Теми статей
Обрати теми

У школі немає учнів — як бути з педагогами

Редакція ББ
Відповідь на запитання

У ШКОЛІ НЕМАЄ УЧНІВ — ЯК БУТИ З ПЕДАГОГАМИ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

У підпорядкуванні відділу освіти знаходяться дві початкові школи, які є комунальною власністю районної ради. На сесії районної ради було запропоновано розглянути питання щодо ліквідації загальноосвітніх навчальних закладів через відсутність дітей станом на 01.09.2009 р. Депутати районної ради не дали згоди на ліквідацію навчальних закладів. На сьогодні немає законних підстав звільнити з обійманих посад педагогічних працівників, у зв’язку з чим з 01.09.2009 р. працівникам цих шкіл виплачується 2/3 посадового окладу (оформлено простій). Протягом якого періоду необхідно виплачувати ці кошти працівникам?

(Полтавська обл.)

 

Відповідно до

п. 6 ст. 11 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV (далі — Закон № 651) реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів проводяться у порядку, встановленому законодавством України.

Як визначено в

п. 8 Положення про порядок створення, реорганізації і ліквідації навчально-виховних закладів, затвердженого постановою КМУ від 05.04.94 р. № 228, ліквідація навчально-виховних закладів провадиться засновниками або органами, за рішенням яких їх створено, в порядку, установленому чинним законодавством.

Слід звернути увагу на те, що згідно з

п. 6 ст. 11 Закону № 651 реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, заснованих на комунальній формі власності, допускаються лише за згодою територіальних громад. Тому якщо сесією районної ради з тих чи інших обставин рішення щодо ліквідації шкіл не було прийнято, то проводити ліквідацію шкіл і звільняти працівників не можна.

Тепер зупинимося на питанні оплати праці працівників цих шкіл в умовах, коли діти школу не відвідують.

У цьому випадку ситуацію, що склалася, слід розглядати як простій не з вини працівників. Нагадаємо, що згідно зі

ст. 34 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Відповідно до

п. 77 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, у випадку, коли в окремі дні (місяці) заняття не проводяться з не залежних від учителя причин (сільгоспроботи, епідемії, несприятливі метеорологічні умови тощо), його оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації за умови, що вчитель (викладач) виконує іншу організаційно-педагогічну роботу. За відсутності такої роботи час простою оплачується в порядку і розмірах, визначених КЗпП.

Згідно зі

ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу). Тому доти, доки не буде підстав для звільнення працівників шкіл, їм слід платити заробітну плату у вищезазначених розмірах.

Розірвання трудового договору з ініціативи власника

можливе на підставах, визначених ст. 40 КЗпП, а саме:

1) зміни в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання підприємства, установи, організації,

скорочення чисельності або штату працівників;

2) виявлення невідповідності працівника обійманій посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню цієї роботи, а так само в разі скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов’язків вимагає доступу до державної таємниці;

3) систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення;

4) прогул (у тому числі відсутність на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

5) нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не враховуючи відпустки по вагітності і пологах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

6) поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

7) появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

8) вчинення за місцем роботи розкрадання (у тому числі дрібного) майна власника, установленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

У зв’язку з тим, що діти не відвідують школу, вважаємо за доцільне розглянути питання щодо скорочення штатної численності працівників шкіл.

Нагадаємо, що згідно з п. 1 ст. 45 Закону № 651 штатні розписи державних і комунальних загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від підпорядкування і типів установлюються відповідним органом управління освітою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі