавством тривалості робочого дня (п. 2 постанови Ради Міністрів СРСР «Про порядок та умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145).

Працівники, які виконують додаткову роботу в порядку поєднання посад, від основної роботи

не звільняються. Відмінною рисою цього способу виконання додаткових обов’язків є те, що суміщення професій (посад) можливе тільки за наявності вакантної посади.

Працівник за виконання робіт за суміщуваною посадою отримує тільки доплату до основного окладу

.

У вашому випадку працівник обіймає посаду інспектора з кадрів, посади паспортистки він не обіймає, а отримує тільки доплату за виконання обов’язків паспортистки, працюючи інспектором з кадрів. У зв’язку з цим надбавка за складність та напруженість у роботі за суміщуваною посадою йому не встановлюється.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі