Теми статей
Обрати теми

Про призначення допомоги у зв’язку з побутовою травмою

Редакція ББ
Лист від 09.01.2009 р. № 04-06/

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Про призначення допомоги у зв’язку з побутовою травмою

Лист від 09.01.2009 р. № 04-06/Г-228з-3

 

Розглянувши лист <…> щодо наявності акта за формою НТ для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з травмою, не пов’язаною з виконанням трудових обов’язків, повідомляємо.

Згідно із частиною 1 статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Обов’язкова наявність акта розслідування нещасного випадку

невиробничого характеру при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, чинним законодавством не передбачена.

У разі потреби комісія із соціального страхування організації сама з’ясовує обставини та причини нещасного випадку, що стався з працівником, і приймає рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, що фіксується у протоколі засідання комісії. При цьому акт за формою НТ (невиробничий травматизм) комісія не складає, оскільки це не є її компетенцією.

Якщо на день призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності розслідування вже було проведено відповідно до порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 р. № 270 «Про затвердження порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру», і складено акт за формою НТ, то комісія із соціального страхування використовує його при вирішенні питання щодо призначення та виплати допомоги.

Згідно із пунктом 5 частини 2 статті 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III страхувальник зобов’язаний допускати посадових осіб органів Фонду до перевірок правильності використання страхових коштів, надавати їм необхідні документи та пояснення з питань, що виникають під час перевірок.

Отже,

у разі виникнення питань щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з травмою, не пов’язаною з виконанням трудових обов’язків, за вимогою працівників Фонду, які здійснюють перевірку, комісією із соціального страхування надається протокол засідання комісії щодо прийняття даного рішення або ж акт за формою НТ у разі, якщо його було складено.

 

Заступник директора С. Буринський

 

Коментар редакції

 

ПРИЗНАЧЕННЯ ДОПОМОГИ У ЗВ’ЯЗКУ З ТРАВМОЮ, НЕ ПОВ’ЯЗАНОЮ З НЕЩАСНИМ ВИПАДКОМ НА ВИРОБНИЦТВІ:
 НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ КОМІСІЇ ІЗ СОЦСТРАХУВАННЯ

У

листі, що коментується, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз’яснив деякі питання, пов’язані з призначенням допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з травмою, не пов’язаною з нещасним випадком на виробництві. Нагадаємо, що така допомога є одним із видів матеріального забезпечення, що надається згідно зі ст. 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240).

Перш ніж перейти безпосередньо до висновків, викладених у

листі, скажемо декілька слів про травми, не пов’язані з нещасними випадками на виробництві.

Під

нещасними випадками невиробничого характеру слід розуміти: травми, не пов’язані з виконанням трудових обов’язків, у тому числі отримані в результаті тілесних ушкоджень іншою особою; отруєння; самогубства; опіку; обмороження; утоплення; ураження електричним струмом, блискавкою; травми, отримані в результаті стихійного лиха, контакту з тваринами тощо. Таке визначення наведено в п. 3 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженого постановою КМУ від 22.03.2001 р. № 270 (далі Порядок № 270).

Нещасні випадки невиробничого характеру підлягають розслідуванню та обліку згідно з

Порядком № 270 . Перелік нещасних випадків, що підлягають розслідуванню, наведено в п. 3 Порядку № 270. При цьому, як зазначав Фонд у листі від 20.01.2006 р. № 04-29-99, обов’язкового проведення роботодавцем розслідування щодо кожного нещасного випадку невиробничого характеру, який стався з працівником, не передбачено. Рішення про розслідування нещасного випадку приймається керівником на підставі звернення постраждалого, листка непрацездатності або довідки лікувально-профілактичного закладу.

Згідно з

п. 11 Порядку № 270 нещасні випадки (за винятком групових), які сталися з працівниками, розслідуються комісією, створеною в установі, де працює постраждалий. До складу комісії входять:

— голова комісії — посадова особа, яку визначає керівник організації;

— члени комісії — керівник відповідного структурного підрозділу, представник профспілкової організації, членом якої є постраждалий, або уповноважений трудового колективу, якщо постраждалий не є членом профспілки.

У разі відмови роботодавця від проведення розслідування нещасного випадку постраждалий або особа, яка представляє його інтереси, може звернутися до районної держадміністрації (виконавчого органу міської, районної в місті ради), що вирішує питання відносно проведення розслідування.

Крім того,

п. 12 Порядку № 270 передбачено: за результатами розслідування нещасного випадку складається Акт про нещасний випадок на виробництві за формою НТ (невиробничий травматизм). Цю форму наведено в додатку 3 до Порядку № 270 .

У

листі, що коментується, Фонд зазначає: у разі травми невиробничого характеру комісія із соціального страхування Акт про нещасний випадок на виробництві за формою НТ не складає, оскільки це не належить до її компетенції.

Дійсно, складання Акта за формою НТ належить до компетенції комісії з розслідування нещасного випадку

, про яку йшлося раніше.

У разі проведення розслідування та складання Акта за формою НТ (невиробничий травматизм) комісія із соціального страхування може врахувати висновки розслідування при вирішенні питання щодо призначення або відмови у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Якщо ж розслідування не проводилося, комісія із соціального страхування в разі потреби може сама з’ясувати обставини та причини нещасного випадку і прийняти рішення про призначення або відмову у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності, що

фіксується у протоколі засідання комісії.

Нагадаємо: згідно зі

ст. 36 Закону № 2240 допомога по тимчасовій непрацездатності не надається:

1) у разі одержання застрахованою особою травм або захворювання при вчиненні нею злочину;

2) у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;

6) за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.

Підставою для призначення допомоги у зв’язку з травмою, не пов’язаною з нещасним випадком на виробництві, є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, у графі «Причини непрацездатності» якого має бути зазначено цифру

5 («Невиробничі травми»).

Згідно зі

ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-III допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів Фонду виплачується починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності.

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності в результаті захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачуються роботодавцем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі