Теми статей
Обрати теми

Чи сплачувати податок на землю при передачі частини приміщення в тимчасове користування за договором позички

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ЧИ СПЛАЧУВАТИ ПОДАТОК НА ЗЕМЛЮ ПРИ ПЕРЕДАЧІ ЧАСТИНИ ПРИМІЩЕННЯ В ТИМЧАСОВЕ КОРИСТУВАННЯ ЗА ДОГОВОРОМ ПОЗИЧКИ

 

Віктор КОСАРЧУК, директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України

 

Відділом освіти передано частину приміщення в безоплатне користування за договором позички відділенню Державного казначейства. Чи повинен у зв’язку з цим відділ освіти сплачувати податок на землю за частину приміщення, що надається в тимчасове користування за договором позички?

 

Як випливає із запитання, правові відносини між відділом освіти та відділенням Держказначейства щодо майна, наданого відділом освіти в безоплатне користування органу Держказначейства, оформлено

договором позички.

Згідно зі

ст. 827 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати іншій стороні (користувачу) річ для користування протягом установленого строку. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.

Укладаючи договір безоплатного користування нежитловим приміщенням, сторони мають зважати на те, що щодо такого договору застосовуються положення

глави 58 «Найм (оренда)» ЦКУ.

Стягнення земельного податку здійснюється відповідно до

Закону України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII (далі — Закон), в якому визначено коло платників земельного податку, ставки податку, порядок його обчислення та сплати, а також пільги окремим категоріям платників.

Згідно зі

ст. 2 Закону використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, а також земельна частка (пай), що перебуває у власності чи користуванні, у тому числі на умовах оренди, а платниками — власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, у тому числі орендарі, тобто безпосередньо ті суб’єкти господарювання, яким земельні ділянки передано у власність чи надано в користування, у тому числі на умовах оренди.

При цьому громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної чи комунальної власності, як визначено

ст. 116 Земельного кодексу України від 25.11.2001 р. № 2768-III, за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, чи за результатами аукціону.

Право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою засвідчується державними актами, а право оренди землі оформляється договором, що реєструється відповідно до закону.

Згідно зі

ст. 12 Закону від сплати земельного податку звільняються (за земельні ділянки, передані їм у власність чи надані в користування), зокрема, заклади, установи та організації, що повністю утримуються за рахунок бюджету.

Водночас, якщо установи та організації, що користуються пільгами щодо земельного податку, мають у підпорядкуванні госпрозрахункові підприємства чи

здають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі чи їх частини, податок за земельні ділянки, зайняті цими госпрозрахунковими підприємствами чи будівлями (їх частинами), переданими в тимчасове користування, сплачується в установлених розмірах на загальних підставах.

Законом

не передбачено винятків щодо звільнення від сплати земельного податку бюджетних установ, що здають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі чи їх частини іншим суб’єктам господарювання, у тому числі бюджетним установам.

Таким чином, платниками земельного податку до бюджету в установлених розмірах на загальних підставах є власники земельних ділянок та землекористувачі, яким земельні ділянки передано у власність чи надано в користування.

У зв’язку з цим бюджетні установи, що здають у тимчасове користування (оренду) окремі будівлі або їх частини,

утрачають пільгу щодо земельного податку і повинні сплачувати податок за земельні ділянки, зайняті цими будівлями (або їх частинами), переданими в тимчасове користування, у встановлених розмірах на загальних підставах. На підтвердження цього див. листи ДПАУ від 10.07.2009 р. № 14447/7/15-0617 і від 30.08.2006 р. № 9651/5/15-0616.

Оскільки

при укладенні договору позички майно передається в тимчасове користування, бюджетні установи мають сплачувати податок на земельні ділянки, зайняті цими будівлями (їх частинами), у загальновстановленому порядку.

Водночас чинним законодавством передбачено відшкодування орендодавцю будівель, споруджень (їх частин) плати за користування земельною ділянкою. Так, згідно зі ст. 797 ЦКУ плата, що стягується з наймача будівлі чи іншої капітальної споруди (їх окремої частини), складається з плати за користування ними та плати за користування земельною ділянкою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі