Теми статей
Обрати теми

Надбавку за вислугу років збільшено в місяці щорічної відпустки працівника: чи буде місяць базовим

Редакція ББ
Відповідь на запитання

НАДБАВКУ ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ ЗБІЛЬШЕНО В МІСЯЦІ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ПРАЦІВНИКА: ЧИ БУДЕ МІСЯЦЬ БАЗОВИМ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

 

Держслужбовець перебував у відпустці з 21.04.2008 р. по 24.05.2008 р., а з 15.05.2008 р. йому підвищено надбавку за вислугу років. Чи є травень 2008 року базовим?

(м. Червоний Лиман)

 

Індексація грошових доходів громадян здійснюється відповідно до

Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), доплати, надбавки, премії, передбачені законодавством, що мають постійний характер. Надбавка за вислугу років має постійний характер, отже, вона входить до складу доходу, що підлягає індексації.

Пунктом 5 Порядку № 1078

визначено, що базовим місяцем при розрахунку індексу споживчих цін для проведення індексації вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян.

При цьому необхідно мати на увазі, що місяць підвищення грошових доходів вважається базовим тільки в тому випадку, якщо сума збільшення заробітної плати перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то такий місяць не вважається базовим і зарплату продовжують індексувати на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.

Таким чином, місяць підвищення доходу працівника у зв’язку зі збільшенням надбавки за вислугу років можна прийняти за базовий при проведенні індексації,

якщо сума підвищення заробітної плати перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця. При цьому розглядаються сума підвищення доходу в цілому (за рахунок усіх постійних складових) і сума можливої індексації, що визначаються з розрахунку за повний робочий місяць (у цьому випадку за травень 2008 року).

 

 

У серпні 2008 року держслужбовець відпрацював 11 робочих днів з 01.08.2008 р. по 15.08.2008 р. Щорічна відпустка надавалася з 18.08.2008 р. по 17.09.2008 р. При цьому з 28.08.2008 р. (п’ятниця, 30 та 31 серпня — вихідні дні) у нього збільшилася надбавка за вислугу років. Чи буде місяць базовим, якщо фактично надбавка за вислугу років не нараховувалася?

(м. Червоний Лиман)

 

З урахуванням

п. 5 Порядку № 1078 місяць підвищення доходу працівника у зв’язку зі збільшенням надбавки за вислугу років з метою проведення індексації (у цьому випадку — серпень 2008 року) можна прийняти за базовий, якщо сума підвищення заробітної плати у зв’язку з установленням надбавки за вислугу років перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця .

При цьому порівняльні розрахунки для визначення серпня 2008 року базовим місяцем з метою проведення індексації (розрахунок суми підвищення заробітної плати та суми можливої індексації) необхідно проводити з розрахунку за повний робочий місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі