Теми статей
Обрати теми

Про призначення завідувача дошкільного навчального закладу

Редакція ББ
Лист від 26.11.2009 р. № 1/9-810

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРО ПРИЗНАЧЕННЯ ЗАВІДУВАЧА ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

Лист від 26.11.2009 р. № 1/9-810

 

На окремі звернення з приводу призначення на посаду завідувача дошкільного навчального закладу Міністерство освіти і науки України роз’яснює.

Конституцією України визначено об’єкти спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, право управління якими надано районним, обласним радам (стаття 142).

Так, зокрема, пунктом 20 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються питання управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних і обласних рад; призначення і звільнення їх керівників.

Пунктом 10 частини четвертої статті 42 цього Закону передбачено, що сільський, селищний, міський голова призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, окрім керівників дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.

Вважаємо, що в контексті призначення керівників навчальних закладів зазначену норму положення вищеназваного Закону необхідно розглядати в системному зв’язку із освітянськими законодавчими актами.

Частиною 4 статті 20 Закону України «Про освіту» встановлено, що керівники закладів освіти комунальної власності призначаються Міністерством освіти Автономної Республіки Крим, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про дошкільну освіту» керівника та заступника керівника державного та комунального дошкільного навчального закладу призначає на посаду та звільняє з посади відповідний орган управління освітою.

Отже, завідувача дошкільного навчального закладу призначає на посаду та звільняє з посади відповідний орган управління освітою.

При влаштуванні на роботу працівники зобов’язані подавати трудову книжку, оформлену в установленому порядку.

Трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях як документ суворої звітності, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку (пункти 2 та 3 постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 року № 301).

 

Заступник Міністра П. Полянський

 

Коментар редакції

 

ПРИЗНАЧЕННЯ ЗАВІДУВАЧА ДОШКІЛЬНОГО НАВЧАЛЬНОГО
 ЗАКЛАДУ ТА ЗБЕРІГАННЯ ТРУДОВИХ КНИЖОК: РОЗ’ЯСНЮЄ МІНОСВІТИ

Лист

, що коментується, стосується таких запитань: який орган повинен призначати завідуючого дошкільним навчальним закладом та де повинні зберігатися трудові книжки працівників дошкільних навчальних закладів?

Відповідь Міносвіти повністю підтверджує нашу думку стосовно цих запитань, висловлену в консультації «Правовідносини між дитячим садком, селищною радою та районним відділом освіти» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 39, с. 24), тому нагадаємо лише основні моменти:

1) керівника та заступника керівника державного та комунального дошкільного навчального закладу

призначає на посаду та звільняє з посади відповідний орган управління освітою;

2) трудові книжки повинні зберігатися як документ суворої звітності в спеціально обладнаних шафах чи сейфах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі