Теми статей
Обрати теми

Робота вихователів дошкільних закладів

Редакція ББ
Відповідь на запитання

РОБОТА ВИХОВАТЕЛІВ ДОШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

Світлана МЕРЕНКОВА, провідний контролер-ревізор КРВ у м. Харкові

 

Згідно з режимом роботи дошкільного закладу тривалість перебування в ньому дітей становить 10 годин на день. Педагогічне навантаження вихователів груп загального типу згідно зі ст. 30 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III становить 30 годин на тиждень на тарифну ставку. Чи допускається робота вихователя 3 рази на тиждень по 10 годин на день? Якщо так, то чи вважається в такому разі робота понад 6 годин на день надурочною?

(м. Торез)

 

Ні, у цьому випадку робота понад 6 годин на день

не вважається надурочною. Розповімо, чому це так.

Згідно зі

ст. 30 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III педагогічне навантаження вихователя групи загального типу дошкільного навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу та форми власності відповідно становить 30 годин на тиждень, що відповідає тарифній ставці.

Згідно з вимогами

ст. 52 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) при п’ятиденному робочому тижні тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіками змінності, які затверджує власник чи уповноважений ним орган за домовленістю з органом профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з дотриманням установленої тривалості робочого тижня.

Таким чином,

за наявності затвердженого керівником дошкільного закладу графіка змінності, погодженого з профспілковою організацією (профспілковим представником), вихователь може працювати 3 рази на тиждень по 10 годин на день.

Згідно зі

ст. 62 КЗпП надурочними вважаються роботи понад установлену тривалість робочого дня. Надурочні роботи, як правило, не допускаються і можуть застосуються тільки у виняткових випадках, визначених законодавством, у ч. 3 ст. 62 КЗпП. У цьому випадку, якщо вихователю за графіком змінності буде встановлено 10-годинний робочий день 3 рази на тиждень, то надурочною вважатиметься робота, яка виконується після 10-ти годин основного робочого часу.

Питання оплати праці працівників освіти регулюються

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Порядок установлення розмірів ставок заробітної плати і посадових окладів описано в п. 64 Інструкції № 102.

Згідно з

п.п. «є» п. 64 Інструкції № 102 ставки заробітної плати (посадові оклади) вихователям груп загального типу дошкільних навчальних закладів установлюються за 5 годин педагогічної роботи на день (30 годин на тиждень).

Також

п. 64 Інструкції № 102 визначено: якщо робота понад установлену норму (у цьому випадку — понад 10 годин 3 рази на тиждень) виконується вихователями, помічниками вихователів, санітарками-нянями дошкільних закладів унаслідок невиходу на роботу змінника або у випадках, коли батьки несвоєчасно забирають дітей з дошкільного закладу і робота виконується за межами робочого часу, установленого графіками роботи, оплата праці здійснюється відповідно до ст. 106 КЗпП, як за надурочну (у подвійному розмірі).

Пунктом 64 Інструкції № 102

передбачено, що такий порядок оплати застосовується в тих випадках, коли робота понад установлену норму робочого часу виконувалася без перерви та після закінчення основного робочого часу.

В іншому випадку за години педагогічної роботи, відпрацьовані понад установлену норму, провадиться додаткова оплата в однократному розмірі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі