Теми статей
Обрати теми

Індексація заробітної плати працівників сільських та селищних рад після підвищення окладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ПРАЦІВНИКІВ СІЛЬСЬКИХ ТА СЕЛИЩНИХ РАД ПІСЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ОКЛАДІВ

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, начальник відділу політики доходів і подолання бідності Міністерства праці та соціальної політики України

 

Згідно з постановою КМУ від 27.05.2009 р. № 504 посадові оклади працівників сільської ради підвищено на 50 % і знято надбавку за високі досягнення у праці та виконання особливо важливої роботи.

Унаслідок цього в червні 2009 року сума підвищення заробітної плати становила 148,83 грн., а сума індексації, яку могло бути нараховано цього місяця, — 151,19 грн. Чи правильно в цьому випадку червень 2009 року не вважати базовим місяцем?

Фінансове управління вважає неправомірним нарахування індексації в червні 2009 року, мотивуючи це тим, що у зв’язку зі зміною структури заробітної плати червень 2009 року є базовим незалежно від того, перекриває сума підвищення заробітної плати суму індексації чи ні.

(Черкаська обл.)

 

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 базовим вважається місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів громадян. Індексація за цей місяць не здійснюється. З наступного місяця починається обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Слід пам’ятати, що місяць підвищення грошових доходів вважатиметься базовим

тільки в тому випадку, якщо сума підвищення перекриє суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця (див. приклад до п. 5 Порядку № 1078, наведений у додатку 4 до Порядку № 1078). Якщо відбулося зниження доходу, то індексація продовжується в установленому порядку.

Тому якщо у зв’язку з прийняттям постанови КМУ № 504 сума підвищення заробітної плати працівника в червні 2009 року не перевищила суму індексації, яку могло бути нараховано цього місяця, то червень 2009 року не вважається базовим місяцем для індексації. Індексацію заробітної плати слід продовжувати на індекси, визначені відповідно до Порядку № 1078.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі