Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці залучених працівників освіти до зовнішнього незалежного оцінювання

Редакція ББ
Лист від 10.11.2009 р. № 02/08-865

УКРАЇНСЬКИЙ ЦЕНТР ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ

ЩОДО ОПЛАТИ ПРАЦІ ЗАЛУЧЕНИХ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ ДО ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ

Лист від 10.11.2009 р. № 02/08-865

 

За дорученням Міністерства освіти і науки України <…> звернення щодо оплати праці залучених працівників освіти до зовнішнього незалежного оцінювання розглянуто в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Повідомляємо наступне.

Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти у 2009 році затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 18.02.2009 р. № 133 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти в 2009 році», (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 01.02.2008 р. за № 73/14764).

Згідно з п. 5.1 вищезазначеного наказу для проведення зовнішнього незалежного оцінювання залучаються особи з числа педагогічних, науково-педагогічних працівників закладів та установ освіти, а також інші фахівці.

Із залученими працівниками для виконання разових робіт, які вони виконують у вільний від основної роботи час, укладаються цивільно-правові договори, оплата яких здійснюється відповідно до чинного законодавства.

Схему оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників, професіоналів незалежного оцінювання якості освіти, наведено в додатку 4 до Умов оплати праці працівників Українського центру оцінювання якості освіти і регіональних центрів оцінювання якості освіти, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 06.04.2006 р. № 109.

Законами та підзаконними актами не передбачено норму щодо збереження середнього заробітку за основним місцем роботи за педагогічними та іншими працівниками на період залучення їх до проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Т. в. о. директора В. Карандій

 

Коментар редакції

 

ЗНО: ПОРЯДОК ЗАЛУЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ТА ОПЛАТА ПРАЦІ

Уже не перший рік в Україні проводиться зов­нішнє незалежне оцінювання (ЗНО), організатором якого є Український центр якості освіти та регіональні центри оцінювання якості освіти.

Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти у 2009 році

затверджено наказом Міністерства освіти та науки від 18.02.2009 р. № 133 (далі — Порядок № 133).

Згідно з

п. 5.1 Порядку № 133 для проведення зовнішнього оцінювання залучаються особи з числа педагогічних, науково-педагогічних працівників закладів та установ освіти, а також інші фахівці.

Якщо педагогічного працівника (науково-педагогічного працівника чи іншого фахівця) було задіяно на ЗНО, чи зберігається за цей період середній заробіток за основним місцем роботи?

За дорученням Міністерства освіти та науки України це питання розглянуто в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО), відповідь на яке надано в

листі, що коментується.

Фахівці УЦОЯО підкреслили, що

законами та підзаконними актами не передбачено збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за педагогічними та іншими працівниками на період їх залучення до проведення ЗНО.

До речі, аналогічний висновок було зроблено й фахівцем КРУ (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 23, с. 30).

Слід зазначити, ще в минулому році Міністерством освіти та науки України було видано

наказ «Про залучення педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти до проведення зовнішнього незалежного оцінювання» від 24.03.2008 р. № 234, в якому було зазначено забезпечити збереження місця роботи (посади) та середньої заробітної плати згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100, за педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів освіти на період їх залучення до проведення ЗНО. Проте цей наказ так і не було зареєстровано в Мін’юсті, тому він не має сили нормативно-правового документа. У зв’язку з цим норма наказу, що встановлює збереження середньої заробітної плати, на сьогодні є нелегітимною.

Також скажемо декілька слів про

Порядок № 100, на який посилалося Міносвіти в наведеному наказі. У п. 1 Загальних положень Порядку № 100 наведено перелік випадків його застосування. Такої підстави, як направлення працівників на ЗНО, цей перелік не містить. Крім того, у п.п. «л» п. 1 Загальних положень Порядку № 100 зазначено, що він застосовується в інших випадках, передбачених законодавством. Але, як було зауважено, законодавством не передбачено збереження середньої заробітної плати за працівниками, направленими на ЗНО.

Не зберігається середня заробітна плата й за працівниками, які для проведення ЗНО залучаються до іншої місцевості поза основним місцем роботи. Дуже часто доводиться чути таке запитання: чи може в цьому випадку керівник за основним місцем роботи видати наказ про направлення працівника у відрядження? Відповідь однозначна —

ні.

Згідно з

Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства, об’єднання, установи, організації на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.

Поїздка працівника для участі в ЗНО не може вважатися службовою, оскільки вона не пов’язана з діяльністю за основним місцем роботи.

Як зазначено в

листі, що коментується, із залученими працівниками для виконання разових робіт, які вони виконують у вільний від основної роботи час, укладаються цивільно-правові договори.

Оплата праці осіб, які залучаються до проведення ЗНО, здійснюється згідно з чинним законодавством (

п. 5.3 Порядку № 133). Так, схему оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників, професіоналів, спеціалістів, залучених до організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти, наведено в додатку 4 до Умов оплати праці працівників Українського центру оцінювання якості освіти та регіональних центрів оцінювання якості освіти, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 06.04.2006 р. № 109.

Якщо період залучення працівника до ЗНО збігається з його робочими днями за основним місцем роботи, то працівник на власний розсуд та на свій вибір вирішує: погодитися на участь у ЗНО чи залишитися на робочому місці. Про свій вибір він повідомляє керівника та, якщо працівник бажає виїхати на проведення ЗНО, то на час його відсутності на вибір працівника йому надається або відпустка без збереження заробітної плати або день тарифної відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі