Теми статей
Обрати теми

Передача гаража на баланс сільради

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПЕРЕДАЧА ГАРАЖА НА БАЛАНС СІЛЬРАДИ

 

Володимир ШПАЧЕНКО, юрист

 

За клопотанням депутатів сільської ради на сесії районної ради було винесено рішення щодо передачі на баланс сільської ради гаража для зберігання автомобіля, що належить сільській раді. Раніше цей гараж значився на балансі лікарні. У ньому знаходилися та знаходяться на теперішній час речі сторонніх осіб, а саме: приватний автомобіль, інструменти та інші речі. Що сільській раді робити в цій ситуації з речами сторонніх осіб?

(Одеська обл.)

 

Насамперед нагадаємо, що безоплатна передача товарно-матеріальних цінностей з балансу на баланс повинна проводитися відповідно до вимог

Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затвердженої спільним наказом Державного казначейства України, Міністерства економіки України від 10.08.2001 р. № 142/181 (далі — Типова інструкція № 142/181).

Відповідно до

п. 21 Типової інструкції № 142/181 безоплатна передача дозволяється:

— з балансів установ, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, —

у межах одного центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів);

— з балансів установ, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, —

у межах одного місцевого бюджету.

Тобто безоплатна передача ТМЦ з балансу на баланс дозволяється тільки

на одному бюджетному рівні.

Підставою для передачі матеріальних цінностей з балансу на баланс установ, які належать до сфери управління одного й того самого центрального органу виконавчої влади або іншого головного розпорядника бюджетних коштів, є

рішення головного розпорядника бюджетних коштів.

Слід зазначити, що згідно з

п.п. 3.2.9 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР не є об’єктом оподаткування операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об’єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку та передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції здійснюються за рішеннями КМУ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятими у межах їх повноважень.

Якщо рішення про передачу гаража вже прийнято, то радимо вам у ситуації, що склалася, діяти таким чином.

По-перше, для прийняття гаража на баланс необхідно створити

комісію, яка буде займатися документальним оформленням прийняття гаража.

Перед тим як підписувати акт прийняття-передачі*, комісія повинна оглянути гараж та перевірити його відповідність технічній документації. Якщо в гаражі є речі, які відповідно до рішення районної ради не підлягають передачі сільраді, то доцільно направити лікарні, яка передає гараж, та районній раді листи з проханням вияснити обставини знаходження цих речей (у вашому випадку — приватного автомобіля та інших речей сторонніх осіб) у гаражі та вжити заходів щодо звільнення гаража.

* Нагадаємо, що типова форма акта прийняття-передачі основних засобів (ф. № ОЗ-1 (бюджет)) і вимоги щодо його заповнення визначені в Інструкції зі складання типових форм обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, затвердженій спільним наказом Головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України від 02.12.97 р. № 125/70.

Якщо відповідь за цим листом не надійде або буде негативна, то слід прийняти гараж на баланс і вчинити дії, передбачені

ст. 337 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ ).

У цьому випадку автомобіль та інші речі, знайдені в гаражі, який прийнятий на баланс сільської ради, слід розцінювати як

знахідку.

Згідно з

п. 2 ст. 337 ЦКУ якщо особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі, або місце її перебування невідомі, особа, яка знайшла загублену річ, зобов’язана заявити про знахідку міліції або органові місцевого самоврядування . У вашому випадку вам слід звернутися щодо знахідки до міліції.

Особа, яка знайшла загублену річ, має право зберігати її в себе або здати на зберігання міліції, або органові місцевого самоврядування, або передати знахідку особі, яку вони вказали (

п. 3 ст. 337 ЦКУ).

Відповідно до

п. 3 ст. 338 ЦКУ знайдені транспортні засоби передаються на зберігання міліції, про що робиться оголошення в друкованих засобах масової інформації.

Після передачі знайденого транспортного засобу до міліції гараж звільниться і ви зможете зберігати свій автомобіль у гаражі.

Якщо

протягом шести місяців від дня опублікування цього оголошення власник або інша особа, яка має право вимагати повернення транспортного засобу, не будуть виявлені або вони не заявлять про свої права на транспортний засіб, міліція має право продати його, а суму виторгу внести на спеціальний рахунок у банку. Якщо протягом трьох років колишній власник транспортного засобу не вимагатиме передання йому суми виторгу, ця сума переходить у власність територіальної громади, на території якої було знайдено транспортний засіб.

Щодо інших речей, знайдених у гаражі, то згідно з

п. 1 ст. 338 ЦКУ особа, яка знайшла загублену річ, набуває права власності на неї після спливу шести місяців з моменту заявлення про знахідку міліції або органові місцевого самоврядування, якщо:

1) не буде встановлено власника або іншу особу, яка має право вимагати повернення загубленої речі;

2) власник або інша особа, яка має право вимагати повернення загубленої речі, не заявить про свої права на річ особі, яка її знайшла, міліції або органові місцевого самоврядування.

Крім того, слід звернути увагу на п. 2 ст. 339 ЦКУ в якому визначено, що особа, яка знайшла загублену річ, має право вимагати від її власника (володільця) винагороду за знахідку в розмірі до 20 % вартості речі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі