Теми статей
Обрати теми

Індексація стипендій і ПДФО

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ СТИПЕНДІЙ І ПДФО

 

Тетяна ДОБРОДІЙ, начальник відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

 

Чи обкладається податком з доходів сума індексації стипендії?

 

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII (далі Закон про індексацію) індексації підлягають доходи, що не мають разового характеру, до яких у тому числі належать і стипендії. Отже, сума стипендії має виплачуватися з урахуванням її індексації.

Виплата сум індексації стипендій здійснюється за рахунок тих джерел, що й сама стипендія (

ст. 5 Закону про індексацію). Тому сума індексації стипендії відображається у складі видатків, передбачених на виплату стипендій, тобто виплачується зі стипендіального фонду.

Згідно з

п.п. 4.3.26 ст. 4 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) сума стипендії, що виплачується з бюджету учню, студенту, ординатору, аспіранту чи ад’юнкту, не включається до складу його загального місячного або річного оподатковуваного доходу в межах суми , визначеної в п.п. 6.5.1 Закону № 889.

Інакше кажучи, сума стипендії

не підлягає обкладенню податком з доходів, якщо одночасно виконуються такі умови:

1) стипендія є державною та виплачується за рахунок бюджету (державного чи місцевого);

2) стипендія не перевищує суми, зазначеної в

п.п. 6.5.1 Закону № 889, тобто місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2009 році ця сума дорівнює 940 грн.

Таким чином,

у 2009 році податок з доходів не утримується зі стипендій, що виплачуються з бюджету, розмір яких не перевищує 940 грн. Сума перевищення підлягає оподаткуванню за ставкою 15 % (п.п. 4.3.26 ст. 4 Закону № 889).

Сума стипендії, яку не обкладають податком з доходів у межах 940 грн., відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «43».

Стипендія, що виплачується з бюджету в сумі, яка перевищує 940 грн. на місяць, відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «14».

Щодо оподаткування сум індексації стипендій зазначимо таке.

По-перше

, індексація є державною соціальною гарантією, що встановлюється з метою підтримки достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їх грошових доходів в умовах зростання цін (ст. 1 Закону про індексацію). Тому сума індексації стипендії є додатковою виплатою, гарантованою державою.

По-друге

, нарахування сум індексації та їх виплата здійснюється одночасно з виплатою доходу, що підлягає індексації за відповідний місяць. Значить, індексація прямо пов’язана з виплатою стипендії.

По-третє

, сума індексації виплачується з того джерела, що й стипендія.

Усе це дає підставу стверджувати, що

до суми індексації стипендії повинні застосовуватися ті самі правила оподаткування, які встановлено для самої стипендії .

Тому

податок з доходів фізосіб слід утримувати тільки в тому випадку, коли сума стипендії разом з індексацією перевищить розмір, установлений п.п. 6.5.1 Закону № 889 (у 2009 році — 940 грн.), і тільки з суми такого перевищення.

Якщо ж розмір стипендії разом з індексацією не перевищує 940 грн., то утримувати податок з доходів не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі