Теми статей
Обрати теми

Стипендія відмінникам

Редакція ББ
Відповідь на запитання

СТИПЕНДІЯ ВІДМІННИКАМ

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення Міністерства освіти і науки України

 

В якому розмірі призначається стипендія студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у вузах І — ІV рівнів акредитації, якщо вони навчаються на відмінно?

 

Призначення і виплата стипендії студентам, з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які навчаються в навчальних закладах, регулюються

Порядком призначення і виплати стипендії, затвердженим постановою КМУ від 12.07.2004 р. № 882 (далі — Порядок № 882) .

Пунктом 121 Порядку № 882

визначено, що студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учням, студентам і курсантам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, призначаються:

соціальна стипендія (в обов’язковому порядку) — у розмірі, що встановлюється Кабінетом Міністрів України. Відповідно до ст. 56 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VІ (далі — Закон про держбюджет) розмір стипендії для студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків з 1 січня 2009 становить 1160 грн. на місяць. Соціальна стипендія виплачується незалежно від успішності навчання;

академічна стипендія (додатково до соціальної) — у разі відмінного навчання.

Академічними стипендіями згідно

п. 5 Порядку № 882 є:

1) стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, іменні стипендії, які призначаються за результатами навчання. Їх розміри і призначення визначаються окремими нормативними актами;

2) іменні або персональні стипендії навчального закладу;

3) ординарні (звичайні) академічні стипендії.

У разі призначення переліченим у

п. 121 Порядку № 882 стипендіатам, крім соціальної, ще й академічної стипендії, зазначеної в пп. 1 і 2 Порядку № 882 , виплачується одна стипендія, розмір якої більший.

Статтею 56 Закону про держбюджет

установлено з 1 січня 2009 рік розмір мінімальної ординарної (звичайної) стипендії для студентів вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації — 400 грн. на місяць, для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації — 530 грн. на місяць.

Згідно

п. 12 Порядку № 882 академічна стипендія в мінімальному розмірі призначається студентам:

— які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності 7.00 — 9.99 за 12-бальною або 4.00 — 4.99 за 5-бальною шкалою оцінювання;

— першого року навчання до першого семестрового контролю.

При цьому, як визначено в

абзаці 5 п. 12 Порядку № 882, дія цього пункту не поширюється на студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків.

Це означає, що студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, академічна стипендія в мінімальному розмірі не встановлюється. До першого семестрового контролю їм виплачується тільки соціальна стипендія.

За результатами семестрового контролю в разі відмінного навчання (10 — 12 балів з кожного предмета за 12-бальною або середній бал успішності 5 за 5-бальною шкалою оцінювання) їм призначається додатково академічна стипендія в підвищеному розмірі, визначеному в

п. 13 Порядку № 882.

Отже, у разі відмінного навчання студентам з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків у 2009 році, повинна виплачуватися:

— соціальна стипендія в розмірі 1160 грн. на місяць;

— академічна стипендія для студентів вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр» у розмірі 50 грн. на місяць; для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр» — 60 грн. на місяць.

Усього таким особам виплачується відповідно 1210 грн. (1160 + 50) та 1220 грн. (1160 + 60) на місяць.

У разі задовільного навчання (менше 10 — 12 балів з кожного предмета за 12-бальною або середній бал успішності 5 за 5-бальною шкалою оцінювання) виплачується лише соціальна стипендія, розмір якої становить у 2009 році — 1160 грн. на місяць.

До постанови КМУ «Питання стипендіального забезпечення» від 12.07.2004 р. № 882 найближчим часом будуть унесені зміни відповідно до Закону про держбюджет.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі