Теми статей
Обрати теми

Виплати та гарантії студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування

Редакція ББ
Відповідь на запитання

ВИПЛАТИ ТА ГАРАНТІЇ СТУДЕНТАМ З ЧИСЛА ДІТЕЙ-СИРІТ І ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

 

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

 

Чи мають право на допомогу для придбання навчальної літератури учні та студенти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли віку 18 років до початку навчального року, але досягли цього віку в період навчання, тобто після закінчення 30 днів з початку навчального року?

 

Відповідно до

ч. 5 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до завершення навчання виплачується щорічна допомога для придбання навчальної літератури в розмірі трьох місячних стипендій. Звертаємо увагу: відповідно до абз. 5 ст. 1 цього Закону особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — це особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Таким чином, допомога на придбання літератури виплачується учням і студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, лише тим, кому на початок навчального року до 30 вересня виповнилося 18 років.

 

До якого віку органами праці та соціального захисту призначається допомога студентам з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, якщо вони навчаються у коледжі?

Відповідно до

Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається в розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку.

У разі коли на дитину виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія, державна допомога, розмір допомоги на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування, визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та розміром призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги. Розмір призначених пенсії, аліментів, стипендії, державної допомоги враховується як середньомісячний розмір зазначених виплат, одержаних на дитину, за попередні шість календарних місяців.

У разі коли для дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, аліменти (за відсутності осіб, що за законом зобов’язані їх утримувати), пенсія, стипендія, державна допомога за попередні шість календарних місяців не нараховувалися, зазначена допомога призначається у розмірі двох прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, призначається з місяця, в якому була подана заява з усіма необхідними документами, та виплачується органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання опікуна чи піклувальника або дитини щомісяця до моменту досягнення дитиною 18-річного віку включно.

Матеріальне забезпечення студентів з числа дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, а також осіб з їх числа регламентується

постановою КМУ «Про поліпшення виховання навчання та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків» від 05.04.94 р. № 226.

Студенти з числа дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків і які перебувають під піклуванням після закінчення строку піклування, тобто після досягнення 18 років, зараховуються на повне державне утримання до досягнення 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу.

Повне державне утримання передбачає забезпечення студентів з числа таких дітей протягом усього періоду навчання безплатним житлом, харчуванням, одягом, взуттям та м’яким інвентарем, єдиним квитком, який дає право на безплатне відвідування кінотеатрів, виставок, музеїв, спортивних споруд, безплатний проїзд у транспорті, а також їм призначається і виплачується соціальна стипендія, матеріальна допомога.

 

 

Чи має право на повне державне утримання в навчальному закладі учениця 1986 року народження, якій уже виповнилося 23 роки, але вона продовжує навчатися та має статус дитини-сироти?

 

Відповідно до

ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV та п. 13 постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226 право на повне державне забезпечення в навчальних закладах мають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років та особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Тобто якщо студент не закінчив навчальний заклад до досягнення 23 років, то він залишається перебувати на повному державному забезпеченні до закінчення відповідного навчального закладу і за ним зберігаються всі виплати відповідно до чинного законодавства.

 

 

Чи повинен навчальний заклад припиняти соціальні виплати студенту, який мав статус особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, якщо у віці від 18 до 23 років його батьки повернулися з місць позбавлення волі?

 

Відповідно до положень

Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зараховуються на повне державне забезпечення в навчальних закладах при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу.

У

ст. 1 згаданого Закону визначено, що особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, це:

— особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки;

— особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування. До цієї категорії належать і ті особи, батьки яких відбувають покарання в місцях позбавлення волі та перебувають під вартою на час слідства.

Тому, якщо батьки повернулися з місць позбавлення волі після досягнення 18 років особи, вважаємо, що ця категорія осіб повинна знаходитися на повному державному забезпеченні до 23 років або до закінчення навчального закладу і за ними зберігаються всі виплати відповідно до чинного законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі