Теми статей
Обрати теми

Про атестацію музичних керівників, інструкторів з фізкультури дошкільних навчальних закладів

Редакція ББ
Лист від 16.03.2009 р. № 1/9-165

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРО АТЕСТАЦІЮ МУЗИЧНИХ КЕРІВНИКІВ, ІНСТРУКТОРІВ З ФІЗКУЛЬТУРИ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Лист від 16.03.2009 р. № 1/9-165

 

Міністерство освіти і науки України на численні звернення музичних керівників, інструкторів з фізкультури дошкільних навчальних закладів щодо їх атестації роз’яснює.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963 «Про затвердження Переліку посад педагогічних працівників» (зі змінами) посади музичних керівників, інструкторів з фізкультури дошкільних навчальних закладів віднесено до педагогічних посад.

Педагогічні працівники дошкільних навчальних закладів, у тому числі музичні керівники, інструктори з фізичної культури, підлягають атестації, яка є обов’язковою, і здійснюється один раз на п’ять років.

Атестація педагогічних працівників проводиться відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 20.08.93 р. № 310, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 02.12.93 р. за № 176, зі змінами і допов­неннями, внесеними наказом Міністерства освіти України від 01.12.98 р. № 419.

Атестація педагогічних працівників — це визначення їх відповідності зайнятій посаді, рівню кваліфікації, залежно від якого та стажу педагогічної роботи їм встановлюється (підтверджується, не підтверджується) кваліфікаційна категорія: «спеціаліст», «спеціаліст I категорії», «спеціаліст II категорії», «спеціаліст вищої категорії».

З метою заохочення і стимулу в роботі педагогічним працівникам дошкільних навчальних закладів, які досягли високого професіоналізму в роботі, систематично використовують прогресивний педагогічний досвід, беруть активну участь у його поширенні, надають практичну допомогу у становленні молодих педагогів, постійно працюють над своїм фаховим самовдосконаленням, установлюються педагогічне звання «вихователь-методист».

Пунктом 5.5 вищеназваного положення визначено, що педагогічне звання «вихователь-методист» може присвоюватися педагогічним працівникам з вищою освітою і освітою в обсязі вищого навчального закладу I — II рівня акредитації та іншого навчального закладу еквівалентного рівня.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2007 р. № 643 «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки», Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівникам освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (зі змінами та доповненнями) (підпункт «д» пункту 24), визначено, що за педагогічне звання «вихователь-методист» посадовий оклад (ставка заробітної плати) підвищується на 10 відсотків.

Підвищення ставок заробітної плати за звання, присвоєні за наслідками атестації, здійснюється лише за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання, у випадку переходу працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або посади, які відповідають профілю предмета, дисципліни, що викладаються, доплата за звання зберігається до чергової атестації.

Зміст листа просимо довести до відома працівників міських (районних) відділів освіти та дошкільних навчальних закладів.

 

Заступник Міністра П. Полянський

 

Коментар редакції

 

ПРИСВОЄННЯ ЗВАННЯ «ВИХОВАТЕЛЬ-МЕТОДИСТ»
 МУЗИЧНОМУ КЕРІВНИКУ ТА ІНСТРУКТОРУ
 З ФІЗКУЛЬТУРИ ДНЗ: БУТИ ЧИ НЕ БУТИ?

У

листі, що коментується, Міносвіти виклало свою позицію з такого питання: чи може звання «вихователь-методист» присвоюватися музичному керівнику та інструктору з фізкультури дошкільного навчального закладу?

Чіткої відповіді на це запитання в

листі, що коментується, немає, але з його змісту випливає, що зазначеним працівникам може бути присвоєно звання «вихователь-методист». Ґрунтується ця позиція на такому:

1. Згідно з

Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963, посади музичного керівника та інструктора з фізкультури належать до педагогічних.

2.

Пунктом 5.5 Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міносвіти від 20.08.93 р. № 310 (далі — Положення № 310), установлено, що педагогічне звання «вихователь-методист» присвоюється педагогічним працівникам з вищою освітою та освітою в обсязі вищого навчального закладу I — II рівня акредитації та іншого навчального закладу еквівалентного рівня.

Виходячи з наведених підстав Міносвіти дійшло такого висновку: оскільки звання «вихователь-методист» присвоюється

педагогічним працівникам, то його може бути присвоєно музичному керівнику та інструктору з фізкультури, оскільки такі посади є педагогічними.

Проте Міносвіти в

листі не пригадало про зміст п. 2 ст. 32 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III (далі — Закон № 2628). От що сказано в цьому пункті: «За результатами атестації педагогічних працівників дошкільного навчального закладу визначається відповідність педагогічного працівника посаді, встановлюється його кваліфікаційна категорія (спеціаліст, спеціаліст другої категорії, спеціаліст першої категорії, спеціаліст вищої категорії), може бути присвоєно відповідне педагогічне звання вихователям — «вихователь-методист», а вихователям-методистам — «старший вихователь», учителям усіх спеціальностей — «старший вчитель», «вчитель-методист».

Із зазначеного випливає, що звання «вихователь-методист» установлюється виключно вихователям, а музичний керівник та інструктор з фізкультури такими не є. Крім того, зауважимо таке.

У

Положенні № 310 наведено загальні вимоги до проведення атестації та встановлення за її результатами звань педагогічним працівникам. У Законі № 2628 конкретно сказано, яким саме педагогічним працівникам дошкільного навчального закладу може бути присвоєно, зокрема, звання «вихователь-методист». Більше того, Закон № 2628 є актом вищої юридичної сили й прийнято його набагато пізніше, ніж Положення № 310.

Зазначимо також, що

листи є службовою кореспонденцією і мають тільки роз’яснювальний, інформаційний характер та не повинні містити нових правових норм, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян.

Тому з питання встановлення музичному керівнику та інструктору з фізкультури дошкільного навчального закладу звання «вихователь-методист» слід виходити перш за все з положень

Закону № 2628.

Ми підтримуємо ініціативу Міносвіти поширити звання «вихователь-методист» на музичного керівника та інструктора з фізкультури, адже такі працівники також, як і вихователі, проводять заняття, виховують та навчають дітей тощо (при цьому окремого педагогічного звання для них не встановлено). Проте для цього необхідно внести зміни безпосередньо до

Закону № 2628.

На сьогодні встановлення звання «вихователь-методист» музичному керівнику та інструктору з фізкультури дошкільного навчального закладу суперечить чинному законодавству.

У разі присвоєння звання «вихователь-методист» музичному керівнику та інструктору з фізкультури дошкільного навчального закладу й установлення підвищення посадового окладу за таке звання майте на увазі, що працівники КРУ під час перевірки абсолютно правомірно трактуватимуть таке підвищення, як «незаконні витрати». І такі прецеденти, як нам відомо, є.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі