Теми статей
Обрати теми

Питання визначення базового місяця в цілях проведення індексації доходів громадян

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ БАЗОВОГО МІСЯЦЯ В ЦІЛЯХ ПРОВЕДЕННЯ ІНДЕКСАЦІЇ ДОХОДІВ ГРОМАДЯН

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

 

ІНДЕКСАЦІЯ ПРИ СУМІЩЕННІ ПОСАД

 

У листопаді 2009 року в порядку суміщення посад на працівника покладено обов’язки кочегара та встановлено доплату за суміщення посад на час опалювального сезону. Чи вважається цей місяць базовим?

(Житомирська обл.)

 

При зростанні грошових доходів працівника в разі суміщення професій (посад) в одній установі, якщо суміщення передбачено протягом тривалого періоду, місяць, в якому відбулося підвищення (

п. 5 Порядку № 1078), вважається базовим та індексація за цей місяць не проводиться.

Якщо суміщення має

тимчасовий характер (наприклад, на опалювальний сезон), місяць установлення доплати не вважається базовим та індексація продовжується на загальних підставах.

 

 

УСТАНОВЛЕННЯ ДОПЛАТИ ЗА КЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО

 

У вересні 2009 року згідно з тарифікацією викладачу на 2009 — 2010 навчальний рік установлено доплату за класне керівництво (минулого року такої доплати не було). Чи є вересень базовим для проведення індексації?

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи громадян, що не мають разового характеру. До індексованих доходів належить оплата праці працівників установ, організацій, що включає: оплату праці за виконану роботу відповідно до тарифних розцінок (окладів), доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Пунктом 5 Порядку № 1078

установлено, що в разі підвищення мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих за цей місяць, не проводиться. З наступного за базовим місяця починається розрахунок індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Якщо наказом директора навчального закладу на педагогічного працівника покладено обов’язки класного керівника, то йому встановлюється доплата за класне керівництво згідно з

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Виходячи із зазначеного при встановленні доплати за класне керівництво відбувається підвищення грошових доходів працівника на постійній основі, тому місяць установлення такої доплати можна прийняти за базовий при проведенні індексації

, якщо сума збільшення заробітної плати перевищить суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця.

 

 

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

 

У вересні 2009 року заробітна плата вчителя зросла за рахунок збільшення педагогічного навантаження. Цей місяць було прийнято за базовий. З наступного місяця педагогічне навантаження зменшилося. Як у цьому випадку проводити індексацію?

(м. Кіровоград)

 

Пунктом 5 Порядку № 1078

установлено, що в разі підвищення мінімальної заробітної плати, а також зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при визначенні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих за цей місяць, не проводиться. З наступного місяця починається розрахунок індексу для проведення подальшої індексації.

Якщо відбулося зменшення доходу, то індексація продовжується на визначені відповідно до Порядку № 1078 індекси виходячи з останнього базового місяця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі